Joan Carles I està disposat a desobeir el seu fill i el president del Govern espanyol. Tant des de Zarzuela com des de Moncloa se li va recomanar a l'emèrit que no assistís a l'últim adeu a la reina britànica. Tot i això, ell ja ha traslladat als seus amics les seves intencions d'assistir-hi.
«Si el funeral d'Elisabet II fos demà, hi aniria. Està histèric, molt enfadat», assenyalaven fonts pròximes a El Español. Això sí, aclareixen que «falta molt per dilluns».
El pla de Joan Carles és desplaçar-se acompanyat de la seva dona a l'Abadia de Westminster. Els missatges que li arriben des d'Espanya, on se'l convida a quedar-se a casa, no li han agradat gens. El seu viatge a Anglaterra seria una manera de desafiar tant el rei com el president del Govern espanyol.
Comença a estar fart que siguin altres els que organitzin la seva agenda. Des del seu entorn l'animen a assistir al funeral. Posen com a excusa la bona relació que hi ha entre les dues monarquies i, a més, comptaria amb la invitació de la Casa Reial britànica.
Per tant, no hi ha cap impediment perquè assisteixi a aquest acte. A Zarzuela tampoc no han encaixat gaire bé els seus plans. Intenten fer tot el possible perquè Felip no visqui una situació incòmoda.
Saben que qualsevol foto amb el seu pare provocaria un dany a la seva imatge. La versió oficiosa és que el rei havia donat al seu pare llibertat per acceptar aquesta invitació de la Família Reial britànica. Però El Español recull el testimoni de persones properes al palau que desaconsellen aquest viatge de l'emèrit.
La presència de Joan Carles I pot estar, d'alguna manera, justificada. I no només per la bona relació que mantenen les dues monarquies. L'avi de Sofia, Constantí de Grècia, era germà del pare de Felip de Mountbatten, marit de la difunta reina.
Per tant, l'emèrita era neboda del duc d'Edimburg. Això va provocar que entre les dues famílies sempre hi hagués una gran entesa. Fins i tot en els moments de més tensió política, com va passar amb el conflicte de Gibraltar.
Aquest tipus de funerals adquireixen una gran rellevància davant la presència de nombroses cares conegudes, sobretot, del món de la monarquia.
Però hi ha molts dubtes sobre la conveniència que el pare de Felip assisteixi a aquest comiat. Després que es destapessin els seus escàndols financers i els seus presumptes idil·lis extramatrimonials, no el consideren com la persona adequada per representar Espanya.
Com s'ha pogut comprovar, el seu fill ha evitat en tot moment posar al costat des que van sortir a la llum aquestes notícies. Se sap que es van reunir fa uns mesos, després d'un breu pas per Sanxenxo, però no hi va haver cap prova gràfica de la trobada.
Joan Carles estarà ben acompanyat
Joan Carles té previst assistir al funeral d'Elisabet II, però no serà l´únic membre de la Família Reial espanyola. També, es desplaçaran fins a terres britàniques la seva esposa Sofia i els reis. Al llarg dels pròxims dies, s'aniran coneixent més detalls sobre els components de la delegació espanyola.
Els emèrits van fer la seva primera visita oficial al Regne Unit el 1986. Al cap de dos anys, la reina britànica es va desplaçar fins al nostre país, coneixent Madrid, Sevilla i Palma de Mallorca. Fins i tot, li van atorgar el Toisó d'Or, el reconeixement més important que concedeix Zarzuela.
Però la relació entre ells va patir un gran deteriorament després d'anunciar el llavors príncep Carles el seu casament. Abans de casar-se, va avançar que iniciarien la seva lluna de mel a Gibraltar, una cosa que no va agradar gaire a Espanya. Per aquest motiu, van rebutjar anar a l'enllaç.
Joan Carles I va aconseguir que la situació tornés a la normalitat. Carles i Diana van anar diverses vegades a Mallorca, una cosa que va servir de gran promoció per a l'illa.