Un home amb suèter groc es mostra preocupat davant d'un edifici d'oficines amb el logotip de Vodafone.

L'últim missatge de Vodafone fa por a molts: no et pots relaxar

Vodafone adverteix sobre un nou intent d'estafa en el qual podria caure qualsevol persona si es despista

Vodafone ha llançat una important advertència que ha fet saltar les alarmes entre molts dels seus clients. A través de la seva pàgina web, la companyia ha informat sobre una nova estafa que s'està estenent amb rapidesa. Els ciberdelinqüents estan utilitzant una tècnica que, encara que a simple vista sembla segura, amaga un gran perill: els captcha.

L'operadora ha explicat que s'ha detectat un augment d'intents de frau digital relacionats amb aquests sistemes de verificació. En concret, avisen que alguns delinqüents els estan utilitzant per dur a terme atacs que poden posar en risc la teva informació personal i bancària.

Aquest tipus d'estafa se suma a altres ja conegudes com el phishing, smishing i els troians. Però el preocupant del cas és que ara els atacants han perfeccionat el seu mètode. I utilitzen els captcha com un pas més en la seva cadena d'engany.

Muntatge de fotos d'una mà subjectant un mòbil i al costat la imatge d'un hacker amb l'emoji de perill
Els ciberdelinqüents se les tornen a enginyar per enganyar moltes persones | Pexels de bongkarn thanyakij, Getty Images de YiorgosGR, Dzul Kifli's Images de Mezuna, catalunyadiari.com

Vodafone explica què és un captcha

Un captcha és una eina que es troba en moltes pàgines web i serveix per comprovar que l'usuari és una persona real. Pot presentar-se com una casella per marcar amb la frase 'No sóc un robot'. Però també com una sèrie d'imatges en les quals has de seleccionar semàfors o cotxes, o un codi que has d'escriure.

En condicions normals, la seva funció és protegir els llocs web contra accessos automàtics i bots maliciosos. Tanmateix, els estafadors han trobat la manera d'utilitzar aquests captcha com una trampa per fer que l'usuari baixi la guàrdia.

Els delinqüents preparen pàgines falses que imiten a la perfecció l'estètica de navegadors com Google Chrome. En aquestes pàgines apareix un captcha fals, i en resoldre'l, es demana a l'usuari que descarregui un fitxer. Aquest fitxer és, en realitat, un programa maliciós.

Un cop instal·lat, els atacants poden accedir a dades sensibles com contrasenyes, cookies o fins i tot moneders de criptomonedes. Es tracta d'una tècnica basada en l'enginyeria social. És a dir, en manipular l'usuari perquè actuï sense pensar, confiant en una aparença de seguretat.

Una dona amb expressió pensativa i un signe d'advertència vermell amb una mà usant un telèfon mòbil.
Vodafone recomana posar molta atenció per no caure en el parany | Leung Cho Pan, Photodjo de Getty Images, mezuna de dzul kifli's Images

Vodafone dona alguns consells clau per evitar caure en la trampa

La companyia aconsella als seus clients i a tots els usuaris d'internet prendre precaucions per protegir-se davant aquesta nova forma d'estafa. Demanen revisar l'adreça web quan et trobis amb un captcha.

Si conté errors, símbols estranys o sembla sospitosa, tanca la pàgina. A més, no has de descarregar fitxers que se t'ofereixin just després de completar una verificació. Desconfia si el captcha apareix fora de context, en llocs que normalment no l'utilitzen o on no esperaves veure'l.