Professional d'estètica atenent una clienta

Les 10 preguntes que cal fer abans d'escollir un centre d'estètica

Factors com la higiene i la seguretat s'han de tenir en compte més que mai

És cada vegada més comú anar a centres d'estètica en comptes de pintar-se les ungles a casa. A més, hi ha tractaments relativament nous que només tenen lloc en centres d'estètica o clíniques. No obstant això, a l'hora de triar un dels centres, com sabem quin és millor per no acabar amb cara d'ànec? Sempre s'han de tenir en compte factors com la qualitat d'atenció, servei, productes que s'utilitzen, mesures d'higiene, seguretat, etc.

Tanmateix, des del brot de la Covid-19 a Europa, anar a fer-se les ungles o les celles ja no era possible durant el confinament, però són serveis que han passat a formar part del dia a dia de molts, i hi ha molts petits negocis i franquícies que depenen d'això per sobreviure. Així doncs, quan es va acabar el confinament i es va permetre obrir negocis com salons d'estètica i perruqueria, això no va ser possible sense establir unes mesures de seguretat no vistes fins ara per evitar contagis i rebrots.

Fins i tot abans del brot de la Covid-19 ja era difícil triar, perquè no hi ha unes regulacions específiques en termes de processos d'higiene i seguretat per al sector de l'estètica —no tant com per a altres sectors com el de tatuatge i pírcing, per exemple—, i ara no sabem com o quines lleis canviaran al respecte. Només sabem que ara és fins i tot més difícil triar un centre perquè les mesures han de ser extremes.

Per ajudar a aquells que estiguin preocupats per com seleccionar el centre correcte, els deixem unes preguntes que potencials clients d'aquests centres poden preguntar abans de visitar el centre o abans del tractament.

1. S'ha de portar guants i mascareta al centre?

No ha de fer servir guants, però probablement se li demanarà que desinfecti les seves mans en arribar. Sí, s'ha de dur una mascareta i mantenir una distància mínima de 2 metres quan es va a un saló de bellesa, almenys a les àrees de recepció i espera.

 

2. Puc anar al centre acompanyat?

Gaudir d'un temps de 'relax' amb la teva millor amiga en un saló de bellesa no és una cosa que sigui molt factible en aquest moment. El distanciament social pot espatllar l'experiència. Sense esmentar que estar a dos metres del teu amic vol dir que hauries d'aixecar la veu considerablement per ser escoltat... I aixecar la veu és desaconsellable, ja que com més alt parlis, més gotes respiratòries expulsaràs al teu entorn.

 

3. Quines mesures de seguretat s'han pres a la sala?

D'acord amb les directrius, les estacions de treball han d'estar almenys a 2 metres de distància entre si. Si això no és possible, s'han d'instal·lar panells transparents entre les estacions de treball per evitar el contacte directe i entre els clients que s'atenen, i el contacte de les microgotes a l'hora de parlar (si no es porta mascareta). S'han de proporcionar bates i tovalloles fresques per a cada nou client que arribi.

El personal ha de portar viseres transparents (les mascaretes facials antivirals són opcionals) que cobreixin el seu nas i boca en tot moment, així com guants d'un sol ús que es canvien després de cada client. Es recomana no fer servir diners en efectiu per eliminar la necessitat de tocar les monedes i els bitllets. Finalment, ha d'haver-hi desinfectant disponible per als clients, idealment tant en les caixes registradores com en els banys.

 

4. Es pot llegir revistes i prendre alguna cosa a la sala d'espera com se solia fer?

Desafortunadament, les àrees d'espera dels clients són llocs on és molt fàcil entrar en contacte amb tota mena de gèrmens, amb tots asseguts junts fullejant les mateixes revistes, tot mentre prenen cafè o te.

Actualment, només es permeten les zones d'espera de clients on es pot mantenir el distanciament social, i fins i tot llavors, només es pot servir aigua als clients en tasses o ampolles d'un sol ús. No obstant això, en termes generals, seria millor no anar a la cita massa aviat per evitar qualsevol situació que augmenti el risc d'infecció.

