Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de Jorge Javier Vázquez i el logo de 'Sálvame'

'Sálvame': el veritable motiu pel qual Mediaset ha tancat el programa

'Sálvame' s'ofega i Mediaset permet que passi

Tothom parla del final de 'Sálvame',  fins i tot molt abans de la seva última emissió. El vaixell insígnia de Telecincodes de la seva estrena l'abril del 2009 s'emetrà per última vegada el mes que ve. Molta gent ara es pregunta el perquè d'una decisió que, certament, marcarà una nova etapa a la cadena.

Tot i que s'equivocava, Belén Esteban assegurava fa només unes setmanes: «El final de 'Sálvame' no és a prop». Uns dies abans, La Fábrica de la Tele va anunciar per primera vegada la renovació de la col·laboradora amb un contracte de llarga durada. Una informació que es va interpretar també com una mostra de fortalesa malgrat els comentaris.

Ara s'ha descobert quina és l'estratègia. Mediaset s'ha adonat que 'Sálvame' és «teleporqueria». Un concepte que Telecincos'està esforçant a remarcar a la nova política de comunicació. La intenció és eliminar els programes que s'acostin a aquesta línia i dirigir els seus continguts cap a «una televisió familiar, respectuosa i amable». El format que ara volen eliminar els ha generat en els 14 anys de vida dades històriques d'audiència i beneficis milionaris.

Belén Esteban
Belén Esteban assegurava feia només unes setmanes que el final de 'Sálvame' no era a prop. | Telecinco

Tot i això, 'Sálvame' poc s'assembla al dels seus començaments. Les polèmiques amb guions, insults, violència verbal i realitats paral·leles ja no semblen ser del gust del públic. Una apreciació que coincideix amb el canvi de directiva de Mediaset i el de la nova estratègia a la programació.

Els responsables de 'Sálvame' s'assabenten del final del programa per la premsa

Adrián Madrid i Óscar Cornejo, responsables de la productora de 'Sálvame', van ser coneixedors de la cancel·lació del programa per la premsa. Tots dos han manifestat una gran decepció amb la nova directiva de Mediaset: «No ens mereixíem un final així», han reconegut.

La realitat és que Mediaset és propietària de la tercera part de La Fábrica de la Tele. Per tant, és un fet insòlit que hagin donat l'ordre d'acabar amb els que han aportat tant la cadena. Sens dubte, han estat creadors d'una manera nova d'entendre l'entreteniment i que, d'altra banda, ha estat molt imitat.

Muntatge amb la foto de Kiko Hernández
De moment, no se sap què passarà amb els col·laboradors vinculats a 'Sálvame'. | Catalunya Diari

El que és una incògnita de moment és què passarà amb personatges com ara Belén Esteban i la resta de col·laboradors vinculats a la productora. Des de Mediaset han confirmat que el català Jorge Javier Vázquez, que té contracte amb la cadena, continuarà conduint 'Supervivientes' i es mantindrà com a figura principal en els formats d'entreteniment de Telecinco.

Tot i que la cadena compta amb molts presentadors, és evident que els que més pes tenen són el de Badalona i Ana Rosa Quintana. Aquest seria el motiu pel qual la periodista ocuparia el lloc que deixarà el popular programa.

Mediaset es desfà de la teleporqueria que tantes alegries li ha donat

La tensió entre Mediaset i 'Sálvame' va prendre forma des de l'arribada de la nova directiva. De fet, una de les primeres mesures de l'equip va ser actualitzar el codi ètic de la companyia que havia estat aprovat pel Consell d'Administració de Mediaset Espanya el 2012. «És una voladura controlada de tot allò que representava Vasile», van filtrar llavors des de dins de la cadena.

Primer pla d'Ana Rosa Quintana amb un somriure
Ana Rosa Quintana ocuparà les tardes de Telecinco després de la cancel·lació de 'Sálvame'. | Catalunya Diari

Aquest codi nou prohibia expressament per primera vegada nou presentadors i col·laboradors «emetre opinions, preferències o comentaris polítics al si del programa». Un altre dels apartats recordava que no estava permès «atacar o criticar cap altre programa de la companyia o els seus presentadors i col·laboradors».

Els canvis duts a terme els darrers mesos, segons Mediaset, «comencen a donar els seus fruits». El darrer 1 de maig la productora va recuperar el lideratge com a grup audiovisual davant d'Atresmedia. Una circumstància que va ser celebrada amb un espot en què apareixien imatges de tots els seus programes, tots excepte tres: 'Sálvame', 'Sálvame Deluxe' i 'Socialité'. Els tres programes més icònics de La Fábrica de la Tele.