Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El Rey Juan Carlos en un coche

El rei Joan Carles mou fitxa sobre el seu futur a la Zarzuela

Es podria accelerar fins i tot la seva sortida del país

Rei Joan Carles I
Es podria accelerar fins i tot la seva sortida del país | Catalunya Diari

El rei emèrit Joan Carles podria abandonar Espanya molt aviat. Així ho avancen fonts molt properes, que asseguren que estaria disposat a deixar el palau de la Zarzuela, on resideix des de fa 58 anys, per no convertir-se en un obstacle pel regnat del seu fill Felip  després de l'escàndol sobre l'origen de la seva fortuna a Suïssa.

Els seus cercles pròxims asseguren que, després dels intents del govern de forçar la seva sortida de palau, el rei Joan Carles  s'està plantejant seriosament abandonar Zarzuela, i potser Espanya, com un últim servei al seu país i a la institució que representa.

La versió que arriba de l'emèrit és que ja ha parlat amb el seu fill i li ha traslladat la seva decisió, que passaria no només per anar-se'n de la residència reial, sinó també per traslladar-se temporalment fora d'Espanya. Un trasllat temporal a l'estranger, sense problema de passar comptes davant la justícia quan sigui necessari, és la fórmula més acceptada fins ara.

Així ho van acordar alguns assessors de Felip VI i membres de govern, pensant en la millor opció perquè es visualitzi que hi ha una distància entre el pare, esquitxat per casos de corrupció, i el fill, al comandament de la institució en un dels seus pitjors moments.

Alguns amics de Joan Carles assenyalen la transcendència històrica que tindria el seu abandonament d'Espanya en un moment en què una part del govern, liderada per Pablo Iglesias, encoratja el republicanisme. Aquest grup d'amics veu difícil que Joan Carles abandoni Espanya i creu que podria traslladar-se a un habitatge de lloguer en una zona residencial de Madrid.

El president del govern, Pedro Sánchez, ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat en les últimes hores: «El PSOE ha estat un dels principals arquitectes de la nostra Constitució, nosaltres defensem aquest pacte constitucional, defensem la monarquia parlamentària i, per descomptat, no trobaran ni en el partit socialista ni en la meva persona cap intencionalitat de soscavar la confiança de les institucions ni debilitar el pacte constitucional».

Sánchez parla de mantenir la monarquia parlamentària, tot i que reconeix que l'escàndol que envolta Joan Carles I és pertorbador. Per això demana a Felip VI que faci un pas més enllà i no es quedi només en el rebuig de l'assignació anual de l'emèrit.

Al mateix temps, Sánchez promet donar suport a tot el que faci la Casa Reial per afavorir la fortalesa de la institució i la seva estabilitat. També ha revelat que estan conversant amb Zarzuela i que no només parlen de la manera d'apartar Joan Carles, sinó del tractament que caldrà donar-li en retirar-li el títol de rei.

Una carta als espanyols

Això implicaria un nou reial decret  que modifiqui el del 13 de juny de 2014 que es va establir després de l'abdicació: «Joan Carles de Borbó, pare del rei Felip VI, continuarà vitalíciament en l'ús amb caràcter honorífic del títol de rei, amb tractament de Majestat  i honors anàlegs als establerts per l'Hereu de la Corona».

Segons fonts properes, Joan Carles hauria acceptat el plantejament de Zarzuela i Moncloa, i hauria mostrat la seva disposició a anunciar el trasllat  mitjançant una carta dirigida als espanyols després del llarg silenci que manté des del 15 de març, quan la Casa Reial va admetre l'escàndol de diners ocults a l'exterior i es va anunciar el repudi de Felip VI  cap a la conducta del seu pare.

Davant la creixent pressió del govern, el desenllaç estaria molt a prop. Moncloa ha demanat a la Casa Reial  que s'aparti al monarca abans de la negociació pressupostària perquè considera que l'escàndol és un obstacle pels seus socis d'investidura.