Noi amb una espelma

Les 10 millors pel·lícules de suspens

Els clàssics del gènere cinematogràfic de misteri

El cinema compta amb una tipologia molt àmplia d'estils; sobretot, si tenim en compte els subgèneres cinematogràfics. No obstant això, les pel·lícules que més ens atrapen i ens intriguen solen ser les de suspens. Això passa perquè el principal objectiu d'aquest gènere és mantenir l'espectador a l'expectativa.

El gènere cinematogràfic de suspens o de misteri provoca una tensió, generada pels personatges o el conflicte, que fa que ens involucrem en la història i estar pendents de cada nou progrés a la trama. Generar inquietud és la finalitat d'aquesta mena de cinema que sol tractar temàtiques realistes.


Val a dir que existeixen grans mestres del suspens. Qui no relaciona directament a aquestes pel·lícules amb Alfred Hitchcock? Un pioner de les tècniques que caracteritzen el cinema de suspens i el thriller psicològic; director i productor britànic creador de La finestra indiscreta o Psicosi, entre moltes altres.

Cal destacar també a Christopher Nolan, creador de Memento, Origen o Interstellar, per exemple. És un director, guionista i productor de cinema que ha estat nominat cinc vegades als Premis Oscar. Una altra cara d'aquest gènere és Night Shyamalan, director, productor i guionista indi-estatunidenc que destaca per pel·lícules com El sisè sentit, Senyals o El protegit.

Són grans pel·lícules que combinen moltes vegades el misteri amb el terror i que recordem en aquesta recopilació de les millors pel·lícules de suspens:

Foto del llibre d'un historiador.
Les pel·lícules de suspens combinen moltes vegades el misteri amb el terror | Canva


Psicosi


Una pel·lícula de 1960 dirigida i produïda per Alfred Hitchcock, amb guió de Joseph Stefano. Emmarcada en el gènere de terror i suspens, explica la història de Marion, una secretària que desapareix i que és buscada per la seva germana Lila.

La trama té lloc al motel Bats i compta amb actors com: Anthony Perkins, Vera Miles, Janet Leigh, John Garvin, Martin Balsam, Patricia Hitchcock o Simon Oakland. Està basada en la novel·la de 1959 de Robert Bloch, inspirada al seu torn pels crims de Wisconsin.

«Crec que... tots tenim els nostres paranys privats. Estem atrapats en ells i cap de nosaltres pot alliberar-se'n. Esgarrapem i gratem però només contra l'aire, només contra nosaltres mateixos. I malgrat tot això no ens movem un sol centímetre. De vegades, caiem en aquests paranys a propòsit. Jo vaig néixer en el meu parany. Ja no m'importa.»


El sisè sentit


Dirigida per Night Shyamalan, amb guió del mateix director, és una pel·lícula de l'any 1999. Es tracta d'una cinta del gènere de suspens que compta amb actors com Bruce Willis, Olivia Williams, Toni Collette, Donnie Wahlberg o Haley Joel Osment.

Tracta sobre un conegut psicòleg infantil, Malcom Crowe, obsessionat amb un record. El psicòleg rememora constantment a un pacient que no va poder ajudar i intenta assistir a un nen de vuit anys per a intentar redimir-se. És una oportunitat carregada de visites sobrenaturals.

«- De vegades, veig morts.
- En els teus somnis? Estant despert? Veus morts en tombes i taüts?
- Com a persones normals. No es veuen els uns als altres, només veuen el que volen veure, no saben que estan morts.
- Els veus sovint?
- Cada dia, estan a tot arreu. No li explicarà a ningú el meu secret, oi?»

Searching

Searching és la història d'una desaparició. David Kim, el protagonista, s'embarca a la recerca de la seva filla de 16 anys després d'avisar a la policia i de no trobar pistes. Presenta una trama que es desenvolupa molt lligada a les noves tecnologies.

El thriller psicològic de 2018 està dirigit per Aneesh Chaganty i compta amb un guió de Chaganty i Adam Sidman. En el repartiment destaquen: John Cho i Debra Messing.

