Exterior d'un supermercat de Lidl

Es fan passar per Lidl per a estafar-te però sabem com evitar-ho

El 'phishing' és un mètode que s'utilitza per aconseguir informació personal de les víctimes

El nom de 'Lidl' està sent utilitzat en més d'una ocasió per a tractar d'estafar a la població. Cada vegada hi ha més estafadors virtuals que es dediquen a tractar d'enganyar a través de la xarxa, per poder aconseguir les dades personals i bancàries dels usuaris i usuàries. Aquesta mena de pràctiques tenen el nom de 'phishing' i, tot i que fa anys que circulen per la xarxa, la veritat és que arran del confinament s'ha incrementat el nombre.

Mitjançant el seu compte de Twitter, 'Lidl' ha advertit sobre diverses estafes relacionades amb ofertes, sortejos i descomptes. L'última, publicada el 6 d'octubre, adverteix sobre una estafa d'una oferta del robot de cuina de 'Lidl'.

Segons explica 'Lidl', no tenen «cap mena d'OFERTA activa del nostre 'Robot de cuina SILVERCREST Monsieur Cuisine'». A més, adverteix que totes les comunicacions es realitzen a través de canals oficials, i adverteix que els usuaris han d'identificar els perfils socials oficials pel 'tick' blau de verificació.

A més d'aquest intent de 'phising', hi ha diverses estafes virtuals que es realitzen diàriament. Per exemple, una d'elles es realitza a través d'un mail en el qual es pot llegir: «Estimat client 'Lidl' has sigut seleccionat per rebre un premi! Per ser triat en aquesta oferta especial, l'únic que has de fer és completar la nostra enquesta de màrqueting de 30 segons sobre la teva experiència amb 'Lidl'».

A sota, podem veure una casella on es llegeix 'comença ara', i et redirigeix a una altra pàgina. Sospitós, oi? El que normalment acostuma a passar amb aquestes estafes és que et fan omplir una enquesta ràpida, i després et fan posar les teves dades abans de donar-te el suposat premi que mai veuràs.

Com evitar que t'estafin

A continuació, us deixem un seguit de consells que heu de tenir en compte per evitar ser víctima del 'phishing'.

  • Per començar, si reps un correu electrònic, el primer que has de comprovar és l'enllaç de la pàgina web. Si la pàgina web a la qual et redirigeix no és oficial (per exemple, no és oficial de 'Lidl', en aquest cas), desconfia. Un altre indici molt clar d'estafa són les faltes d'ortografia.
  • Introdueix la teva informació sempre que la pàgina web sigui segura. Un truc és fixar-te que a l'inici de l'enllaç ha de posar 'https', ja que la 'S' significa 'segur'. Si l'enllaç només conté 'http', pot ser que sigui una web fraudulenta.
  • Contacta amb l'empresa en qüestió en cas de dubte. Si veus una suposada oferta, premi o sorteig, i no tens clar que sigui oficial, el millor és posar-te en contacte amb l'empresa per corroborar si es tracta d'una estafa o no.
  • Si caus a l'engany, no dubtis a fer-ho saber a l'empresa per la qual s'estan fent passar, perquè no li passi a ningú més.