Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de la reina Letícia.

El rei Felip sap que Letícia no perdona la humiliació i li prohibeix anar al funeral

Letícia recorda tot el que va passar

Letícia  no aconsegueix oblidar la lliçó que els va donar en el passat la reina d'Anglaterra, que ha mort aquest dijous al castell de Balmoral. Com és lògic, està previst que la Família Reial espanyola viatgi fins al Regne Unit per acomiadar Isabel II quan arribi el moment. Però fins aleshores, s'han conformat amb un telegrama i una sèrie de tuits a les xarxes socials.

Només conèixer-se el delicat estat de salut de la monarca, Felip i la seva dona van intentar estar atents a la seva evolució. Sabien que tot seria qüestió d'hores. Les notícies que els arribaven des d'Escòcia no eren gens reconfortants.

Letícia aposta per un model de monarquia totalment diferent del que havien implantat al Regne Unit. Allí tot és molt més tradicional i potser tenen un major grau d'implicació amb tot allò que afecta el poble.

Fins fa uns quants dies, Isabel II encara apareixia en públic. Ho feia en un bon estat, malgrat els seus 96 anys i la pèrdua recent del seu marit. Per a alguns, la seva tasca ha estat tot un exemple i ha deixat en mal lloc el rei Felip en més d'una ocasió.

Alguns mitjans comparen els discursos que van fer tots dos amb motiu de la crisi sanitària del coronavirus. Allò va suposar un punt d'inflexió per a uns quants. La reina Elisabet II oferia als seus ciutadans un missatge televisat de 4 minuts i mig que va resultar impecable, com si fos una pel·lícula.

Reina Letícia i rei Felip caminant junts a Londres
Letícia estaria molesta amb el comportament de la monarquia britànica. | GTRES
 

Tot i que aparentava un estil molt tradicional després de 70 anys al tron, també va saber adaptar-se als nous temps. Felip, per la seva banda, va pronunciar un discurs més pla, sense contingut i mancat de força per a molts. Eren dues maneres totalment diferents de dirigir-se als ciutadans.

Letícia  es va adonar del bon paper que havia fet la seva homòloga. Al discurs d'Elisabet II també apareixien imatges de voluntaris i personal sanitari, tractant de cedir el protagonisme a la gent. En cap moment no es van apreciar símbols o banderes.

Sabia com comportar-se en una època convulsa. Va aparèixer amb un paper a la mà, un fet que demostrava que posava fil a l'agulla, i amb un vestit verd esperança. Tot estava molt mesurat.

Els experts van admetre que la posada en escena va ser estupenda, marcada per la sobrietat i la proximitat. Allò suposava tota una bufetada per al rei espanyol, que uns mesos més tard tornaria a ser humiliat per la monarca britànica.

Va ser durant el missatge de Nadal. A Espanya es tornava a apostar pel discurs de sempre, amb paraules buides que no aportaven res. Per la seva banda, al Regne Unit arriscaven amb una cosa més moderna, capaç d'enganxar la gent.

Van emetre un discurs audiovisual de primer nivell, amb un vídeo intercalant imatges o una nadala dels sanitaris. Sempre reservant un espai per a aquells que van estar a la primera línia durant els moments més crítics.

Letícia envia un missatge

La reina Letícia, a través del seu marit, ha volgut tenir un gest amb la Casa Reial britànica. «No és fàcil en aquests moments traslladar fidelment el nostre sentiment profund, tant personal i familiar com institucional, de pèrdua davant de la seva absència i d'immens respecte», va dir a Sevilla.

Va destacar la seva «figura i trajectòria de set dècades de regnat. La reina Elisabet serà recordada com una de les millors de tots els temps per la seva dignitat, el seu sentit del deure i l'entrega al seu poble. El Regne Unit i el món estan avui de dol», va apuntar Felip.

La reina Letícia i el príncep Carles d'Anglaterra
El fill de la reina Isabel amb Letícia en un viatge institucional. | Europa Press
 

A les xarxes socials de la institució van acompanyar aquestes paraules amb una sèrie d'imatges dels reis amb la reina. Un bonic record d'algunes de les seves trobades.

No és habitual que Letícia assisteixi a actes d'altres monarquies. Però tothom espera que s'acomiadi de la seva homòloga.