El nom de la rosa


La cinta de suspens i drama està dirigida per Jean-Jacques Annaud i basada en la novel·la homònima de 1980 d'Umberto Eco. Entre els actors principals que apareixen en la pel·lícula destaquen: Siguin Connery, Valentina Vargas, F. Murray Abraham, Christian Slater, Feodor Chaliapin Jr, Ron Perlman, William Hickey i Michael Lonsdale.

La trama s'emmarca al segle XIV i tracta sobre la història de Fra Guillermo de Baskerville, monjo franciscà i antic inquisidor. Aquest, juntament amb Adso de Melk, un novici, intenten aclarir el misteri de la defunció d'Adelmo de Otranto. És una pel·lícula centrada en la misteriosa estada de tots dos en una abadia benedictina.


«Havent arribat al final de la meva vida de pecat, amb el meu cap canut, em preparo per a deixar en aquest pergamí, el meu testimoni dels meravellosos i terribles fets que vaig veure durant la meva joventut, cap a finals de l'any del nostre Senyor. Que Déu em doni la saviesa i la gràcia de ser fidel cronista dels fets ocorreguts en una remota abadia a l'ombrívol nord d'Itàlia».

Shutter Island


Una pel·lícula de suspens de 2010 dirigida per Martin Scorsese i amb guió de Laeta Kalogridis. La producció es basa en la novel·la de Dennis Lehane publicada el 2003. La història de Shutter Island se centra en l'estiu de 1954, quan dos agents judicials investiguen la desaparició d'una assassina perillosa. Tots dos són destinats a una illa per a visitar l'hospital psiquiàtric en el qual estava reclosa l'assassina.

Compta amb actors tan rellevants com: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Emily Mortimer, Ben Kingsley, Patricia Clarkson o Michelle Williams.

«Aquest lloc fa que em pregunti què seria pitjor: viure com un monstre o morir com un home bo?»

La finestra indiscreta


Emmarcada en el gènere d'intriga, La finestra indiscreta tracta sobre un reporter fotogràfic que roman en repòs a causa d'una cama enguixada. Però, no està sol.Té la companyia de la seva xicota i la de la seva infermera. El reporter es dedica a observar des de la finestra, descobrint una sèrie de circumstàncies estranyes.

És un film de l'any 1954 dirigit per Alfred Hitchcock, amb guió de John Michael Hayes i produïda pel mateix director al costat de James C. Katz. Compta amb actors protagonistes com: James Stewart, Wendell Corey, Grace Kelly, Raymond Burr o Thelma Ritter.

«Hauríem de parar de ser tan tafaners i en comptes de mirar tant cap a fora, dedicar-nos a mirar més a l'interior».

Memento


Una cinta de suspens de l'any 2000 protagonitzada per actors com Guy Pearce, Carrie-Anne Moss o Joe Pantoliano. Aquesta està  basada en un relat del 2001 titulat Memento mori escrit per Jonathan Nolan.

Imatge d'un grup d'amics veient una pel·lícula a la televisió
'Memento' està  basada en un relat del 2001 titulat Memento mori escrit per Jonathan Nolan | Getty Images

Memento està dirigida per Christopher Nolan, qui en va escriure també el guió, i produïda per Jennifer Todd i per Suzanne Todd. El film relata la recerca d'un assassinat. Leonard intenta venjar l'assassinat de la seva dona, durant el qual ell mateix va patir un greu cop al cap que el va afectar a la memòria.

«He de creure en un món fora de la meva pròpia ment. He de creure que les meves accions encara tenen significant... tot i que jo no puc recordar-les. He de creure que quan els meus ulls estan tancats, el món encara continua allí.»

The shining


Aquesta pel·lícula de 1980 pertany al subgènere del terror psicològic. Està dirigida i produïda per Stanley Kubrick i compta amb un guió escrit per Kubrick al costat de Diane Johnson. Està basada en la novel·la de l'escriptor estatunidenc Stephen King publicada l'any 1977.

