La Universitat de Granada ha realitzat un estudi amb la col·laboració d’altres universitats internacionals, que revela que el 90% dels tiquets de compra, que són aquells en els quals la tinta s'esborra amb el pas del temps, contenen substàncies cancerígenes, concretament, el conegut com BPA, bisfenol-A.
El BPA és un disruptor endocrí que altera l’equilibri hormonal del cos i produeix malalties com la infertilitat, l’obesitat o càncers en òrgans que depenen d’hormones, com el càncer de mama.
[predef]catalunya-compres-i-moda-165[/predef]
La indústria fa anys que intenta trobar alternatives per a la substitució progressiva del bisfenol-A, ja que actualment preocupa l’exposició inadvertida de la població a aquest compost, que es troba sobretot en el paper tèrmic que s’utilitza en rebuts.
El catedràtic de Medicina de la UGR, Nicolás Olea, un dels autors de l’estudi, ens explica: «Podem reconèixer aquest tipus de paper perquè, si l’apropem a una font de calor, com un misto, per exemple, s’ennegreix instantàniament».
El BPA I BPS, presents a Espanya, França i Brasil
Per a la investigació s’han analitzat 112 mostres de paper tèrmic d’ús quotidià procedents de Brasil, França i Espanya, així com l’activitat hormonal dels rebuts.
«Per l’usuari són fàcils d’identificar, ja que es tracta d’aquells tiquets que perden l'imprès amb el temps i que quan tornes els pantalons que et vas comprar, el dependent et diu que no es veu res» ha explicat Olea.
«Moltes vegades l’únic que et trobes és un polsim fi de color blanc que es desprèn en treure’ls de la cartera o moneder. El BPA és, precisament, aquest polsim blanc que t’embruta els dits».
El 90% dels tiquets contenen BPA
Els resultats de l’estudi van confirmar que més del 90 per cent dels tiquets de Brasil i Espanya contenien BPA, i també l’activitat biològica de caràcter hormonal antiestrògena, típica del BPA.
No va ser així en el cas dels rebuts procedents de França, als quals només es va trobar BPA en la meitat de la mostra. Això confirma les mesures que va adoptar el Govern Francès des de 2014 amb l’objectiu de reduir l’exposició de la població al compost químic, substituint el BPA pel BPS.
El catedràtic de la UGR avisa: «El dolent és que l’alternativa francesa sembla que és el BPS, que hem trobat fonamentalment als rebuts d’aquest país i poques vegades als espanyols i brasilers. Malauradament, el BPS també és un disruptor endocrí, amb una major persistència mediambiental i per tant, no és una opció vàlida»,
No obstant això, s’espera que l’ús del BPS s’intensifiqui en els pròxims anys, perquè la regulació a què està subjecta no és tan estricta com la del BPA.