Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu de diverses begudes alcohòliques

Les 15 marques de whisky amb millor reputació i volum de vendes

Si t'agrada aquesta beguda, t'encantarà el nostre recull

Imatge d'arxiu de diverses begudes alcohòliques
Les 15 marques de whisky amb millor reputació i volum de vendes | CatalunyaDiari

Et portem un recull de grans marques de whisky per tal que puguis gaudir al màxim d'aquesta beguda alcohòlica sofisticada i amb un gust ben intens. Si te'n prens un, el teu sentiment serà el de Humphrey Bogart amb un got a la mà que, amb lleugers moviments, fa que dringui el seu gel. Sigui com sigui, caldrà que el teu pressupost sigui generós, perquè la beguda té un cost important.

  • També et pot interessar: Els 10 trucs ideals per als apassionats del vi

Les 8 marques més recomanables de whisky de malta 

No resulta gens senzill reconèixer un whisky com cal, tot i que ens agradi fer ostentació de beure un bon got de whisky. N'hi ha de molts tipus diferents, malgrat que el whisky de malta es va convertir en el predilecte de la gent des de la dècada dels 70. Tot seguit, podràs observar quines són les marques de whisky de malta més destacades del mercat.

1. Chivas

Gaudeix de la primera posició dins dels whiskys de malta perquè és un dels que tenen més popularitat a la gamma alta d'aquesta beguda. A Escòcia, concretament a les refineries d'Aberdeen, conreen aquesta barreja de gra i malta o 'blended' des de l'any 1801, moment a partir del qual va esdevenir el que més es venia al continent europeu. 

El seu principal secret és la cura que se'n fa a les botes i la gran varietat de whiskys de primera categoria que ofereix.  Entre altres, destaquen sobretot el Chivas 12 anys, que és més aviat suau i amb un gust dolç i anyenc, el Chivas 18 anys, que deixa un pòsit picant i cítric, el Chivas 25 anys i el Chivas 30 anys, que es produeixen de manera limitada i, finalment, el Chivas 38 anys, que constitueix una autèntica relíquia que queda fora de l'abast dels paladars que no són experts.

2. Macallan

Una de les particularitats que més caracteritzaven la destil·leria Macallan és que, inicialment, només feia envellir els seus licors amb fusta de xerès, directament importada de Jerez de la Frontera, al sud d'Espanya. El seu gran èxit fa que sigui una de les més valorades i costoses del planeta: l'any 2007 va assolir el rècord del món quan se'n va vendre una ampolla per la xifra astronòmica de 54.000 dòlars.

A més, disposa de moltes varietats diferents, tot i que la que es comercialitza més és el Macallan 12 anys, un whisky fumat que disposa d'un cos complex i d'un gust llarg i a través del qual es poden identificar diferents matisos de l'estil de la llimona o la xocolata. El seu principal secret és que els alambins més petits que té fan que s'afavoreixi el contacte entre el coure i el destil·lat.

3. Jack Daniel’s

L'any 2016, la destil·leria amb més història del continent americà va celebrar els seus 150 anys de trajectòria, amb una gran consolidació entre les marques més populars de whisky, en part gràcies a la seva bona combinació de fama i elegància. L'etiqueta i l'ampolla que la caracteritzen han esdevingut tot un símbol per a diferents generacions.

Situada a Tennessee, aquesta destil·leria que presenta la seva beguda amb una ampolla de forma quadrada amb una etiqueta molt coneguda de color negre i lletres de color blanc, té un element molt distintiu: du a terme el filtratge del whisky amb auró de sucre, i això fa que la beguda resultant sigui molt diferent de la resta. Es pot definir com un whisky que s'estructura de manera delicada i que desprèn una aroma que sap combinar a la perfecció els fruits secs, el caramel i la vainilla. 

