El fill de Carlos Falcó, Duarte, acaba de revelar a la revista 'Hola!' que pateix trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat. El jove de 25 anys porta tota la vida convivint amb aquest trastorn, que van diagnosticar-li amb 12 anys i pel qual va tenir una problemàtica adaptació a l'escola, tal com ell mateix va explicar aquesta setmana a Susanna Griso a 'Espejo público', coincidint amb el Dia del TDAH a Espanya.
«Jo he estat un cul inquiet, m'han fet fora de diverses classes, i en les classes d'anglès i de religió, directament no em deixaven entrar ... Els càstigs a l'escola eren el pa de cada dia», va recordar entre rialles. Va aprofitar la seva intervenció per reivindicar una educació més inclusiva: «Crec que el sistema educatiu està bastant distanciat de la vida real, no només per als que patim TDAH, per a tothom, però per als TDAH especialment perquè una de les característiques que tenim és que som molt creatius i això no es potencia en el sistema educatiu», va dir a la presentadora.
Explorant la seva creativitat
Duarte té moltes estratègies per afrontar el seu TDAH, i actualment conviu amb el seu trastorn gràcies a la medicació, amb molt esport i sent creatiu. Concretament, el germà de Tamara Falcó està centrat en la seva faceta més creativa, pintant quadres, el que l'ha portat recentment a exposar diverses de les seves obres en una de les botigues d'Ágatha Ruiz de la Prada.
El deu per cent dels beneficis de les vendes dels quadres aniran destinats a RedTDAH, una fundació de la qual Duarte forma part i que es dedica a investigar i assessorar sobre el trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat.
«La creativitat que em dona el TDAH m'ajuda a controlar molt l'ansietat. A l'escola no tenia aquestes eines, perquè s'ha d'estar assegut escoltant a un professor durant vuit hores al dia i això, per algú que té TDAH, és impossible», reconeixia en el magazín matinal.
A més de pintar, Duarte també estudia fotografia, però també dedica molt de temps a l'esport, disciplina que l'ajuda a controlar el seu TDAH:«Ara estic fent boxa, que per als hiperactius està molt bé. M'he apuntat a classes de ioga... segueixo tota classe d'estratègies per reduir la hiperactivitat perquè la meva ment està activa des que s'aixeca fins que se'n va a dormir», confessava.
Duarte ha volgut explicar als espectadors com és de difícil per a un hiperactiu poder mantenir-se quiet durant un cert període de temps, posant-se a ell mateix d'exemple en aquest precís instant: «Mentre connectava amb vosaltres estava intentant no aixecar-me per estar dret o moure'm d'un costat a un altre, i això que ja tinc vint-i-cinc anys, però la meva hiperactivitat segueix aquí»,va confessar.
El Trastorn per dèficit d'atenció
És una afecció crònica que afecta milions d'infants i sovint continua en l'edat adulta. El TDAH inclou una combinació de problemes persistents, com ara dificultat per mantenir l'atenció, hiperactivitat i comportament impulsiu. És més comú en nens que en nenes i alguns dels signes que s'observen, trobem la incapacitat d'estar quiet un instant (els nens en general són moguts, però els hiperactius moltíssim més), començar una tasca i no acabar-la, incapacitat per concentrar-se en alguna cosa, etc.
Si bé el tractament no cura el TDAH, pot disminuir els símptomes. El tractament involucra medicació i intervencions conductuals; també pot ajudar a canalitzar aquesta energia la pràctica d'esport i pot ser de gran ajuda per a la relaxació la pràctica de ioga (de fet alguns psicòlegs ho recomanen pel seu ús terapèutic en pacients amb TDAH).