Fotografía de Felipe VI y el Ministro de asuntos Exteriores de Uruguay, jueves 6 de agosto de 2020

El significat ocult de la primera corbata del Rei Felip VI després d'anar-se'n el seu pare

No te n'havies adonat però aquesta corbata és molt més que un complement

Felip VI va fer la seva primera reaparició després de la fugida del seu pare cap a un destí encara gens clar. Aquest dijous 6 d'agost, el Rei d'Espanya va rebre a el ministre de Relacions Exteriors de l'Uruguai, Francisco Bustillos, amb total normalitat ... O això és el que crèiem.

I és que hi ha un detall que molts havíem passat per alt, però que pot tenir un gran significat ocult: la corbata que portava el rei en aquesta reunió. A hores d'ara, estaràs pensant:  'quina ximpleria, és simplement un complement' i et donem la raó; és un complement, però que pot transmetre molts missatges subliminars, els quals poques persones han desxifrat i analitzat.

Normalment acostumem a veure a Felip VI amb corbates que destaquen per sobre dels tons i colors seus vestits, sobris i seriosos per norma general. No dubtem que aquesta selecció de roba estigui sempre estudiada al mil·límetre. Aquest cop no havia de ser diferent i més tenint en compte que tothom esperava amb candeletes la seva primera aparició després que el seu pare anunciés que marxa d'Espanya. 

Doncs bé, Felip, enfundat en un clàssic vestit de color blau marí, va optar per portar posada una corbata de color vermell. Però, ¿és casualitat que en la seva primera reaparició després de la fugida de Joan Carles, sigui el color vermell el que destaqui del 'look' del  monarca? Nosaltres creiem que no.

Un gest de complicitat a Pedro Sánchez?

Es pot pensar que potser es tracta d'un gest de complicitat a Pedro Sánchez, després que aquest defensés la monarquia després dels escàndols de Joan Carles I. Aquest color representa la ideologia d'esquerres, i també és el color corporatiu del PSOE. De fet, hem pogut veure diverses vegades a Pedro Sánchez amb corbata vermella. Però... Error! No creiem que sigui aquesta la idea de monarca.

Un dels aspectes més importants de la roba i complements que portem en el nostre dia a dia és el color, que és capaç de dir molt sobre nosaltres. Per això, normalment, els personatges coneguts solen portar molt pensat els colors que es vestiran. Llavors, quin significat té el color vermell?

El color del poder

El color vermell té un significat molt clar i potent: és la imatge del poder. Encara que, segons un estudi publicat a la revista 'Science', els colors blau i vermell són els més recurrents pels polítics, creiem que no sigui un color escollit per casualitat en aquesta ocasió sinó per demostrar això, qui mana de veritat a la Casa Reial.

Lluny de tenir alguna cosa a veure amb alguna apel·lació a una ideologia política, creiem que Felip ha volgut transmetre seguretat i poder. Una corbata amb la qual trepitjar amb fermesa i dir davant de tothom que ell és el rei i que és qui té el poder i pren les decisions en cada moment.

De fet, segons expliquen alguns experts, el color vermell transmet autoritat i lideratge al subconscient, dos valors que es potencien com més intens sigui el to. Polítics com Donald Trump o Mariano Rajoy s'han posat una corbata amb aquest color en moments claus de la vida política. Per la seva banda, tant Felip VI com Joan Carles I han lluït, diverses vegades, una corbata de color vermell.

El rei Felip VI i la reina Letizia Ortiz en la cerimònia de lliurament de les acreditacions a la promoció 8 de ambaixadors honoraris de la Marca d'Espanya a Madrid del dimarts 03 de març de 2020
No és la primera vegada que figures de la monarquia porten el color vermell | Espanya Diari

Mark Woodman, un analista de tendències que es dedica a estudiar els colors a Maryland (Estats Units) va explicar a la BBC, que «la corbata vermella és la corbata del poder». A més, segons explica el mitjà, una corbata en color mat pot transmetre poder d'una manera subtil. Com et quedes?

Res a veure amb l'atzar

Com dèiem, els personatges públics sempre porten un vestuari estudiat al mil·límetre. L'elecció de la color de la corbata, encara que sembli una mica escollit a l'atzar, no ho és. De fet, l'any 2017, Felip VI i Mariano Rajoy van coincidir amb un color de corbata en els premis Princesa d'Astúries: el verd.

Segons hem pogut llegir a 'La veu de Galícia', aquest color era el que utilitzaven les persones monàrquiques per expressar el seu reconeixement i suport al rei durant la República. Com que no es podien portar símbols ni emblemes de suport cap a la corona, hi havia persones que utilitzaven aquest color per transmetre el seu suport.

Fotografia de Mariano Rajoy i Felip VI en els Premis Princesa d'Astúries, any 2017
No és un simple color: va molt més enllà | La veu de Galícia

I estaràs pensant, 'què té el verd de monàrquic?' Doncs més del que penses: és un acrònim de Viva El Rei D'Espanya (VERD). Aquesta coincidència de color entre Mariano Rajoy i Felip VI és un clar exemple de que no s'utilitzen els colors a l'atzar.

L'elecció encertada?

Sigui com sigui, el color vermell ha estat clau per a la reaparició de el rei després de la sortida de país del seu pare. Per la nostra part, creiem que potser hagués estat més encertada una corbata en color blau, que transmet serietat i tranquil·litat.

No obstant això, sembla que Felip VI no ha volgut perdre temps per dir, indirectament, que no renunciarà al seu poder, malgrat els greus escàndols d'aquests últims mesos. I és que no és cap secret que el prestigi de la corona està tacat, i això és una cosa que ara mateix costa dissimular amb un joc de colors.

Estem segurs que tota aquesta explicació t'ha obert tot un món que (segurament) no coneixies. Per la nostra banda, romandrem atents a les picades d'ullet estilístiques de Felip VI, i a tots els missatges ocults que amaga.