Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la Rambla de Barcelona buida en ple confinament

Uns experts catalans confirmen la notícia més temuda: «Aquesta pandèmia no serà l'última»

L'entitat considera que caldran actuacions per reduir la destrucció i la sobreexplotació dels ecosistemes naturals

Imatge de la Rambla de Barcelona buida en ple confinament
La pandèmia del coronavirus «amb tota probabilitat no serà l'última»| EFE

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) ha alertat que la pandèmia del coronavirus «amb tota probabilitat no serà l'última», fent seves les reflexions de la Junta de Vigilància Mundial de la Preparació, organisme creat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Banc Mundial.

L'entitat creu que estem «en un dels moments més transcendents de la història recent», subratlla també que la crisi ha posat en evidència que els sistemes de salut «d'arreu del món» no estan preparats per a brots «importants» de malalties infeccioses emergents, i que mostra com «fins i tot amb les evidències aportades pels informes científics» la societat no modifica pautes de comportament fins que no pateix l'amenaça «directa i immediata».

És per això que el CADS opina que la sortida d'aquesta crisi passa per «aturar» els processos de degradació de la natura; «afavorir» una economia «al servei de les persones» que  «respecti» els límits del planeta; «finançar millor» els sistemes públics de salut i d'assistència social, especialment a la gent gran, i «invertir decididament» en recerca.

Una visió global

«Caldrà serenor, rigor i perspectiva per poder gestionar la nova realitat», afirmen els membres d'aquest consell assessor. Per això conviden a «reflexionar en clau de sostenibilitat» sobre les múltiples derivades d'aquesta crisi, i a fer-ho amb una visió «catalana i europea, però, sobretot, global».

En tot cas, per tal d'evitar possibles noves pandèmies «caldran actuacions per reduir la destrucció i la sobreexplotació dels ecosistemes naturals a escala global», opina el CADS, en un món amb un ràpid creixement demogràfic, un increment de la població que viu en ciutats i amb un consum creixent de recursos.

Des del punt de vista econòmic, el CADS apunta que la recuperació d'aquesta situació ha de passar per «l'aplicació de criteris de sostenibilitat en el model de producció i consum, garantint una economia circular, neutra en carboni, que contribueixi a assolir els  acords de París sobre canvi climàtic i a revertir el procés accelerat de pèrdua de biodiversitat».

També defensa que «és necessari» garantir una economia que «promogui el treball digne, sigui inclusiva i que, per tant, no deixi ningú enrere», tenint present que la població vulnerable és la que «més pateix» les conseqüències d'episodis convulsos com aquest. Per això reclama solucions «estructurals» a problemes com la manca d'accés a l'habitatge, l'economia submergida, el creixement de l'atur i la temporalitat en la contractació.

Finalment, el CADS defensa que els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) continuen plenament vigents i «no els podem posar en quarantena», ja que són «una brúixola per orientar-nos a l'hora de superar l'actual crisi, millorar la nostra resiliència com a societat i beneficiar el planeta».