Tracta sobre fenòmens paranormals que succeeixen quan Jack Torrance, la seva dona i el seu fill es traslladen a l'hotel Overlook per treball. Allí, el seu fill comença a patir trastorns de personalitat i diversos fets estranys se succeeixen. Podem veure a Jack Nicholson, Danny Lloyd, Shelley Duvall o Scatman Crothers al repartiment.

«Recordo que quan jo era petit la meva àvia i jo parlàvem sense moure els llavis. Ella li deia la resplendor i jo vaig creure molt de temps que només ella i jo el teníem. Segur que et pensaves que eres l'únic. Però, n'hi ha més. La majoria, però, no ho saben o no s'ho creuen. Des de quan ho tens? No vols parlar d'això?»

El protegit


Night Shyamalan dirigeix aquesta pel·lícula. Ha intervingut també en la seva producció i n'ha creat el guió. És una cinta de suspens i de superherois de l'any 2000 que compta amb actors com: Bruce Willis, Robin Wright Penn, Samuel L. Jackson, Spencer Treat Clark o Charlayne Woodard.

A la trama podem veure una història de còmic adaptada a la vida real. En ella, un guàrdia de seguretat és l'únic supervivent d'un accident de tren. Després de l'accident, troba una direcció que el porta a conèixer Elijah, qui té una malaltia degenerativa i no pot moure's. Entre tots dos neix una amistat que desencadena una sèrie de tràgics esdeveniments.

«He estudiat la forma dels còmics a fons i he passat un terç de la meva vida en llits d'hospitals sense res a fer més que llegir. Crec que els còmics poden estar relacionats amb una manera de transmetre la història. Els egipcis dibuixaven a les parets, hi ha països que encara transmeten el coneixement de formes pictòriques. Crec que els còmics poden ser una forma d'història que algú, on fos, va sentir o va experimentar. Llavors a aquesta experiència i a aquesta història se les va empassar la màquina comercial i van ser embellides i actualitzades per a la venda.»

Origen


Origen és una pel·lícula de l'any 2010 dirigida i amb guió de Christopher Nolan. Emmarcada entre el gènere de suspens i el de ciència-ficció, narra la història de Dom Cobb, qui s'apropia dels secrets del subconscient aliè durant el somni.

Un home buscat i fugitiu a causa de la seva habilitat. Per a poder canviar de vida, Cobb ha de fer el contrari del que fa sempre: implantar una idea en el subconscient en lloc de sostreure-la, un pla complicat de dur a terme.

La cinta compta amb actors com: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon Levitt, Ken Watanabe, Ellen Page, Marion Cotillard, Tom Berenger, Tom Hardy, Cilian Murphy, Michael Caine, Miranda Nolan, Talulah Riley, Pete Postlethwaite, Lukas Haas o Dileep Rao.

«Una idea és com un virus. Resistent. Altament contagiosa. La més petita llavor d'una idea pot créixer. Pot créixer per a definir-te o destruir-te. La més petita idea com: El teu món no és real. Un simple i petit pensament que ho canvia tot.»

Argo


El film se situa a l'Iran l'any 1979. És una pel·lícula basada en fets reals que parla d'una operació encoberta amb l'objectiu de rescatar a diversos nord-americans durant la crisi dels ostatges de l'Iran.

Està dirigida per Ben Affleck, qui també participa en la producció al costat de Grant Heslov i George Clooney. Argo, amb guió de Chris Terrio, és una pel·lícula de suspens del 2012 que compta amb actors com: Ben Affleck, Bryan Cranston, John Goodman o Alan Arkin.

«Si volguéssim aplaudiments ens hauríem unit al circ.»

Interstellar


Una pel·lícula èpica de 2014 de suspens i de ciència-ficció. Està dirigida per Christopher Nolan, produïda per Nolan juntament amb Emma Thomas i Lynda Obst i amb guió de Nolan al costat del seu germà Jonathan.

En ella podem veure a actors rellevants com: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Bill Irwin, Jessica Chastain, Ellen Burstyn, Matt Damon o Michael Caine. La història se centra en una missió per a salvar la raça humana. Un grup d'exploradors emprenen aquesta missió per a buscar algun planeta que pugui garantir el futur de la raça humana, ja que la vida a la Terra s'acaba.

