Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
TV3 guanya el pols a l'estiu i referma el lideratge durant el mes d'agost

TV3 sobreviu a l'estiu i referma el lideratge durant el mes d'agost

'Joc de cartes estiu' i la pretemporada del Barça, els programes més vistos en un estiu fluix per a totes les cadenes

TV3 guanya el pols a l'estiu i referma el lideratge durant el mes d'agost
TV3 sobreviu a l'estiu i referma el lideratge durant el mes d'agost | TVC

Tot i seguir en una dinàmica negativa, TV3 segueix sent, per vint-i-cinquè mes consecutiu, la cadena de televisió més vista al Principat. La televisió pública registra un  10,9% de quota de pantalla aquest mes d'agost, mentre que el conjunt de canals de la corporació, ha arribat al 13,9%; sumant l'1,6% del 3/24, el 0,7% del Super 3 i el 0,5% d'Esport 3.

Les noves dades rebaixen encara més els mals resultats del juliol, si bé marquen un augment de la distància amb la segona cadena més vista, Telecinco, que se situa 0,8 punts per sota, amb una quota de pantalla del 10,1%; una caiguda de la televisió líder a l'Estat de l'1,8% respecte al juliol.

Per la seva banda,  Antena 3 es manté estable en la tercera posició, amb un 9,3 % de quota de pantalla, essent juntament amb TVE, que registra un 6%, les úniques televisions que remunten aquest estiu. Per la seva banda, la Sexta i Cuatro, amb un 6,2%  i 5% de share, se sumen a la ja tradicional davallada d'agost, mentre que  8TV, la televisió catalana del Grup Godó, continua en l'agonia dels darrers mesos, registrant un 0,7% de quota de pantalla.

Leo Messi, com a capità del Barça, va fer un breu discurs durant la nit del Gamper
TV3 sobreviu a l'estiu i referma el lideratge durant el mes d'agost | Instagram (@fcbarcelona)

Lideratge sota mínims

En el marc estiuenc de davallades d'audiència, TV3 ha perdut un punt i mig respecte al mes de juliol —mes en què ja havia perdut un altre punt i mig—, mentre que el conjunt de la corporació catalana s'ha situat  3,3% punts per sota dels resultats de juny. Tot plegat les pitjors dades de quota de pantalla dels darrers dos anys

Nogensmenys, la televisió pública ha sapigut situar a la graella propostes claus com 'Joc de Cartes Estiu', o els partits de la pretemporada del Barça, que juntament amb el retorn gens menyspreable de 'Res és impossible' i les estrenes de 'Coolhunters' i 'Pròxima estació', han permès mantenir el lideratge de la televisió pública catalana per vint-i-cinquè mes consecutiu.

L'èxit de Marc Ribas i el seu 'Joc de Cartes' va batre rècords en la seva variant estiuenca, arribant a registrar una quota de pantalla del 21,9%, el millor resultat del 'prime time', amb diferència. Mentre que els partits de la pretemporada del Barça, especialment, el Trofeu Joan Gamper contra l'Arsenal, i l'amistós entre el Nàpols i els blaugranes el dia 10 d'agost, van registrar quotes del 28,6% i el 27,9% respectivament.

Situació crítica del català als mitjans audiovisuals | Cedida

Estancament alarmant del català als mitjans

El lideratge mantingut de TV3 durant més de dos anys és irrefutable, si bé esdevé una realitat que pot amagar el veritable atzucac en què es troba la llengua catalana  als mitjans audiovisuals.

Amb una quota de pantalla anual que no arriba al 15% pel que fa a TV3, i que no arriba al 20% amb la suma del conjunt de canals de televisió en llengua catalana ‒aquest estiu amb prou feines ha arribat al 15%‒, el nombre de televidents es troba estancat de manera crònica des de fa anys.

Les dades encara són més preocupants si tenim en compte el boom de les plataformes de pagament, un àmbit desèrtic pel que fa al català i que guanya adeptes a pas de gegant, especialment entre el públic més jove.

De fet,  la televisió ‘tradicional’, lineal i en directe envelleix any rere any, enfront d’unes noves generacions que només entenen el mitjà audiovisual des de les plataformes d’entreteniment a la carta; un fet que condemna al català a l’ostracisme i que exigeix d'una reacció immediata del sector i de l'administració per salvar la llengua d'una situació que ja és crítica.

També et pot interessar...