Rússia abandona Eurovisió 2017 després que Ucraïna prohibís entrar al país al seu representant

Rússia no participarà en la 62ª edició del Festival d'Eurovisió, que se celebrarà a la capital d'Ucraïna, Kíev
 

Rússia no participarà en la 62ª edició del Festival d'Eurovisió, que se celebrarà a la capital d'Ucraïna, Kíev, després de la polèmica sorgida després que les autoritats ucraïneses decidissin el passat mes de març prohibir l'entrada al país a la representant russa en el certamen europeu, Yulia Samoylova. La Unió Europea de Radiodifusió (EBU, per les seves sigles en anglès), que gestiona la comunicació del certamen, ha confirmat en un comunicat que «desafortunadament, Rússia no podrà participar en la competició d'aquest any». La raó que dóna Kíev per vetar l'entrada a l'artista russa és que aquesta va donar un concert en la península de Crimea l'any 2015, sense permís de les autoritats del país. Rússia es va annexionar Crimea en 2014, una decisió que va portar als Estats Units i la Unió Europea a imposar sancions contra el Kremlin i va portar a les relacions al seu pitjor nivell des del final de la Guerra Freda. El passat mes de febrer, Rússia va advertir que no retornarà la península a Ucraïna per considerar que forma part del seu territori i que no pot renunciar a la seva sobirania. «Després que a la representant russa en Eurovisió, Yulia Samoylova, no se li permetés entrar a Kíev per participar en la competició d'Eurovisió de 2017, l'EBU va oferir formalment dues propostes alternatives al Channel One (Rússia) per trobar una solució que permetés a Rússia continuar amb la seva participació en el concurs», ha explicat en un comunicat.

 

L'EBU va proposar Moscou que l'actuació de Samoylova es retransmetés no de forma presencial, sinó via satèl·lit, o que, com a alternativa, escollís a un altre artista que pogués viatjar legalment a Ucraïna durant la competició. «Tristament, Channel One ha rebutjat ambdues alternatives i ha anunciat que no té intenció de retransmetre la competició. Nosaltres volíem que els 43 països poguessin participar i hem fet tot el possible per aconseguir-ho», ha lamentat. Per la seva banda, el president del grup de referència —comitè directiu— del concurs, Frank-Dieter Freiling, ha condemnat la decisió de les autoritats d'Ucraïna de prohibir l'entrada a la cantant russa, subratllant que aquesta «soscava la integritat i la naturalesa no política d'Eurovisió i la seva missió d'unir a tots els països en una competició amistosa». La portaveu dels Serveis de Seguretat ucraïnesos va confirmar el passat mes que Kíev havia prohibit l'entrada al territori de Samoylova durant tres anys per una «violació de les lleis d'Ucraïna».

 

Per la seva banda, el supervisor executiu del Festival d'Eurovisió (UER), Jon Ola Sand, va declarar en un comunicat que l'organització ha de «respectar les lleis locals del país amfitrió», encara que es va mostrar «profundament» decebut per aquesta decisió. «Ens sembla que va en contra de l'esperit del concurs, i de la noció d'inclusió que jeu en el cor dels seus valors», va postil·lar. Julia Samoylova (Ujtá, Rússia, 1989), que competiria en el festival amb la cançó 'Flame is Burning' ('La flama està cremant', en espanyol) és escriptora, cantant i compositora. Ha participat en concursos musicals obtenint gran rellevància, com en 2013 quan va ser finalista de Factor X a Rússia. A més va guanyar el Golden Star d'Alla Pugacheva, i va interpretar la cançó en la cerimònia d'obertura dels Jocs Paralímpics d'Hivern de 2014, a Sochi. La capital d'Ucraïna acollirà el Festival d'Eurovisió 2017 després que la cantant Jamala, que representava a Ucraïna en la 61ª edició del certamen, es proclamés guanyadora del concurs amb el tema '1944', aconseguint un total de 534 punts entre les votacions del jurat i les dels espectadors. La cançó escollida l'any passat per Ucraïna, que en 2015 no va poder participar a causa de la situació de guerra en què es trobava amb Rússia pel territori de Crimea, emprava la llengua tàrtara crimeana (una llengua semblant a la que es parla a Turquia) i recordava les deportacions de tàrtars dutes a terme per Stalin en la URSS durant la Segona Guerra Mundial. Malgrat que Rússia (que va quedar en segona posició) va protestar pel component polític de la cançó, els organitzadors de l'esdeveniment van donar el seu vistiplau.