Els Reis d'Espanya van visitar aquest passat dilluns Catalunya amb una única aturada al monestir de Poblet, en el marc de la gira que estan fent arreu de l'estat espanyol arran de la crisi de la Covid-19. Tot i les protestes que es van produir, el Rei Felip va tenir temps per deixar-hi un bonic missatge dedicat a aquest tresor que tenim a la nostra terra.
En aquesta visita fugaç al santuari, la qual només va durar hora i mitja, va aprofitar per gaudir del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco que tenim al nostre territori de la mà de la comunitat de l'ordre del Císter que hi viu i que cuiden del monestir.
«Important reserva espiritual»
En acabar, va tenir l'oportunitat de deixar un missatge escrit en el llibre d'honor del monestir. Allà, el rei Felip va redactar una bonica dedicatòria, on assegura que el monestir allotja «una part important de la nostra reservaespiritual». Un bonic regal que poca gent coneix que ha deixat.
Cal tenir en compte que el monestir de Poblet és considerat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, ja que compta amb un gran panteó reial i amb l'arxiu de Josep Tarradellas, president de la Generalitat a l'exili durant la dictadura franquista, i de la restauració de la institució. És per això que alberga una gran quantitat de valor, tant cultural com espiritual, tal com ha fet referència el Rei.
Protestes i un fort dispositiu policial
La visita de Felip VI i Letícia a la Conca de Barberà ha anat acompanyada de protestes a l'exterior del recinte, convocades per Òmnium i l'ANC, i d'un fort dispositiu policial. Mentre els Reis visitaven el monestir, a fora els manifestants intentaven eludir el cordó policial i apropar-s'hi caminant entre vinyes. L'acció s'ha saldat amb algun moment de tensió i cops de porra, i amb un detingut per desordres públics. L'individu, un veí de Montblanc de 30 anys, hauria intentat robar la tauleta a un agent de la BRIMO, segons fonts policials.
Als afores del monestir, més d'un miler de persones han refusat la visita de Felip VI i Letícia. Convocats per Òmnium i l'ANC, i amb la participació dels CDR, els manifestants han caminat des del centre de l'Espluga de Francolí fins prop de l'accés del monestir exhibint pancartes amb el lema 'Catalunya no té rei', enmig d'un mar d'estelades i banderes contra la monarquia.
Crits de «fora el Borbó», «lladre» i diversos insults contra Felip VI i el rei emèrit, Joan Carles I, han estat un constant d'una manifestació que s'ha aturat a uns 500 metres de l'entrada del recinte eclesiàstic per ordre d'un fort dispositiu policial. Si bé en un primer moment el cordó dels agents antidisturbis pretenia aturar la marxa a més distància, finalment els Mossos d'Esquadra han reculat per l'escapisme d'alguns dels manifestants.
De fet, alguns dels assistents que havien superat el cordó caminant a través de les vinyes han protagonitzat una breu asseguda al mig de la carretera en el moment que els Mossos d'Esquadra reajustaven el dispositiu. La policia ha fet aixecar els manifestants, moment en què hi ha hagut un puntual moment de tensió, amb alguns cops de porra i empentes. Fruit de l'enfrontament, hi ha hagut una persona detinguda per desordres públics que hauria intentat robar una tauleta a un agent de la BRIMO, segons fonts policials.
La visita, una «provocació»
Per part dels organitzadors de la protesta, Òmnium i l'ANC han titllat de «provocació» la visita d'aquest dilluns. «La societat civil li diem que Catalunya no té rei», ha assegurat la coordinadora de la gestora d'Òmnium a la Conca de Barberà, Núria Griso, que ha acusat Felip VI de ser «còmplice de la brutalitat policial exercida l'1 d'octubre contra ciutadans que votaven democràticament».
En aquesta línia, el coordinador de l'ANC a la Conca de Barberà, Jordi Saumell, ha sentenciat que «Catalunya ha decidit no tenir rei» i ha assegurat que la imatge de Felip VI a Poblet demostra que «cal un dispositiu policial mai vist per entrar a una instal·lació fortificada, perquè el poble ni l'estima ni el reconeix com a rei». «A la república catalana, ni jutges, ni fiscals ni borbons», ha conclòs.
«És una infàmia», ha reblat el tresorer de l'ANC a Catalunya, Carles Xavier Gómez, que ha assegurat que els avantpassats de Felip VI «van iniciar una repressió a Catalunya que encara dura avui en dia». Gómez ha remarcat que la protesta prop del monestir il·lustra «la lluita contra Espanya».