Els reis Felip i Letícia estan en el punt de mira després de rebutjar la petició de fer pública la seva declaració de la renda. El president del Sindicat de Tècnics d'Hisenda i el Portal de Transparència consideren que aquesta informació és privada.
La polèmica econòmica torna a assotar la monarquia espanyola. En aquesta ocasió, els actuals monarques són els protagonistes de l'enrenou i no el rei emèrit, com en les darreres notícies.
Des de fa molt de temps, la Família Reial ha perdut el privilegi social i mediàtic de què gaudia i s'ha situat en una posició delicada. Anys enrere, estaven protegits i els seus escàndols quedaven limitats a l'interior dels murs de La Zarzuela. No obstant això, les informacions aclaparadores sobre Joan Carles els ha col·locat en l'objectiu de la crítica.
Aquesta setmana, un conegut diari digital ha exposat la tasca àrdua que ha dut a terme per conèixer, amb total transparència, la declaració de la renda de la Casa Reial. S'ha enfrontat a una infinitat d'obstacles, però finalment ha recorregut a altres fonts.
La declaració de la renda de Letícia i Felip ha causat una gran controvèrsia
El passat mes de setembre, 'Vanitatis' va sol·licitar al portal de Transparència la declaració de la renda de l'actual família reial. El més cridaner d'aquesta situació és que no s'hauria de sol·licitar, sinó que l'hauria de publicar pel seu càrrec.
La petició va estar motivada per les informacions constants sobre el rei emèrit i la necessitat de conèixer la situació, en aquest àmbit, del seu fill. Entre les acusacions a l'antic monarca hi ha la investigació per no haver pagat correctament els impostos, aspecte que accentua la missiva.
L'òrgan competent es va mostrar molt negatiu i es va emparar en què la Llei de Transparència no regula aquest aspecte. «No es troba compresa dins de l'àmbit subjectiu ni objectiu d'aplicació de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència» segons 'Vanitatis'.
En el departament de Comunicació de la Casa del Rei es van mostrar reticents a oferir aquesta informació. A més, van assegurar que la comesa corresponia a l'esmentat portal i no a ells.
Després de diverses visites i negatives d'oferir la informació, es van posar en contacte amb un especialista. Tenint en compte les quantitats publicades en els pressupostos generals, van dur a terme una suposada declaració de la renda que evidencia una veritat sorprenent.
Un altre dels factors que s'han tingut en compte per realitzar aquest exercici fictici i orientatiu és la retenció aplicada. L'any 2018, el portal de Sous Públics, va realitzar l'exercici obtenint els mateixos obstacles. Després de molt insistir, van aconseguir descobrir que la retenció de l'IRPF era del 40,17%.
Tenint en compte aquesta dada i després d'insistir, han aconseguit confeccionar una possible declaració de la renda. La prova s'ha realitzat prenent com a base els 8,4 milions d'euros destinats a la Casa Reial.
El rei Felip percep la quantitat de 253.850 euros, de manera que pararà en concepte d'IRPF un total de 99.646,8 euros. Una xifra més que cridanera, ja que moltes persones no arriben a obtenir una desena part d'aquesta quantitat en el seu salari anual.
Així i tot, aquesta dada és orientativa perquè es desconeixen altres factors que podrien alterar el resultat. No se saben els possibles ingressos d'estalvi, els beneficis patrimonials i els rendiments immobiliaris.
Sens dubte, una situació que accentua la situació de crispació de tots aquells contraris a la Corona. A més, és impensable que una figura percebi aquesta quantitat desorbitada i es negui a fer pública la seva situació econòmica com fan els polítics. Esperem que canviïn d'opinió i compleixi la promesa de transparència que va realitzar en la seva coronació.