 

5. Amb quina freqüència es desinfecten les superfícies i eines utilitzades?

Si es fa servir desinfectants aprovats i esterilització en autoclau, és l'escenari ideal. La següent pregunta hauria de ser amb quina freqüència es desinfecta i esterilitza, perquè una vegada al dia ja no és suficient. Per ajudar a aturar la propagació de la Covid-19, les superfícies i eines han de ser desinfectades després de cada client.

Les manetes de les portes, els interruptors de llum i altres articles que toquen diverses persones habitualment també s'han de desinfectar amb regularitat, diverses vegades al dia. Fins i tot, els visors que fa servir el personal s'han de netejar adequadament el final de torn o llençar-los.

6. S'implementen mètodes necessaris per esterilitzar adequadament eines i superfícies?

Tots els instruments utilitzats durant els procediments i tractaments han de ser d'un sol ús, o esterilitzats després que cada client els utilitzi en un autoclau, una poderosa màquina que mata bacteris, virus i fongs, arribant a eliminar espores. Les taules, cadires i llits de tractament han de ser desinfectades després de cada client també.

A més, les cites han de ser espaiades apropiadament per permetre el temps necessari per desinfectar adequadament cada estació de treball.

7. Com puc estar segur que cap contagiat hagi visitat el centre abans que jo?

Com s'ha esmentat anteriorment, el personal del centre ha de realitzar una breu avaluació telefònica amb cada client potencial abans de concertar una cita. Sempre que es prenguin aquesta i les altres precaucions esmentades, el risc de contraure coronavirus en un saló de bellesa, o un altre centre de tractaments, hauria de ser gairebé eliminat. Si, d'altra banda, truca a un centre per concertar una cita i ningú li fa preguntes sobre els símptomes de la Covid-19, pot ser que sigui millor idea triar un altre centre.

8. Es poden concertar cites per telèfon, o he de fer-les en persona?

Aquells centres responsables animaran als seus clients a trucar amb antelació per concertar les seves cites. Això no només ajuda a limitar el nombre d'interaccions socials que tant empleats com clients tenen al dia, sinó que també permet al personal de la sala de bellesa examinar als clients potencials. L'anàlisi ha d'incloure preguntes bàsiques però importants com, per exemple, si el client o els seus familiars directes han experimentat febre, calfreds o dificultat per respirar o si s'han sentit malament d'alguna altra manera en les últimes 24 hores.

Aquesta informació ajudarà a determinar si la cita del client ha de posposar-se fins que estigui segur que no ha contret el virus.

9. És correcte emportar-se la mascareta / guants per a un tractament?

Sens dubte, és més segur portar la mascareta i els guants posats en públic avui en dia, ja que les investigacions han demostrat que portar mascareta és útil contra la propagació. Hi ha, però, molts procediments i tractaments que serien totalment impossibles de realitzar pel personal en un client que fa servir guants, com la manicura.

Un cop comprovat que el centre presta prou atenció al procés d'esterilització de totes les superfícies i eines, treure's els guants per a fer una manicura en gel, o treure's la mascareta per a la mesoteràpia, no hauria de posar al client en un risc significatiu de contagi.

10. Oferiran els centres mostres per provar mentre s'està allà?

Provar algunes mostres gratuïtes de productes de bellesa és sempre una experiència divertida que pot portar al descobriment d'un nou producte o marca preferida. No obstant això, actualment, el contacte dels clients de la sala amb les mostres s'hauria de reduir al mínim, donant-los mostres petites i individualment empaquetades perquè les provin a casa en lloc d'aplicar-les a la sala.

Qualsevol centre que posi la quantitat per sobre de la qualitat, no és digne dels diners del client, i sobretot en un moment com aquest, quan es posa en risc encara més la salut de cadascú.

La reobertura dels salons de bellesa a Espanya va ser un moment emocionant per a milions d'espanyols. La Covid-19 és extremadament perillosa, però sabem com vèncer-la. Tots hem guanyat encara més respecte per aquells professionals disposats a fer-nos les ungles, les celles, algun tractament facial, etc., precisament pel risc que comporta i les mesures necessàries.