Jack Daniel's, entre las mejores marcas de whisky.
La marca de whisky Jack Daniel's està considerada com una de les millors del mercat | Almos Bechtold / Unsplash

 

4. Johnnie Walker

Es tracta d'una marca de whisky que es ven molt a tot el planeta. Amb la seva característica etiqueta de caminant, Johnnie Walker ens brinda un destil·lat de gra i malta que presenta en una ampolla de forma quadrada ben clàssica i que té, ni més ni menys, 40 graus d'alcohol.

Des del moment de la seva creació, aquesta marca ha apostat per comercialitzar modalitats diferents de whisky que van des del 'blend' luxós, com ara el seu Black Label, que està format per una barreja d'un total de 40 whiskys diferents, fins al Green Label, que es compon d'una barreja de 4 whiskys que disposen de 43 graus d'alcohol. A més, també tenen opcions per als paladars més exigents, com el Johnnie Walker Swing, el Platinum Label o el Gold Label.

5. Crown Royal

Es tracta de la marca canadenca de whisky que té un volum de vendes més elevat de tot el planeta: l'any 2017 es va col·locar a la posició 12 dels més venuts i, al llarg de diversos anys, s'ha situat com el whisky més venut als Estats Units d'Amèrica.

Crown Royal ha posat a la venda al llarg de molts anys productes de molta qualitat i exclusivitat, tot i que aquí concretament parlem d'una gamma més elevada. L'embotellament té una gran distinció i proporciona una aroma suau i sofisticada, així com un cos lleuger. Això s'obté barrejant whiskys diversos que s'han envellit fent servir fusta de roure.

6. Old Pulteney

Sense cap mena de dubte, avui en dia és una gran estrella i constitueix el millor whisky sense edat o NAS, de l'anglès No Age Statement. Per aquest motiu, a la seva etiqueta no hi consten els anys que s'ha passat al barril madurant. L'any 2016 va rebre la distinció de millor whisky de malta, perquè ha sabut equilibrar a la perfecció el regust d'herbes amb la maduració. Té 46 graus d'alcohol.

Es tracta d'una ampolla que, a més, no té un cost excessiu: el seu preu se situa al voltant dels 50 euros i, al seu interior, hi ha un whisky amb un cos una mica oliós que presenta un contrast herbaci i fumat en què es poden incloure molts matisos. És cert que no és un whisky convencional, però constitueix una bona experiència per als sentits i tot un repte per a l'experimentació. 

7. Glenfiddich

El whisky que rep aquest nom que en gaèlic vol dir «vall dels cérvols» s'obté en una destil·leria que, efectivament, està situada en una vall, i a la seva ampolla hi apareix la imatge d'un cérvol. Amb el pas dels anys ha esdevingut un dels whiskys preferits del 'single malt' d'Escòcia, gràcies a la seva estructuració acurada que fa que no tingui matisos que desentonen.

El Glenfiddich que gaudeix de més popularitat és el 12 anys, una beguda que s'envelleix a través de botes de roure, que a Espanya presenta una ampolla amb un vidre de color verd i que es comercialitza amb un preu que ronda els 25 euros. A la seva copa hi trobem un color daurat amb una aroma que és afruitada i dolça. El seu tret més particular és el vincle qualitat-preu que té, perquè fa que tots els seus ingredients estiguin equilibrats.

8. Yamazaki

Al mercat, destaca la gran irrupció dels whiskys japonesos,  que actualment són considerats els que gaudeixen de més reputació, fins i tot per damunt dels escocesos. Una de les destil·leries més antigues del món és la Yamazaki, que continua tenint una gran reputació: es va posar en funcionament l'any 1923, i des de l'any 1984 està comercialitzant el primer whisky japonès amb una qualitat remarcable. 

Les principals característiques del Yamazaki 12 anys són el color groc pàl·lid que presenta i l'olor similar als whiskys de malta escocesos. A més, la seva densitat és mitja, apareix sedós i suau per al paladar i quan passa deixa a la gola un gust ataronjat molt agradable que combina explosivament tocs de vainilla, préssec i fruits secs.

