Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Peix amb gel

13 tipus de peix que pots menjar sense preocupar-te pel mercuri que tenen

Et mostrem els peixos més segurs del mercat

El mercuri se sol acumular al peix i al marisc en forma de metilmercuri, una variant més tòxica que el mercuri. És un metall que apareix normalment al carbó, les roques i al terra. Sol ser alliberat després de cremar carbó o per l'erosió del terra, els incendis o l'activitat volcànica.

58 espècies de marisc i peix recollits dels mercats d'Espanya, Itàlia i França han estat analitzats per la concentració de mercuri. L'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) s'ha encarregat d'aquest estudi.

De tots ells, 13 espècies de peix presenten nivells de mercuri per sota dels recomanats per la UE. Segons l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua, consumir aquest tipus d'espècies minimitza la ingesta de mercuri. Aquest tipus de peix són rics en àcids grassos insaturats i que són molt beneficiosos nutricionalment.

Espècies de peix més segurs

Imatge de dos pagres
Espècies de peix més segurs | GETTY IMAGES

L'estudi mostra que, després de l'anàlisi de més de 1.300 exemplars de 58 espècies de peix i marisc, només 13 tenen els nivells de mercuri més baixos. El marisc pertany als mercats d'Espanya, Itàlia i França.

Concretament, han estat seleccionats de Menorca, Mallorca, Eivissa, Alacant, Ametlla de Mar, Gènova, Alguer, Civitavecchia i Marsella. Aquests són les espècies de peix i marisc més baixos en mercuri:

1. Sardina

2. Seitó

3. Bacaladilla

4. Caramel o gerret

5. Daurada

6. Galán

7. Moll de roca

8. Serrano

9. Salpa

10. Corvallo

11. Lampuga

12. Calamar

13. Besugo

Després d'aquesta anàlisi, es detecta una gran alerta per a les autoritats sanitàries. Haurien de parar atenció a aquelles espècies de peix amb alts nivells de mercuri i fer campanyes per conscienciar sobre la seva consumició i possibles danys.

En els peixos més petits, se sol acumular normalment més substància tòxica. Per exemple, s'ha detectat molta concentració de mercuri a la tonyina vermella, el peix espasa i en alguns tipus de taurons.

Danys del mercuri per a la salut humana

El mercuri és una substància tòxica que pot fer malbé els ronyons, pulmons, el sistema cardiovascular i el sistema nerviós. Influeix sobretot en dones embarassades i en la població infantil. Aquest component es pot transportar a llargues distàncies i dipositar-se en ecosistemes aquàtics.

El mercuri, la majoria, que menja la població humana procedeix del consum del peix i del marisc. Per això, hi ha una gran preocupació entre els consumidors per l'alt consum de mercuri a la població i les seves conseqüències.

El consum en elevades proporcions pot tenir conseqüències irreparables. Pot danyar el cervell, principalment en nens i nadons, i afectar-ne el creixement i el comportament. Perjudica el sistema nerviós dels adults i les dones poden contagiar el mercuri als seus nadons durant tot l'embaràs i la lactància.

Hem de continuar consumint peix i marisc

El peix i els mariscs són els aliments amb els nivells més baixos de tòxiques contaminants. És un element important de dieta sana i equilibrada. Aquests aliments són una gran font de proteïnes i de vitamines, a més de posseir àcids grassos omega 3 i que són saludables per al cor.

Les institucions com l'American Heart Association recomanen menjar almenys dues porcions de marisc per setmana. També, l'American Heat Association recomana a les persones embarassades, menjar peix o marisc. Moltes d'aquestes peces contenen nivells baixos de tòxiques contaminants i poden ajudar al desenvolupament del cervell del nadó.

L'Oficina d'Avaluació de Perills per a la Salut Ambiental (OEHHA) ofereix a la seva pàgina web alguns consells sobre aliments que puguin fer malbé el nostre sistema. Recorden que el mercuri pot romandre al cos durant molt de temps.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!