Dona sorpresa assenyalant un plat d'amanida acolorida amb enciam, tomàquets, cogombres i olives.

Ni Aldi ni Mercadona: aquesta és la pitjor amanida del súper a Espanya, segons l'OCU

L'OCU alerta sobre els nutrients i la composició de les amanides preparades que es venen als supermercats

Les amanides preparades s'han convertit en una opció popular per a aquells que busquen un àpat ràpid, fresc i fàcil de portar. Són pràctiques, però realment són saludables? L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ho té clar.

Després d'analitzar 22 amanides disponibles als supermercats, els resultats han sorprès molts. Si bé aquestes amanides són convenients, l'OCU ha assenyalat que, per si soles, no solen ser suficients per constituir un àpat complet.

Dona pensativa amb un suèter vermell davant d'un plat d'amanida.
Les amanides preparades poden ser una opció convenient, però és crucial estar informat | Nicolas Menijes, Getty Images, Ingridsl

Les amanides de tonyina, Cèsar, pasta i formatge han estat les més revisades, i la conclusió és clara. Aquestes amanides no aporten tots els nutrients necessaris per a una dieta equilibrada de 2.000 kcal al dia. A més, l'OCU ha fet una anàlisi de la composició nutricional d'aquestes amanides, i ha identificat quina és la pitjor opció que pots trobar.

Aquesta és la pitjor amanida del supermercat

Després d'analitzar 22 amanides, l'OCU ha posat especial èmfasi en una de les opcions més populars: l'amanida deLidl Edulis Cèsar amb pollastre i formatge. Aquest producte ha estat qualificat amb una D en la seva valoració NutriScore, cosa que la converteix en la pitjor opció de totes.

L'amanida de Lidl no només ha quedat mal parada per la seva puntuació NutriScore, sinó també per la seva composició nutricional. Encara que és una opció econòmica, l'amanida Cèsar de Lidl conté nivells alts de sal, sucre i greix. Aquests ingredients poden convertir una amanida aparentment lleugera en una opció poc saludable si es consumeix amb freqüència.

Una persona somrient mentre sosté una forquilla amb amanida al costat d'un plat gran d'amanida cèsar amb pollastre.
No totes les amanides són iguals, i algunes no compleixen amb els estàndards | Getty Images de Mariha-kitchen, Monkey Business Images, catalunyadiari.com

A més, la salsa Cèsar que acompanya aquest tipus d'amanida és un dels principals culpables de la seva baixa qualificació. I és que sol tenir una alta concentració de greixos saturats.

La principal raó de la mala qualificació de l'amanida Edulis Cèsar de Lidl rau en el seu alt contingut d'ingredients processats. Tot i que l'amanida conté ingredients com pollastre i formatge, aquests aliments són acompanyats d'additius, sucres afegits i excessos de sal.

La combinació d'aquests factors fa que aquesta amanida no només sigui poc equilibrada des del punt de vista nutricional. També un dinar o sopar que no compleix amb els estàndards de salut que s'esperen d'un producte etiquetat com a amanida.

Dona sorpresa en un supermercat assenyalant un logotip d'OCU.
És recomanable llegir les etiquetes i triar aquelles que tinguin menys additius | OCU, alphaspirit.it, Getty Images Pro, Fascinadora

Les millors opcions: quines triar?

En general, les amanides preparades es promocionen com una opció saludable, però la veritat és que moltes vegades la seva composició nutricional deixa molt a desitjar. Aquestes amanides, en la seva majoria, no aporten suficients proteïnes ni energia per reemplaçar un àpat complet. De fet, molts dels productes analitzats per l'OCU contenen una quantitat excessiva de sal i additius que fan que el seu perfil nutricional sigui menys beneficiós del que sembla a simple vista.

Si ets dels que gaudeix de les amanides preparades, però vols optar per opcions més saludables, l'OCU recomana buscar productes amb una millor valoració NutriScore. Les amanides amb ingredients frescos i menys processats són sempre la millor elecció. A més, algunes marques ofereixen opcions amb amaniments lleugers o amb salses naturals que no afegeixen greixos saturats ni sucres innecessaris.