IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Decisió definitiva de govern amb les multes per saltar-se el confinament

El ministre d'Interior ha enviat un document en el qual figuren els criteris i procediments sancionadors en cada cas

Pla mitjà d'un agent de la policia local de Sant Carles de la Ràpita demanant la documentació a un conductor en el control d'accés al nucli urbà. Imatge del 9 d'abril de 2020. (horitzontal)
Més de mig milió de persones han estat multades per saltar-se el confinament | CatalunyaDiari

Les multes per saltar-se el confinament ja superen el mig milió. Fins al dia d'ahir, les xifres ascendien fins a les 571.807 denúnciesi la detenció de gairebé5.000 infractors. Tot i que la majoria de les sancions per un desplaçament no autoritzat sense cap circumstància a grans tenen una quantia de 601 euros, la llei planteja multes de fins a 60.000 euros en funció dels fets ocorreguts.

El Ministeri d'Interior, de la mà del seu titular, Fernando Grande-Marlaska, ha enviat als delegats de govern de tota Espanya un document en el qual figuren els criteris i procediments sancionadors en cada cas.

Agreujants sancionadors

  • La intimidació a les autoritats pot suposar un increment de la sanció fins als 3.000 euros, que podria ascendir a 10.400 si el denunciat es posa violent o amenaça a l'autoritat.
  • No identificar-se inicialment davant les autoritats pot suposar una multa de 700 euros, que pot duplicar-se si la persona ho fa de forma deliberada.
  • Desplaçar-se a una segona residència, que és unes de les normes més incomplides, comporta una multa de 1.500 euros. La mateixa quantia que s'hauria de pagar un ciutadà per portar a nens o persones vulnerables en un vehicle sense cap justificació.
  • Per als que decideixin reincidir i saltar-se el confinament en diverses ocasions seran sancionats amb 2.000 euros

Les quanties de les sancions no només van en funció de fet o circumstància, sinó també en funció del risc que suposi aquesta conducta per a la seguretat o la salut pública, tenint en compte el nombre de persones o la proximitat entre elles. Per exemple, participar en un festeig o activitat pública la sanció serà de 10.400 euros, la més elevada dels incompliments freqüents.

Procés de tramitació

El butlletí de denúncia haurà de reflectir amb precisió els fets ocorregutsi les circumstàncies que concorren. No obstant això, Interior assenyala que es considerarà incompliment sense necessitat «de requeriment previ dels agents».

Les autoritats consideren que la difusió de les restriccions de mobilitat i les seves respectives sancions són àmplies. Els ciutadans que la incompleixin són perfectament conscients, per la qual cosa no caldrà que un agent els recordi que han de complir les limitacions de l'estat d'alarma.

Pel que fa al pagament de la multa, si el ciutadà abona la quantia corresponent a 15 dies, aquesta es redueix a la meitat i un 20% si es fa abans que acabi l'expedient.


Comentaris

envia el comentari