L'OMS alerta que l'oportunitat de contenir el coronavirus «s'està escurçant»

El director general de l'organització admet «preocupació» pels casos fora del territori xinès, que no tenen una causa clara de contagi

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'etíop Tedros Adhanom Ghebreyesus, durant una roda de premsa a l'entorn del brot de coronavirus oferta a Ginebra (Suïssa) l'11 de febrer del 2020.
Tedros Adhanom Ghebreyesus ha informat sobre la situació actual del coronavirus després dels casos d'infecció i morts a Itàlia | ACN
 

Durant els últims dies es respira un ambient d'intranquil·litat a l'Organització Mundial de la Salut pel coronavirus. L'OMS ha advertit aquest dissabte que «la finestra d'oportunitat» per contenir-lo a escala mundial «s'està escurçant» amb l'increment de contagis fora de la Xina.

En una roda de premsa, el director general de l'organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s'ha mostrat preocupat pel nombre de casos sense «un vincle epidemiològic clar», com haver estat a la Xina o en contacte amb una persona infectada. Segons les últimes dades oferides per l'OMS, el coronavirus afecta més de 75.000 persones a la Xina, on ja ha provocat 2.239 morts.

Fora del territori xinès, hi ha 1.200 casos en 26 països, amb una desena de morts. Segons ha indicat Adhanom Ghebreyesus, el coronavirus té "el potencial de causar turbulències polítiques, socials i econòmiques severes". 

Els casos a Itàlia i a Iran, causa de la preocupació

Aquest matí, hi ha hagut pànicItàlia, on s'ha confirmat una segona mort causada pel coronavirus, a més d'un total de 28 persones afectades. El primer mort ha sigut un home de 77 anys que es trobava infectat a la regió de Vèneto. Hores després, el virus ha matat una dona de la regió de Llombardia. La situació a l'Iran és una de les que més preocupa a l'OMS fora de la Xina. En el país, ja han mort almenys 4 persones i hi ha una vintena d'infectats.

Nova informació de l'OMS sobre el coronavirus

Amb tot, des de l'OMS asseguren que cada vegada se sap «més» sobre el virus. «Sabem que més del 80% dels pacients tindrà una malaltia lleu i es recuperaran», ha explicat el director general de l'organització. 

L'altre 20% patirà un virus «greu o crític» que pot provocar dificultats respiratòries fins a un xoc sèptic i una fallada multiorgànica. En aquests casos, caldran cures intensives. En un 2% dels casos, el coronavirus és mortal, amb la taxa de mortalitat més elevada entre la població més envellida i els que tenen patologies prèvies

Un dels elements que destaca l'OMS, i pel qual encara no dona una explicació concreta, és que el virus té una afectació «baixa» entre els nens. «Necessitem més recerca per entendre perquè», ha explicat Tedros. 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari