Primer pla de Santiago Segura posant cara de por

Santiago Segura revela la seva malaltia incurable

Santiago Segura conviu amb una malaltia que afecta un percentatge reduït d'espanyols

Santiago Segura és una de les grans esperances del cinema espanyol. Potser no representa el cine espanyol internacional o el més aplaudit als certàmens i festivals, però a recaptació de taquilla, pocs el guanyen.

Segura és el responsable d'una de les sagues que més diners ha recaptat en la història, la de 'Torrente'. El seu principal mèrit, no obstant això, és haver aconseguit tres taquilleres en plena pandèmia de Covid-19.

'Padre no hay más que uno', en 2019, la seva segona part, en 2020, i 'A todo tren: Destino Asturias', l'any 2021, són les pel·lícules espanyoles més taquilleres. I totes tres, estan dirigides per ell. Així que, Almodóvar, Amenábar i companyia, preneu nota.

Santiago Segura
Santiago Segura és el director més taquiller dels últims anys a Espanya | GTRES

Santiago Segura conviu amb el que no es curarà mai

Al marge del seu indiscutible talent cinematogràfic, Santiago Segura és un home entranyable de família. La seva dona és María Amaro, que porta al costat de Segura durant diverses dècades. A més a més, tenen dues filles en comú, Calma i Sirena, les dues actrius a les pel·lícules que dirigeix el seu pare.

María, que és maquilladora professional des dels 19 anys, és el principal suport de Santiago Segura. Per exemple, per suportar l'afecció que pateix Santiago Segura i que també afecta un 8% dels espanyols.

▶️ Santiago Segura, completamente roto por la pérdida de alguien muy cercano

Es tracta d'un tinnitus, també coneguda com a acufen. Consisteix a percebre un soroll a les orelles o al cap sense que hi hagi res que el provoqui exteriorment. Es tracta d'una malaltia molt molesta que, encara que no impedeix fer una vida normal, sí que complica la relació de la persona que ho pateix amb l'entorn.

A Santiago Segura, li van diagnosticar el tinnitus amb 47 anys. Va ser en 2012 i així ho ha explicat en una entrevista a 'La Razón'. «Vaig llegir de manera casual, sobre aquesta malaltia, em va semblar un infern i vaig pensar: 'pobra gent'».

Segura segueix: «El meu cas va ser a través d'una sordesa sobtada que tampoc sabia què era. Estava fent 'Tu cara me suena', em vaig aixecar un matí i en una oïda no sentia res. Vaig pensar que era un tap, però com a les vuit hores no se m'havia passat vaig anar a un otorrinolaringòleg i em va dir que era sordesa sobtada. A partir dels 40 pot passar».

Els medicaments no el van curar, sinó que pocs dies després van aparèixer els primers xiulets i brunzits. Des de llavors, els pateix tot i que ha provat de tot per guarir-los. «Vaig provar acupuntura, receptes casolanes com posar calor i fred i fins i tot vasodilatadors».

Segura conviu amb el seu tinnitus

Els acúfens segueixen aquí anys després i probablement ho farà durant tota la vida de Santiago Segura. «Quan et diuen que serà de per vida et poses a plorar, però també dic que el cervell s'hi acostuma i acaba assumint el xiulet», explica el bo de Santiago.

Entre els impediments que destaca el col·laborador televisiu hi ha el de no poder gaudir del silenci total, «principalment en anar a dormir». A més, afirma que «si estic més estressat o amb les defenses baixes ho sento més. El pitjor és quan estàs veient una pel·lícula i sents més alt els xiulets que la pel·lícula».

Pla general de Santiago Segura amb la seva dona i les seves dues filles
Santiago Segura té el suport de la seva dona i les seves filles | GTRES

Tot i això, Segura vol llançar un missatge d'ànim a les persones que pateixen la mateixa malaltia que ell. «El meu missatge d'ànim és que qui ho té, que no es preocupi, abans o després s'hi conviu i passarà a un segon terme a la seva vida».

Els acúfens apareixen per causes poc clares i de forma força aleatòria. Tot i això, els especialistes en audició recomanen evitar l'exposició a sorolls forts per prevenir el tinnitus.

Altres famosos que també pateixen aquesta afecció auditiva són les periodistes Carme Chaparro i María Teresa Campos o col·legues de Segura com a Pedro Almodóvar.