Els 20 discos que han batut rècords de vendes

Un recull dels àlbums més destacats de tota la història de la música, que han marcat un abans i un després en aquest àmbit

Avui en dia, en una època en què iTunes i els 'streamings' són els protagonistes, no resulta gens senzill establir un llistat dels àlbums amb més vendes de tota la història musical. Ara bé, si mirem de no centrar-nos en les xifres de visites i descàrregues a YouTube, que ens poden marejar una mica, podrem descobrir els recopilatoris o discos amb més vendes en format físic, que essencialment són CDs i vinils. 

  • Article relacionat: Les 30 millors cançons de desamor per desfogar-te i plorar

Els 20 àlbums que més s'han venut al llarg de la història, en format físic

Són obres que no cal presentar, d'artistes que tothom reconeix. Fins i tot, és possible que alguns d'aquests àlbums tan populars formin part de la banda sonora de la teva vida. Aquí els tens:

20. Goodbye Yellow Brick Road, d'Elton John – 1973

El compositor britànic Elton John va necessitar un total de 7 àlbums per tal de guanyar-se un lloc entre els músics més reconeguts de la història. El seu 'Goodbye Yellow Brick Road' va editar-se en forma d'LP doble i, per això, ens permet gaudir d'un total de 76 minuts de glam rock del bo.

En total, l'artista ha aconseguit vendre ni més ni menys que prop de 30 milions d'exemplars  d'aquest disc.

19. Falling Into You, de Céline Dion – 1996

Aquest és l'àlbum amb més còpies venudes de la canadenca Céline Dion, segurament gràcies a algunes cançons com ara «It's all coming back to me now», «Falling Into You» o «Because you loved me». Són balades que han passat a la posteritat  i que no queden mai desfasades.

Gràcies als seus 30 milions de CDs venuts, la trobem a la posició número 19 del nostre recull.

18. Music Box, de Mariah Carey – 1993

Una vocalista genial que va saltar al món del pop a través d'aquest àlbum. Ara bé, no només té un so pop: també s'hi poden identificar influències del soul i del jazz, que són els seus veritables orígens en el món de la música. Els senzills més aclamats pels crítics i el públic van ser «Hero» i «Dreamlover».

De fet, 'Music Box' és el primer àlbum de Carey, que s'ha venut més de 30 milions de vegades.

17. Dangerous, de Michael Jackson – 1991

El rei del pop, després d'àlbums de la talla de 'Thriller' o 'Bad', que havien constituït una veritable revolució per al món de la música, va ocupar de nou les llistes de vendes, però ara sense la producció de Quincy Jones. És a partir d'aquest instant en què Michael Jackson es concentra directament en el ritme, però sense parar de sorprendre'ns amb melodies ben enganxoses, com ara «Heal the world» o bé «Black or White».

Un altre dels discos de Jackson que ven més de 30 milions d'exemplars. Saps quin és el primer?

16. Dirty Dancing, de diversos artistes – 1987

Aquest àlbum recull la banda sonora del llargmetratge homònim que conté l'èxit indiscutible «Time of my Life», la cançó principal de la pel·lícula en què va destacar la interpretació magistral de Jennifer Warnes i de Bill Medley. L'any 2007, per al seu 20è aniversari, se'n va fer una edició especial.

La banda sonora d'aquesta producció cinematogràfica tan exitosa, de fet, ha arribat a vendre 32 milions d'àlbums.

15. Hotel California, dels Eagles – 1976

A banda de ser la peça que dona nom a l'àlbum i de ser un himne del qual s'han fet milions de versions, la mítica «Hotel California» dels Eagles és l'òpera prima de la banda dels Estats Units, que va sortir a la llum quan ja eren un grup ben consolidat.

Aquest disc se situa al 15è lloc dels més venuts de la història, perquè va superar els 32 milions d'exemplars venuts.

14. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, dels Beatles –1967

A més de ser un dels àlbums amb més vendes de tota la història, també és un dels que han tingut més influència a nivell musical. Podria ser el disc amb més reconeixement de la banda britànica, amb temes tan populars com ara «Lucy in the Sky with Diamonds» o «With a Little Help from My Friends».

Un àlbum mític del qual s'han arribat a vendre 32 milions de còpies.

13. Jagged Little Pill, d'Alanis Morissette – 1995

Una cantant que traspua energia i carisma i que és molt reconeguda per aquest fet, a banda de per haver-nos sorprès gratament amb cançons brutals com ara «Ironic» o «Perfect», uns himnes generacionals que no queden mai desfasats.

En total, Morissette ha aconseguit vendre al voltant de 33 milions d'exemplars d'aquest àlbum.

12. The Wall, de Pink Floyd – 1979

Tot i que algunes persones únicament coneixen la famosa «Another Brick in the Wall», aquesta peça forma part d'un àlbum doble conceptual que fa un repàs de la història d'una estrella del rock inventada, que es va inspirar en la figura de Roger Waters.

Tot un clàssic que ha arribat a vendre al voltant de 33 milions de còpies.

11. Bat Out of Hell, de Meat Loaf – 1977

Si tenim en compte el gran nombre de bandes mediàtiques que han existit al món del rock, ens podria sorprendre el fet que el grup Meat Loaf estigui dins d'aquest llistat. Ara bé,  si ens posem a escoltar aquest àlbum que dura poc més de 45 minuts segur que acabem entenent que hagi tingut tant d'èxit.

Un disc que val molt la pena i que ha aconseguit superar els 34 milions de còpies venudes.

10. IV, de Led Zeppelin – 1971

Tot un clàssic del rock  amb temes espectaculars de la talla de «The Battle of Evermore» o «Stairway to Heaven». Com que els crítics s'esperaven trobar un so més dur, no van rebre el disc tal com s'esperava. Ara bé, el pas del temps ha donat la raó als Led Zeppelin.

