Fotomuntatge de Rocío Arauz i la seva mare Mariángeles

La presentadora Rocío Arauz esclata després de veure morir a la seva mare

La periodista de 'Canal Sur' denuncia el tracte vexatori i humiliant que ha rebut la seva mare

La vida de Rocío Arauz, presentadora de televisió, es va trencar el 3 de novembre passat amb la pèrdua de la seva mare. Mariángeles, de 70 anys, va morir víctima d'un càncer de còlon amb metàstasi. Ara, la periodista ha denunciat el tractament mèdic que va rebre la seva mare durant anys.

Segons ha explicat Rocío, li van diagnosticar el càncer massa tard tot i que feia anys que patia els dolorosos símptomes. Segons sembla, els metges atribuïen els seus crits de dolor i les seves queixes a la seva salut mental. Però ni tan sols amb una severa depressió la van atendre amb prioritat a Salut Mental.

Rocío necessitava canalitzar d'alguna manera la ràbia i la impotència, i ho ha fet a través d'un fil a Twitter. La denúncia de la periodista ja porta més de 10.000 'retuits', 16.000 'likes' i milers de comentaris. El seu relat descriu el patiment de la seva mare, de manera que posa els pèls de punta.

Va intentar treure's la vida

Segons explica, la seva mare arribava deshidratada a l'hospital, amb deliris i sense veu. El seu estat va empitjorar a l'agost, quan va començar a patir dolors insofribles fins al punt de no poder aixecar-se del llit. «Demanava ajuda a crits, regalimava en suor, tremolava», afirma Rocío al seu missatge.

Foto de la mare de Rocío
La mare de Rocío va morir el 3 de novembre | Cedida

A més a més, no podia menjar i havia perdut més de 20 quilos en tan sols un mes. Va visitar desenes d'especialistes, va anar d'hospital a hospital tant a la sanitat pública com a la privada, i no va trobar l'ajuda que necessitava. Els metges li donaven medicaments contra el dolor i l'enviaven a casa.

El dolor que patia era tan cruel que va arribar a intentar treure's la vida, recorda desconsolada Rocío. «Quan després del pelegrinatge per fi van trobar la justificació dels seus dolors, ja era massa tard. La metàstasi li havia provocat una fallada multiorgànica» que la va portar a la mort, afegeix.

L'al·legat de la presentadora

Rocío Arauz ha estat presentadora i reportera a Antena 3 Noticias, Cuatro, TVE, Mega i Telemadrid. Actualment treballa a Hoy en Día de Canal Sur, sent un rostre conegut del canal andalús. A les últimes hores s'ha fet viral pel seu missatge, denunciant el tracte que va rebre la seva mare.

«La meva mare no ha pogut lluitar, no l'han deixat lluitar contra el càncer no diagnosticat que se l'ha endut», denuncia. «Ha agonitzat en crits durant anys sense ser atesa, ha patit un tracte denigrant i vexatori amb un fals diagnòstic de demència. A ell s'aferraven quan cridava de dolor demanant auxili», afegeix.

La periodista lamenta que la salut mental de Mariángeles hagi servit com a pretext per a la manca d'atenció. I assegura que «és humiliant que amb aquestes hipòtesis i l'evident depressió que li va produir la seva inhumana situació tampoc consideressin d'extremada prioritat tractar-la des de Salut Mental».

Al seu costat fins al final

Rocío recorda la seva mare plorant i llençada al passadís d'Urgències «amb un càncer que l'estava devorant». I mentrestant, els doctors la miraven als ulls i li deien que no tenia res i ho feia per cridar l'atenció. Tot i això, els éssers estimats de Mariángeles no en van dubtar mai.

«La conec i sabia que li passava alguna cosa», afirma la periodista de Canal Sur, encara que això no li ha estalviat el patiment. A les primeres anàlisis van aparèixer els marcadors tumorals molt alts. El tac cranial mostrava metàstasi al cervell, i el tac abdominal indicava que tenia el còlon perforat.

Rocío Arauz a Canal Sur
Rocío Arauz és una coneguda presentadora de televisió | Canal Sud

Segons explica, la seva mare ja estava tan malament que fins i tot «havia patit un infart del qual ni tan sols s'havia queixat». La metàstasi li va provocar una fallada renal que va desencadenar una encefalopatia urèmica. Això li va distorsionar el sentit de la percepció en els darrers dies, i tampoc podia comunicar-se.

Només les últimes hores va recuperar la lucidesa per acomiadar-se'n, i aquest és l'únic consol que li queda a Rocío. «Em va dir que m'estimava moltíssim, que volia venir a casa amb mi, ens vam fer un petó i ens vam abraçar», recorda. Mariángeles va morir, després d'anys de patiment, abraçada a la seva filla.