Els reis d'Espanya, Felip VI, amb vestit negre, i Letizia, amb vestit vermell

Preocupació a la Casa Reial pels continus atacs a la monarquia

Felip VI i Letizia viuen els seus pitjors moments com a monarques quan acaben de celebrar sis anys com a reis d'Espanya

Felip VI i Letizia no travessen el seu millor moment. És més, en plena crisi sanitària, viuen els dies més complicats des que fa sis anys van ser coronats com a reis d'Espanya, efemèride que se celebrava ahir divendres. Exemple d'això són les enquestes, que per primera vegada suspenen Felip VI, així com els atacs que rep la institució des de diversos àmbits, sense que els seus tradicionals aliats —política, economia, justícia i món acadèmic— en facin una defensa aferrissada.

La mala imatge que actualment té la monarquia espanyola en l'opinió pública és multifactorial. Són diverses les raons que han portat bona part de la societat a consolidar el pensament que és una institució desfasada, entre elles diversos escàndols que han esquitxat la monarquia i els seus membres en els últims anys, que es resumirien en els següents:

  • El cas Nóos, que va acabar asseient al banc dels acusats a la infanta Cristina i que va portar el seu marit, Iñaki Urdangarín, a complir condemna a la presó de Brieva.
  • La 'història d'amor' extramatrimonial de Joan Carles Iamb Corinna i les 'bogeries' comeses en el si d'aquesta.
  • L'actitud irresponsable de Froilà i Victòria Frederica, fills de la infanta Elena i Jaime de Marichalar, que durant el confinament pel coronavirus han incomplert les obligacions i imposicions. Així, en lloc de romandre a Madrid, que és la seva residència habitual, van viatjar fins a Marbella i Jaén, respectivament. A més, segons sembla, Frolià va assistir durant l'estat d'alarma a una festa il·legal.
  • Els escàndols financers del rei emèrit investigats pel Suprem, en què suposadament va rebre milionàries comissions per la seva participació en la negociació de l'AVE a la Meca, a l'Aràbia Saudita. Això sense oblidar que, a més, mentre ocupava el tron va treure diners d'Espanya en un maletí.
  • En uns dies, concretament el 10 de juliol, l'esmentada Corinna acudirà com a testimoni al judici pel cas Villarejo . I, segons s'ha donat a conèixer, està disposada a explicar polèmics aspectes relacionats amb el que va ser el seu 'amic especial'.

Nous escàndols que donin el cop de gràcia a la monarquia?

Totes aquestes situacions, que no són responsabilitat directa dels Reis d'Espanya, han suposat que bona part de la població manifesti estar en contra de la monarquia, una qüestió que amoïna Felip VI i Letizia. Segons assenyala el diari 'La Razón', fonts de la Casa Reial tenen clar que «tot fa pensar que pot produir-se un atac frontal a qualsevol moment». És a dir, tant Felip  VI com Letizia  temen que un nou escàndol posi encara més en la corda fluixa a la Corona.

Caldrà esperar per veure si hi ha noves informacions debiliten encara més a la Corona o si, per contra, Felip VI decideix fer un pas endavant i talla d'arrel amb els escàndols que es donen en el seu entorn familiar.