La televisió pública catalana intenta reduir al mínim les obligacions en matèria d'inversió en producció europea independent, així ho ha fet públic un informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. Segons aquest, TV3 només informa sobre els seus ingressos publicitaris i no sobre totes les subvencions, cobrant 210 milions a l'any de la Generalitat, mentre altres televisions autonòmiques sí que declaren tots els seus ingressos.
La Llei General de la Comunicació, que adopta una directiva europea, obliga a destinar un 5% dels ingressos de les cadenes al finançament d'obres europees en el cas dels ens privats, i un 6% en el cas dels públics.
La televisió basca va destinar més diners a produccions europees
La CNMC analitza diverses televisions espanyoles, i en relació a l'any 2017 va rebre dotze informes d'Andalusia, Aragó, Canàries, Castella-La Manx, Catalunya, Extremadura, Galícia, Balears, Principat d'Astúries, Madrid. Múrcia i el País Basc. Les altres autonomies no compleixen amb els requisits legals per estar obligats a finançar obra europea.
En el cas de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va informar d'uns ingressos de 59 milions d'euros dels quals en va destinar 3,7 milions a produccions europees. Una xifra que ressalta comparada amb la de la televisió basca, amb la meitat d'audiència que TV3, pel fet que aquesta en va destinar 6,4 milions, és a dir, quasi el doble.
La cadena argumenta que ha de gastar el 6% dels ingressos publicitaris
Tot i que els mitjans públics de Catalunya tenen el pressupost més alt de tota Espanya, per més de 210 milions, la cadena argumenta que només han de gastar el 6% dels ingressos publicitaris, és a dir, dels 59 milions, sense incorporar les subvencions, que comptabilitzen com a altres ingressos d'explotació. Així doncs davant l'elevada xifra d'ingressos, TV3 podria estar retallant els costos les obres europees, això sí, legalment, ja que la CNMC ho dóna per vàlid per al moment.
L'informe de la CNMC, però, ha estat font de debat en l'última comissió de control de la CCMA al Parlament, on la diputada del PSC Beatriz Silva va preguntar al respecte. Segons 'Crónica Global', la presidenta en funcions del grup audiovisual Núria Llorach, va precisar que els 88 milions de la televisió basca corresponen al total dels ingressos, i no només als publicitaris. Per això defensa que «Al País Basc comptabilitzen absolutament tots els ingressos, tant els de publicitat com els d'aportació pública per calcular el 6%, i no és el mateix que apliquem aquí a Catalunya».
Un tema que podria portar polèmica quant a les altres televisions autonòmiques però que per al moment sembla que al Parlament ha estat solucionat.