Un informe del ministeri de l'Interior advertia del risc del coronavirus fa dos mesos

La Policia Nacional assegura que van ser previnguts fa temps del que podia passar

Imatge de la Policia Nacional a l'aeroport
La Policia Nacional assegura que van ser previnguts fa temps del que podia passar | Catalunya Diari

Si aquests dies el govern presidit per Pedro Sánchez està sent focus de totes les crítiques pel que va trigar a reaccionar a la crisi del coronavirus,  tot i que hi havia informes de la Unió Europea datats del 2 de març que advertien del perill de la pandèmia, ara surt a la llum un nou document molt anterior, del 24 de gener, que farà enfadar a més d'un.

Es tracta d'un document intern de la Policia Nacional en el qual el ministeri de l'Interior alertava els funcionaris policials de l'exposició al contacte del coronavirus, en especial els que es trobaven en llocs fronterers com aeroports.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

El document es feia ressò de la informació difosa per l'OMS (Organització Mundial de la Salut) sobre l'expansió de virus conegut com a SARS-CoV2 i proposava mesures preventives com l'ús de guants de nitril per a escorcolls i inspecció d'equipatges i documentació, o de màscares FFP 2 al control de la documentació a passatgers provinents de zones afectades, com la Xina.

El govern era conscient del risc d'expansió del virus

Aquest text demostra que el govern era conscient del risc d'expansió del virus des d'aquella data, ja que en el paper descriu també els símptomes del covid-19 i la possibilitat de desencadenar, en els casos més greus, pneumònia, síndrome respiratòria aguda severa, insuficiència renal i fins i tot la mort.

El document especificava també la forma de transmissió, per via respiratòria, mitjançant gotetes en tossir, esternudar i parlar, i fixava el període d'incubació estimat de 5 a 14 dies. El document està signat pel cap de riscos laborals, José Antonio Nieto, que després va ser destituït per la Direcció General de Policia, com denuncia el SUP (Sindicat Unificat).

Van prevenir la Policia Nacional fa setmanes

El director operatiu adjunt de la Policia Nacional, José Ángel González, denuncia ara que «des de la Direcció General portem ja tres mesos intentant realitzar les compres de guants, màscares i mitjans de protecció, però això ha estat un problema a nivell internacional i ha estat molt difícil que ens poguessin abastir».

El comissari principal ha revelat que les Forces de Seguretat van ser previngudes fa temps del que podia passar. Des de fa dos mesos, segons les seves paraules, els alts càrrecs van encarregar al servei de logística que es comencessin a comprar mascaretes i guants.


Comentaris

envia el comentari