«La física quàntica no ens explica els misteris que guarda l'univers, però ens impulsa a responsabilitzar-nos de nosaltres mateixos; fins ara, vivim condicionats per la idea de no tenir cap control sobre la realitat, però d'altra banda la ciència ens diu que el que passi al nostre interior crearà el que passarà al món. El real està condicionat per i per a nosaltres.»

Senyals


Un thriller de ciència-ficció del 2002 en el qual participen els actors: Mel Gibson, Joaquín Phoenix, Abigail Breslin i Rory Culkin. Està dirigit per Night Shyamalan, qui escriu el guió i també participa en la producció al costat de Sam Mercer i de Frank Marshall.

La pel·lícula explica la història d'un pastor protestant que viu amb els seus dos fills i amb el seu germà, una antiga estrella de beisbol. El pastor, Graham, perd la fe després de perdre a la seva dona en un accident de trànsit. Però el descobriment que els seus fills fan al camp serà molt significatiu en la seva vida.

«El món té dos tipus de persones i, quan algú té bona sort, els del primer grup ho consideren més que sort, més que casualitat, ho consideren un senyal, una prova que hi ha algú aquí a dalt cuidant l'ésser humà. L'altra gent ho considera pura sort, un feliç gir de l'atzar. Segur que la gent del segon grup està observant aquestes catorze llums amb recel. Per a ells, la situació no està del tot definida. Podria anar malament… o bé. Però en el fons senten que, passi el que passi, estan sols, i això els omple de temors.

Sí, és el que pensen. Però després hi ha molta gent del primer grup que quan observen aquestes llums, estan veient un miracle. I en el fons senten que, passi el que passi, hi haurà algú aquí a dalt per a ajudar-los. I això els omple d'esperança. El que has de preguntar-te és en quin grup estàs tu. Ets dels que veuen senyals?, dels que veuen miracles?, o creus que la sort de la gent és aleatòria? O, planteja-t'ho així: és possible que no existeixin les coincidències?»

Més pel·lícules de suspens interessants


I am not a serial killer (Billy O’Brien, 2016)

The Oxford murders (Álex de l'Església, 2008)

Un lloc tranquil (John Krasinski, 2018)

Hold the dark (Jeremy Saulnier, 2018)

Children of men (Alfonso Cuarón, 2006)

El truc final (Christopher Nolan, 2006)

Mystic River (Clint Eastwood, 2003)

L'Onada (Dennis Gansel, 2008)

Un dels nostres (Martin Scorsese, 1990)

El Bosque (Night Shyamalan, 2004)

El ángel (Luis Ortega, 2018)

The Revenant (Alejandro G. Iñárritu, 2015)

El codi Da Vinci (Ron Howard, 2006)

Legado en los huesos (Fernando González Molina, 2019)

Knives out (Rian Johnson, 2019)

Don't breathe (Fede Álvarez, 2016)

The Others (Alejandro Amenábar, 2001)

The Lighthouse (Robert Eggers, 2019)

Cam (Daniel Goldhaber, 2018)

Hogar (Álex Pastor i David Pastor, 2020)

Uncut Gems (Ben Safdie i Joshua Safdie, 2019)

El Hoyo (Galder Gaztelu-Urrutia, 2019)

Zodiac (David Fincher, 2007)

Tu hijo (Miguel Ángel Vivas, 2018)

Celda 211 (Daniel Monzón, 2008)

Gone Girl (David Fincher, 2014)

Reservoir Dogs (Quentin Tarantino, 1992)

La piel que habito (Pedro Almodóvar, 2011)

Instint bàsic (Paul Verhoeven, 1992)

No country for Old Men (Joel i Ethan Coen, 2007)

The perfection (Richard Shepard, 2018)

El practicante (Carles Torras, 2020)

*Aquesta pàgina s'ha traduït del castellà de la pàgina 'Carácter Urbano'

▶️ Vídeo del dia