Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla del rei emèrit, Joan Carles I

El rei Joan Carles i el motiu que l'obliga a tornar a Espanya

Joan Carles ja ho té decidit i no canviarà d'opinió

Joan Carles de Borbó té data de tornada al nostre país. L'emèrit ja va anunciar la seva presència a la cerimònia de l'Acadèmia Francesa, a la qual va assistir-hi com a convidat de Vargas Llosa. El seu retorn, si bé no és del gust del seu fill, es produirà només si compleix unes normes ben marcades.

El mateix premi Nobel després de ser nomenat membre de l'acadèmia va afirmar en defensa del monarca. «Jo crec que hi hauria d'haver una mica més de comprensió i d'agraïment amb un rei del qual depèn en gran part la llibertat de què gaudim a Espanya».

Imatge de Mario Vargas Llosa amb Joan Carles
Joan Carles de Borbó va acompanyar Vargas Llosa a la cerimònia de l'Acadèmia Francesa | GTRES

Joan Carles, que continua a Abu Dhabi des que es va exiliar, porta una vida tranquil·la. No obstant això, el pare de Felip VI ha manifestat en més d'una ocasió trobar a faltar Espanya. L´esport és una de les activitats que més satisfaccions li produeix i estaria pensant a reprendre la competició en una regata aquest 2023.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades del COR al WhatsApp!

Però, probablement Sanxenxo no és l'escenari més adequat per reaparèixer a causa de l'enrenou mediàtic que la seva visita va produir l'any passat. La seva presència en aquestes regates va provocar un seriós malestar a Zarzuela, una situació que l'emèrit al principi semblava no comprendre del tot.

Felip VI i la seva postura davant d'un possible retorn del seu pare a Espanya

La idea és tornar d'una manera discreta, fugint de l'expectació i del bany de masses pel qual va passar Joan Carles al Club Nàutic d'aquesta localitat gallega. Ara, tot i que l'emèrit no vol, haurà de donar explicacions a Casa Reial de la seva visita. Pel que sembla, l'acord a què haurien arribat seria que, si tornés a Espanya, les visites serien curtes, temporals i sense pernoctar a Zarzuela.

Muntatge rei Joan Carles i rei Felip
El rei Felip VI ha deixat clar al seu pare quines són les condicions que haurà de respectar si visita Espanya | Catalunya Diari

Va ser l'estiu passat quan el monarca i el seu pare van tenir una llarga conversa en què van abordar temes familiars. També van tractar les conseqüències per a la societat espanyola que podrien haver tingut els actes de l'emèrit. De moment, doncs, no es contempla el retorn definitiu de Joan Carles al nostre país.

El monarca ha fet diverses escapades últimament a Europa. Va assistir al funeral de Constantí de Grècia a Atenes i també al d'Isabel II a Londres. Fa unes setmanes, va viatjar com a acompanyat de la seva filla la infanta Cristina fins a París, convidat per Mario Vargas Llosa.

Què podria impedir la visita de Joan Carles a Espanya?

Pel que fa a la salut, el monarca disposa d'un equip de fisioterapeutes que l'ajuden a millorar la seva mobilitat. Joan Carles, de 84 anys, es troba amb energia suficient per tornar a pujar a una embarcació i gaudir d'un dels seus esports preferits.

Imatge del rei emèrit Joan Carles I al club nàutic de Sanxenxo
Joan Carles I s'ha proposat tornar a Espanya per participar en una regata | GTRES

No obstant això, hi ha circumstàncies que podrien entorpir o endarrerir el retorn del monarca. Espanya es troba en període electoral i potser no és el millor moment perquè el seu nom aparegui als mitjans. D'altra banda, hi ha les causes obertes amb la Justícia espanyola que si bé estan arxivades, no han estat gens oblidades.

Cal destacar l'últim gest de la reina Sofia dilluns passat, quan va presidir el 58è Premi de pintura i escultura que porta el seu nom. La mare de Felip VI duia una joia que feia temps que no lluïa, el seu anell de promesa. Era un cèrcol d'or amb dos robins units per un diamant que Joan Carles li va regalar el 12 de setembre de 1961 per proposar-li matrimoni.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp totalment GRATIS! Planifica les teves rentadores, les planxades i el forn per a estalviar!