L'àmbit de la investigació científica pren més força que mai davant la crisi del coronavirus. Ara dos centres dirigits per la comunitat LGTBI de Barcelona estudien si els usuaris de la pastilla contra la sida podrien estar protegits del covid-19, segons avança 'El Món'. BCN Checkpoint i BCN PrEP·Point, gestionats per l'ONG Projecte dels NOMS-Hispanosida, han engegat la investigació per comprovar si el fàrmac PrEP, que protegeix del possible contagi del virus VIH, té efectes rellevants respecte a la incidència del coronavirus en les persones que la prenen.
Des del novembre, Salut cobreix la pastilla en qüestió, després que el govern espanyol la introduís com a medicament de servei públic, i ja són almenys 2.500 catalans amb risc d'exposició al VIH que se n'han pogut beneficiar.
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
Analitzant a fons el comportament del coronavirus entre els usuaris
La investigació pretén analitzar l'abast dels símptomes de coronavirus entre els usuaris dels diferents centres, així com la força de transmissió entre ells i l'evolució de la malaltia, per arribar a concloure si es pot relacionar o no amb la ingesta de la PrEP.
Sota el títol 'Incidència de la infecció viral respiratòria amb SARS-CoV-2 a usuaris de la Profilaxi Pre-Exposició contra el VIH, factors de protecció davant de la covid-19', l'estudi ja està en marxa després que els centres enviessin una enquesta als seus usuaris anunciant la investigació.
L'estudi, amb Pep Coll, especialista en medicina familiar i membre de la Fundació lluita contra la SIDA, com un dels principals investigadors, està avalat pel Comitè Ètic de Recerca Clínica de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.