José María Íñigo va ser un dels presentadors històrics de TVE, entitat que ara s'enfronta a un dur procés judicial per la mort del periodista. La família de l'històric comunicador ha continuat la batalla judicial que va iniciar José María Íñigo contra la cadena pública abans de morir, el 5 de maig de 2018.
Ara, dos anys després de la mort del periodista, TVE s'asseurà al banc dels acusats per respondre davant la família de José María Íñigo, que vincula la malaltia que va causar la mort del periodista amb la seva activitat professional desenvolupada en la corporació.
TVE, a judici per la mort de l'històric periodista de la cadena: José María Íñigo
A José María Íñigo li van diagnosticar el 2015 un tipus de càncer de pulmó molt poc freqüent i letal que va posar fi a la seva vida després de tres anys de dura lluita. Es va sotmetre a llargs tractaments de quimioteràpia, sempre amb un somriure i treballant fins a l'últim dia. Abans de morir, el presentador va decidir interposar una demanda contra TVE després de descobrir el nom i l'origen de la seva malaltia: un cas força estrany de tumor conegut com a mesotelioma pleural.
Es tracta d'una malaltia que tots els experts associen a la intoxicació per amiant, un component present en les conegudes 'uralites', que han estat un material de construcció comunament emprat a Espanya pel seu reduït cost econòmic i la seva gran capacitat aïllant. Així, és el cas de l'Estudi 1 de Prado del Rei de TVE, la construcció l'any 1964 va emprar fibra d'amiant com a aïllant acústic, i va ser allà on José María Íñigo va desenvolupar gran part de la seva vida laboral.
El periodista va estar exposant-se constantment a les partícules en suspensió de l'amiant, que a llarg termini pot derivar en greus problemes respiratoris com el citat tumor cancerós. Immediatament, el periodista va posar aquesta informació en coneixement de la corporació de TVE, que li va traslladar la necessitat d'interposar una denúncia com a única via per al reconeixement de la seva malaltia com a malaltia professional. Així, es va iniciar una batalla judicial que la família del periodista ha hagut de continuar després de la seva mort i que dura fins avui.
La família vol reconèixer la malaltia professional de José María Íñigo
Aquest dijous, 21 de gener, se celebra la primera cita d'aquest litigi amb el qual els familiars de José María pretenen que es reconegui com a malaltia professional el càncer que va provocar la mort del periodista. La seva família pretén que la Seguretat Social els hi doni la raó per demanar responsabilitats a TVE, ja que insisteixen que l'exposició del presentador a l'amiant es va produir durant les seves dècades treballant en els estudis de la cadena pública, que està recoberta amb aquest perillós material.
La defensa de RTVE va al·legar en un primer moment que, basant-se en la vida laboral de José María Íñigo, l'exposició a la fibra d'amiant podia haver-se produït en la seva experiència anterior en una empresa de pneumàtics. Però, no obstant això, l'advocada de la família del presentador va desmuntar aquesta tesi assegurant que el període màxim de latència de la intoxicació per amiant és de 40 anys, i el comunicador va presentar símptomes més de sis dècades després de treballar en aquella fàbrica de pneumàtics.
A més, en declaracions a 'Vertele', l'advocada s'ha mostrat molt optimista davant aquesta primera fase del litigi pel fet que hi ha jurisprudència de dos casos anteriors: un tècnic i un electricista de la cadena van aconseguir que es reconegués la seva malaltia professional per intoxicació d'amiant. Les indemnitzacions per la mort del periodista podrien ascendir fins al voltant dels 100.000 euros per a la vídua i entre 20.000 i 40.000 per als fills de José María Íñigo.