A Espanya, l'ampolla es ven al voltant dels 50 euros. Un whisky bo i força assequible, que constitueix una opció ben recomanable.

Les 4 marques de whisky que més es venen a tota Espanya

L'any 2018 el whisky ha continuat sent  la beguda destil·lada que més es ven al territori espanyol, més que la ginebra o el rom. Així, amb el 27% de quota de mercat a Espanya, aquestes són les marques que més es venen dins de les fronteres espanyoles:

1. Cardhu

Cardhu no només és una de les marques de whisky amb un cost més elevat, sinó que també es presenta com una de les que tenen més popularitat. S'elabora a Escòcia i, des de l'any 2003, es troba entre les marques de whisky que més es comercialitzen, especialment al territori espanyol. A partir d'aquest moment, es va obrir una polèmica important al voltant de la denominació que rep.

Tot i que a Espanya no hi va haver cap escàndol vinculat amb la seva denominació, al Regne Unit hi va haver molt d'enrenou perquè la casa Cardhu va passar a anomenar 'pure malt' el seu whisky en comptes de 'single malt' com havia fet fins aleshores, cosa que volia conferir la idea de més qualitat, tot i que això no és així: en realitat, el 'pure malt', que s'obté a partir de la barreja de diferents maltes, té una qualitat superior a la del 'single malt', que es fa amb una única malta.

Els seus competidors de 'single malt' van unir forces contra Cardhu perquè, segons el seu parer, aquest canvi de denominació posa en compromís la reputació que té el 'single', i Cardhu va haver de tornar a establir la seva denominació original. 

2. Ballantine’s

De cos lleuger i gust suau, es tracta d'un dels whiskys preferits del públic mitjà al territori espanyol: tant els principiants com els experts en queden enamorats. El seu secret es basa en la barreja que el conforma, que és una recepta secreta destinada a conservar-ne la qualitat que des del 1827 es preserva en mans dels mescladors oficials que treballen a la destil·leria.

Per aquest motiu, al llarg de diversos anys s'ha col·locat a la primera posició del rànquing de vendes a Europa i constitueix un dels whiskys que més es venen al territori espanyol. A partir de la barreja de gra i malta s'assoleix un producte que és fi i lleuger i que resulta adequat per a qualsevol paladar. 

3. J&B

J&B, que són les conegudes sigles de Justerini&Brooks, continua com un dels whiskys que més es comercialitzen al territori espanyol, tot i que darrerament s'ha pogut constatar que les seves vendes han baixat lleugerament al continent europeu. Sigui com sigui, el seu preu i l'adaptació que ha sabut fer als corrents nous dels destil·lats que tenen gust de mel han sigut dos factors clau per tal de mantenir-lo al capdamunt de la llista de preferits de l'Estat.

Es tracta, de fet, del tercer whisky que més es ven a Escòcia i proporciona un 'blended' suau, en equilibri i amb un gust elegant i clàssic. El seu secret més ben guardat és l'exclusivitat que li confereix l'aigua que s'obté de les deus naturals que es troben al voltant de les seves quatre destil·leries.

4. Jim Beam

Durant els darrers anys, una de les marques que ha experimentat més creixement és Jim Beam, una destil·leria dels Estats Units que l'any 2008 va aconseguir batre els rècords de vendes  i que continua com una de les marques de whisky bourbon preferides per la població d'Espanya.

Aquesta marca tan venuda al territori espanyol sobresurt especialment per la seva producció de begudes aromatitzades, que durant els darrers anys han viscut una autèntica efervescència. Aquests destil·lats, que es produeixen amb aromes de poma i mel, estan dirigits a un públic de menor edat que busca whiskys amb un gust més matisat i suau

Les 3 marques de whisky irlandès més reputades

Durant el segle XIX es va produir un autèntic boom del whisky irlandès, però la Llei Seca i el fet que Irlanda s'independitzés a partir de 1919 van fer que la producció es reduís considerablement i que les vendes disminuïssin en gran mesura. Durant la dècada dels 60, de fet, ja gairebé no hi havia cap destil·leria de whisky irlandès en funcionament.

