El rei Felip ha volgut fer un exercici de transparència. Des del començament del seu regnat, ja fa gairebé vuit anys, es va proposar afrontar una renovació de la institució. Per això, aquest dilluns prenia una decisió històrica en fer públic el patrimoni personal.
La Zarzuela va donar a conèixer que el monarca compta amb 2.573.392 milions d'euros. Dels quals, 2.267.942 estan en comptes corrents i en valors de participació. La resta del patrimoni, 305.450 euros, estaria compost per antiguitats, objectes d'art i joies personals.
A la informació facilitada per la Casa Reial es revela que Felip no compta amb propietats immobiliàries ni amb comptes a l'estranger, i la residència on habita a la Zarzuela pertany al Patrimoni Nacional. Mentre que l'habitatge de Marivent, on passa les vacances d'estiu, és del govern balear.
El marit de Letícia decideix fer aquest pas històric quan estan a punt de fer-se vuit anys de la seva proclamació. En el discurs que va fer aquell dia va voler deixar clar quines eren les seves intencions. «Els ciutadans demanen amb tota la raó que els principis morals i ètics inspirin l'exemplaritat de la nostra vida pública», va assenyalar.
Segons la seva opinió, «el rei, al capdavant de l'Estat, ha de ser no només un referent, sinó també un servidor d'aquesta exigència justa i legítima dels ciutadans».
Al comunicat s'informa que des que el seu pare li assignés un sou l'any 1998 i fins al 2021 ha rebut 4.275.796 milions. D'aquesta quantitat, cal deduir les retencions fiscals, a més dels impostos assumits en aquests 24 anys.
Com qualsevol espanyol, també compleix les obligacions amb el fisc. Cada any presenta la declaració de l'IRPF, així com la declaració de l'impost sobre el patrimoni. Per fer aquestes declaracions compta amb l'assistència dels serveis competents de la Delegació Especial de Madrid de l'Agència Tributària.
Així doncs, el patrimoni de Felip es constitueix bàsicament per «les retribucions que ha percebut dels pressupostos de la casa en aquests 25 anys». En principi, no està previst que informi amb regularitat sobre la seva situació financera.
La teoría que asegura que Juan Carlos I está en España: Las pruebas
La publicació d'aquestes dades es va fer seguint el criteri dels alts càrrecs que aporten el seu patrimoni en entrar i sortir d'un càrrec. A la nota facilitada per la Casa Reial es recull que el rei va iniciar al seu dia el camí de la modernització de la institució. Tot això amb l'ànim de «fer-la mereixedora del respecte i la confiança dels ciutadans sota els principis d'exemplaritat i transparència».
Així mateix, fonts de la Corona asseguren que no està previst que Letícia prengui el mateix exemple i faci públics els seus comptes. I és que creuen que «no ostenta la titularitat de la corona i no assumeix responsabilitats constitucionals».
Felip va prendre decisions de pes
Des que arribés al tron, Felip ha pres decisions importants, tant en l'àmbit familiar com en el funcionament de la Casa. Va retirar el títol de duquessa de Palma a la infanta Cristina, va renunciar a l'herència del seu pare i li va retirar l'assignació. També es va desvincular el 2019 de la figura de beneficiari de la 'Fundació Lucum' o de qualsevol altre actiu.
Una altra mesura que va adoptar va ser fer incompatibles les activitats públiques i privades dels components de la família. A més a més, va establir el règim de retribucions i va regular els regals.
D'altra banda, per millorar la Corona va marcar un règim d'incompatibilitats i un codi de conducta. Va reclamar assessorament jurídic de l'advocacia de l'Estat, va contractar assessors externs i va sotmetre els comptes a una auditoria. Per tant, unes decisions de valor que avalen els seus plans de ser tan transparent com sigui possible.
Finalment, en una decisió molt aplaudida, Felip havia decidit rebaixar-se la retribució un 20%. Petits passos que han servit per renovar una institució molt castigada per les polèmiques.