Muntatge amb fotos del rei Joan Carles i Pedro Sánchez.

El rei Joan Carles respon Pedro Sánchez i a Podemos

Joan Carles sorprèn amb les seves declaracions

Tothom va estar molt pendent del rei Joan Carles durant el cap de setmana passat. Qualsevol paraula o gest era suficient per treure'n conclusions del seu pas per Espanya. No va parlar gaire amb els mitjans, encara que es podia veure en el seu rostre la felicitat del moment.

No obstant això, hi va haver unes paraules seves que van generar força enrenou. Eren la seva manera de respondre al govern de Pedro Sánchez i de Podemos, que demanava que donés la cara. Va protagonitzar un enorme exhibicionisme mediàtic a Sanxenxo, cosa que va resultar desagradable per al president, però també per a la Casa Reial.

«Explicacions de què?», va respondre Joan Carles quan abandonava les instal·lacions del Nàutic de la localitat pontevedresa. Els mitjans li preguntaven pels possibles delictes fiscals pels quals no va poder ser acusat per la seva inviolabilitat i les regularitzacions davant d'Hisenda.

Imatge del rei Joan Carles.
Joan Carles, durant l'entrega de premis aquest cap de setmana | Europa Press

En diverses ocasions, els membres del Govern li van demanar que donés explicacions, i l'última vegada va ser dijous passat. La vicepresidenta primera del Govern, Nadia Calviño, creu que ha de donar la seva versió. Sobretot després de les «inquietants» informacions destapades sobre ell.

Segons la seva opinió, creu que «tots els ciutadans mereixen una explicació». D'una manera molt semblant es va expressar Yolanda Díaz.

Però no van ser les úniques que li van demanar explicacions. L'octubre de l'any passat, Pedro Sánchez, va sol·licitar que aclarís les informacions «pertorbadores» que s'havien fet públiques sobre les seves activitats econòmiques. Va descartar en tot moment que se li anés a donar un tracte de «favoritisme».

En aquell moment, el president del Govern ha dit que «seria convenient que l'emèrit digués efectivament quina és la seva opinió sobre aquests fets». Entenia que aquelles notícies «fan perillar la confiança del poble espanyol en totes les institucions».

També se li va preguntar a Joan Carles sobre la trobada que mantindrà avui amb el seu fill Felip. Va evitar parlar d'això, encara que va respondre d'una manera sorprenent: «Jo sóc aquí, a Sanxenxo».

El rei Joan Carles amb cara de sorpresa
L'emèrit té previst reunir-se avui amb el seu fill | GTRES

Els mitjans també volien saber que tenia pensat dir-li al rei en aquesta reunió. L'emèrit va deixar anar un somriure i va fer el gest de la victòria amb els dits de la mà. No semblava estar excessivament preocupat, sinó tot el contrari.

Les últimes hores es va destapar que a Zarzuela hi havia un cert malestar amb ell per la seva excessiva exposició pública. La família reial ho volia més discret i amb un perfil baix, però això no va passar. Se'l va veure desfermat i no va parar ni un moment durant tot el cap de setmana.

Va canviar la seva agenda per fer tot el que volia, entre això anar a veure el seu net Pablo a un partit. Allò va descol·locar completament Felip i Letícia.

Joan Carles espera una afectuosa rebuda

Juan Carlos va ser molt criticat els últims dies per no haver-se desplaçat abans a Madrid. El més lògic és que hagués donat explicacions el rei abans de passar-se per Galícia. Aquest diumenge, tot i això, ha dit que tenia «ganes» de viatjar a Madrid per estar amb els seus.

Primer pla del rei Joan Carles
El rei Joan Carles arriba en plena polèmica | GTRES

Esperava rebre «moltes abraçades» dels seus éssers estimats, encara que no va dir amb qui es veurà les cares. Està confirmat que es trobarà amb el seu fill i la seva dona. Però queda per comprovar si també hi seran els seus nets.

Mentre que Joan Carles gaudia del cap de setmana a Galícia, les crítiques i protestes es van repetir a diferents llocs d'Espanya. A Madrid es van manifestar unes 300 persones a prop del Palau Reial contra el seu retorn i la monarquia.