Selección de los mejores whiskys irlandeses.
Recull dels whiskys irlandesos més ben valorats | Camylla Battani / Unsplash

 

Al llarg de la dècada dels 80, la força del whisky irlandès es va tornar a sentir al mercat, i tot seguit et presentem les marques més reputades de les quals tenim constància avui en dia. 

1. Jameson

Es tracta d'una destil·leria irlandesa coneguda per la seva producció de whisky 'blended', que es fa a partir d'ordi maltat  i no maltat. La trobem al mercat a partir de 1780, moment en què la va fundar a Dublín el comerciant John Jameson, i dos segles després ha esdevingut la marca irlandesa de whisky més popular per als no irlandesos.

El Jameson 18 anys constitueix el seu gran tresor, obtingut a partir de la barreja de whiskys madurs dins de botes de roure espanyol  que, més endavant, es faran madurar en fustes bourbon. El resultat d'això és una beguda que té un toc de caramel, vainilla, pomes i mel, a més d'un toc d'avellanes exquisit per acabar-ho d'arrodonir.

2. Kilbeggan

A banda de ser una de les destil·leries de més antiguitat de tota Irlanda, Kilbeggan també constitueix una de les millors marques que existeixen de whisky irlandès, que permet aconseguir un producte final refinat per mitjà d'un procés que s'inicia a les olles de coure i que s'acaba a través de la maduració a les botes de bourbon.

Kilbeggan deu el seu nom a la localitat que n'acull la destil·leria, a Irlanda, un local que també disposa d'un restaurant ben sofisticat per tal d'experimentar a través del maridatge. Cal remarcar, a més, que el whisky Kilbeggan és un malta groguenc que gaudeix d'un cos dens i d'un gust llarg que té un toc d'ametlles i una personalitat que es desprèn dels matisos que presenta. 

3. Redbreast

El Redbreast és un altre whisky irlandès que cal tenir molt en compte i que es fabrica al comtat de Cork, en concret a Middleton. Un fet que en distingeix la qualitat és que té uns whiskys que no tenen mai menys de 12 anys d'edat: es premia l'exclusivitat i la dedicació que es confereix al producte. 

És un whisky distingit, i una de les marques més cares que se'n fan, que proporciona un producte d'ordi maltat i no maltat. En resulten un conjunt de gustos que barregen la poma al forn i la taronja amb tocs de vainilla, així com un final allargat i fort amb pebre. L'any 2010 va rebre el reconeixement de millor whisky irlandès.

Algunes curiositats vinculades amb el whisky

La paraula whisky prové del gaèlic escocès 'usige beatha', una expressió amb el significat «aigua de vida». Aquesta beguda tan antiga, que s'obté a partir de la destil·lació de l'ordi fermentat, queda documentada per primer cop en documents del segle XV escrits pels monjos d'Escòcia, tot i que hi ha diverses teories que afirmen que podria haver-se originat tres segles abans a la Xina. 

El fet més curiós de tot això és que el whisky primer es prenia com una beguda medicinal, cosa que explica la seva denominació «aigua de vida», i que fins al segle XVIII les destil·leries no el van començar a comercialitzar com una beguda alcohòlica. L'arribada del segle XIX va marcar el boom del whisky al territori escocès, i l'exportació que se'n feia a les colònies escoceses del continent americà va fer que s'iniciés el seu perfeccionament.

Al llarg de tot el segle XX, la seva recepta original es va depurar i això va fer que es comencés a popularitzar el gust per aquesta beguda resultant de la barreja de blat, ordi, blat de moro i sègol, que amb el pas dels anys va anar obtenint una imatge refinada i elitista. Avui en dia encara és un dels alcohols secs que més es valoren. 

  • També et pot interessar: Les 8 millors marques de llet