Des de la seva publicació, han venut més de 37 milions d'exemplars d'aquest disc.

9. Come on Over, de Shania Twain – 1997

Entre els àlbums que han batut els rècords de vendes, només hi ha un disc de country: aquest. Els seus temes que es van fer més populars i van sonar més a les ràdios de tot el món són «That Don't Impress Me Much» i «Man I feel Like a Woman»

Twain es pot vantar d'haver arribat als 39 milions de discos venuts.

8. El fantasma de l'òpera, d'Andrew Lloyd Webber – 1986

Aquest popular espectacle de Broadway es va estrenar l'any 1986, i estava inspirat en la novel·la de l'autor francès Gaston Leroux. Es tracta, de fet, del musical que més èxit ha aconseguit al llarg de la història. És força difícil que no reconeguis els primers instants de la melodia principal del musical.

Es calcula que aquest àlbum ha arribat a vendre uns 40 milions de còpies.

7. Saturday Night Fever, dels Bee Gees i altres artistes – 1977

Un conegut llargmetratge del gènere musical que va protagonitzar el popular actor John Travolta i que  tothom recorda, com a mínim, pel tema «Stayin' Alive», una cançó molt enganxosa dels Bee Gees que anava acompanyada d'algunes altres peces d'artistes com Kool & The Gang o Yvonne Elliman.

Es calcula, en total, que se'n van arribar a vendre prop de 40 milions d'exemplars.

  • Et pot interessar: Les 20 cançons més indicades per córrer

6. Rumours, de Fleetwood Mac – 1977

Els anys 70 van ser una dècada d'or per a la música, i ens van sorprendre també amb aquest altre gran àlbum, dels més venuts de la història. Les cançons més recordades són «Don't Stop», «You Make Loving Fun» i «Go Your Own Way». Va ser aplaudit sobretot per la gran qualitat de la seva producció i per les harmonies que van dur a terme els 3 vocalistes  del grup.

En total, es va vendre el disc més de 40 milions de vegades.

5. Their Greatest Hits, dels Eagles – 1976

Dins del recull d'àlbums més venuts, només hi ha aquest recopilatori. Forma part de la llista a causa del gran treball de promoció i de distribució que va dur a terme la discogràfica, i hi podem trobar temes molt populars com ara «Tequila Sunrise» o bé «Take it Easy». El gran èxit «Hotel California» no hi és perquè va aparèixer un temps després.

Aquest àlbum recopilatori de la mítica banda The Eagles ha arribat a assolir al voltant de 42 milions de còpies venudes.

4. The Bodyguard, de Whitney Houston i altres artistes – 1992

Houston tenia una veu realment prodigiosa, tal com es va poder comprovar a la interpretació que va fer del tema «I Will Always Love You», la melodia més popular del llargmetratge 'El guardaespatlles'. La banda sonora de la pel·lícula, de fet, també va comptar amb la participació d'altres grans artistes, com ara Lisa Stansfield o bé Kenny G.

Una banda sonora commovedora que es col·loca a la quarta posició de la nostra llista, perquè ha aconseguit vendre més de 42 milions de discos.

3. The Dark Side of the Moon, de Pink Floyd – 1973

Tot i que molta gent es pensa que el disc de Pink Floyd que va aconseguir vendre més còpies és 'The Wall', i tot i que molts es confonen amb les portades d'aquests dos discos, 'The Dark Side of the Moon' és en realitat el més venut de la banda. Un total de 42 minuts de rock progressiu carregats de màgia que contenen èxits com ara «Us and Them» o «Money».

Aquest disc ha aconseguit vendre més de 42 milions d'exemplars.

2. Back in Black, d'AC/DC – 1980

Es tracta del millor àlbum de rock que mai s'hagi fet, encara que alguns no ho reconeguin, perquè les xifres parlen ben clar: 45 milions de persones li van fer confiança. Després de la mort tràgica del vocalista de la banda, Bon Scott, aquest és el primer àlbum de Brian Johnson, que presenta temes mítics com ara «Back in Black» o bé «You Shook Me All Night Long». Gràcies a la contribució d'aquest àlbum i a la d'alguns altres, el rock sempre seguirà viu.

Un autèntic tresor del grup de rock australià, que ha aconseguit que se'n comprin entre 45 i 50 milions d'exemplars.

1. Thriller, de Michael Jackson – 1982

Sense cap mena de dubte, l'àlbum que ha batut tots els rècords de vendes no podia ser un altre: 'Thriller', del rei del pop Michael Jackson —se'l segueix denominant així fins i tot ara que ja no és viu—, ocupa la primera posició de la llista.

No només es tracta d'un àlbum musical excel·lent, amb temes mítics com ara «Thriller», «Beat It» o bé «Billie Jean», sinó que també és tot un autèntic fenomen de masses que ha arribat al present. Un àlbum que, indubtablement, va sacsejar tot el panorama musical. Que potser algú no recorda el videoclip de la cançó que du el mateix nom que el disc?

Se situa al capdamunt del nostre recull gràcies als ni més ni menys que 50 milions d'exemplars venuts, una fita històrica.

El club dels 30 milions

Hi ha diversos discos que no han pogut accedir a aquest recull però que val la pena esmentar. Es tracta d'àlbums que han constituït grans èxits de vendes, com ara 'The Immaculate Collection' de Madonna, 'Nevermind' de la banda Nirvana o l'àlbum debut dels populars Backstreet Boys, la 'boy band' més popular fins al dia d'avui.

  • Contingut recomanat: Les 50 cançons que han marcat la història