Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un plat amb pebrots de Padrón.

Per què alguns pebrots de Padrón piquen i altres no?

Reconeguts a tot el món, descobrim per què alguns piquen (i altres no)

Els pebrots de Padrón signifiquen estiu, vacances, el sol espanyol trucant a la nostra porta. Efectivament, aquest pebrot és un clàssic de les tapes que es pot gaudir als bars i restaurants de tota Espanya.

En el meu cas, la primera vegada que els vaig menjar quan era petit em van intrigar, fins a gairebé esdevenir-ne addicte. És més, en els darrers anys, ja no cal esperar a viatjar a Galícia per gaudir-los, ja que podem trobar-los fins i tot a les parades dels mercats.

Què són els pebrots de Padrón?

Físicament, els pebrots de Padrón són pebrots petits, que fan de 5 a 10 centímetres. Creixen en arbustos petits i compactes que donen molts fruits. Quan tenen un bonic color verd intens, es mengen cuits; però un cop madurs, són vermells i es poden menjar crus.

No obstant això, mai he trobat varietats vermelles als mercats, per la qual cosa sempre els he menjat verds. Es cultiven tradicionalment a Galícia, concretament, a la província de la Corunya. Tanmateix, avui dia també a altres regions d'Espanya a altres països, com ara el Marroc.

Pebrots de Padrón crus
Aquests són els tradicionals pebrots de Padrón. | Getty Images

Per què s'anomenen pebrots de Padrón?

Padrón és un poblet situat al sud de Santiago de Compostel·la, a Galícia. S'afirma que va ser el lloc qui va donar el seu nom a aquest petit pebrot perquè n'eren originaris.

Pel que fa al sabor, cal tenir en compte que els pebrots es classifiquen segons l'escala Scoville, que porta el nom d'un farmacòleg estatunidenc. A principis del segle XX, aquest farmacòleg va desenvolupar una escala basada en una molècula anomenada capsaïcina, que és la responsable de la força picant dels pebrots.

Aquesta escala va de l'1 al 10 i es classifica en funció del contingut en capsaïcina. Els pebrots de Padrón tenen un màxim de 4 a l'escala Scoville. Tot i això, per què dic que es tractaria originalment d'una puntuació màxima? Per una raó molt simple: la principal particularitat d'aquests pebrots és el seu gran poder canviant. És a dir, poden ser dolços i saborosos, mentre que altres pebrots, de manera individual, poden arribar a ser una mica més picants. Per què passa això?

El motiu pel qual alguns piquen i altres no

Si sols menjar pebrots de Padrón cada cert temps, és possible que, en algun moment, t'hagis fet la mateixa pregunta. Per què alguns pebrots de Padrón sí que piquen, d'altres no tant i la resta, gairebé gens en absolut?

Pebrots de Padrón cuinats
En realitat, és habitual que molts pebrots de Padrón no piquin. | Getty Images

Per als amants dels aliments picants, és cert que aquesta varietat i aquests sabors dels pebrots de Padrón no es trobin entre els seus favorits. Per què? Molt simple: cada vegada que en menjo és tremendament complicat trobar-me amb un que piqui de debò.

El principal culpable d'aquests canvis de sabor és la capsaïcina, un compost creat per la planta, la finalitat de la qual és la supervivència. És a dir, la planta genera aquest compost per evitar que els animals es mengin els seus fruits (i acabin amb les llavors que es generen).

Això es tradueix en un fet molt simple: com menys quantitat d'aigua reben i més exposats al sol estiguin, més picaran. La diferència ve de la insolació i l'absència d'aigua, que concentraria més capsaïcina en determinats fruits d'una mateixa planta.

Com escollir els que més piquen?

Les opcions més llargues i el color mat, abans de cuinar-los a la paella, solen ser senyals clars que piquen. A més, també és comú que els que més piquen tendeixin a tenir una forma punxeguda i la sal no sol adherir-s'hi amb tanta facilitat.