Shakira

Shakira factura, però no de-clara: El deute amb Hisenda que anomena a la cançó 'bomba'

La colombiana va parlar del seu deute amb Hisenda a la cançó amb Bizarrap

El 12 de gener de 2023, serà recordat com el dia que Shakira va deixar en evidència a Gerard Piqué i a tot el seu entorn. La cançó 'bomba' va irrompre com un míssil. Tots els mitjans de comunicació no parlaven d'una altra cosa. I és que la colombiana va deixar poc a la imaginació, ja que va parlar, o més aviat cantar, més clar que mai. 

Han sigut milers les persones que han analitzat punt per punt la incendiària lletra del senzill. A la televisió, a la ràdio, a la premsa escrita i a les xarxes socials. A tot arreu se n'ha parlat. Tothom s'ha fet eco de tot aquest serial d'amor, desamor i suposats enganys comprimit en tres minuts i trenta-vuit segons. 

Un dels fragments més sorprenents de la cançó, és quan la de Barranquilla anomena el deute que té amb Hisenda. A més, se sobreentén que Gerard Piqué la va deixar 'penjada' amb tot el problema fiscal. «Em vas deixar amb el deute d'Hisenda», canta al senzill on ha col·laborat el productor argentí Bizarrap. 

Així doncs, de què està acusada Shakira? Quants diners se suposa que va defraudar a la Hisenda pública? Aquí us refresquem una mica la memòria.

Imatge de Shakira durant la sessió #53 amb Bizarrap.
Shakira parla sobre el deute amb Hisenda. | SHAKIRA / BZRP Music Sessions #53

Acusada de defraudar 14,5 milions d'euros

El 22 de setembre de 2022, el jutjat d’instrucció número 2 d’Esplugues de Llobregat va obrir judici oral contra la cantant colombiana per sis delictes de frau fiscal. El ministeri públic li demanava 8 anys i 2 mesos de presó per defraudar, presumptament, 14,5 milions d'euros entre el 2012 i el 2014 en l'IRPF i l'Impost de Patrimoni.

A més de pagar 23,7 milions de multa i 18 anys i un mes sense rebre incentius fiscals. La fiscalia l'acusava de simular que vivia fora d'Espanya quan ja vivia a la ciutat comtal amb la seva parella, Gerard Piqué. La cantant i la fiscalia havien negociat un possible pacte, però finalment Shakira el va descartar al·legant que era «abusiu». 

Foto de Shakira i Gerard Piqué.
Van acusar a la cantant de simular que vivia fora d'Espanya. | Getty Images

Shakira es considera innocent

La cantant va al·legar que es considera innocent i que ja havia pagat més de 17 milions d'euros a Hisenda per intentar regularitzar la seva situació fiscal. A més, la defensa de Shakira va acusar l'Agència Tributària de voler perjudicar la seva reputació amb l'acusació de frau fiscal i de vulnerar els seus drets i la seva intimitat, demanant informació fins i tot mèdica.