Taronja amb floridura

Els 3 aliments que pots menjar sense intoxicar-te encara que els surti floridura

T'ensenyem els aliments que els pots treure la floridura i menjar-te'ls

Tots hem tingut la desagradable sorpresa de trobar floridura als nostres aliments. Generalment, apareix de color blanc, tot i que es va enfosquint amb el pas dels dies fins a arribar a un color blau.

Alguns asseguren que aquests aliments es poden menjar tallant les parts dolentes. Altres, en canvi, relacionen la floridura amb una possible intoxicació alimentària, i demanen desfer-se dels productes. La veritat és que les dues parts tenen una mica de raó.

Tot i que no es recomana el consum de productes en mal estat i amb floridura, hi ha algunes excepcions. A continuació, t'expliquem quins són els 3 aliments que pots menjar encara que hagi sortit floridura, sense perill d'intoxicar-te.

Quins 3 aliments pots menjar sense intoxicar-te encara que tinguin floridura?

1. El pernil i els embotits curats

En el cas del pernil i els embotits curats, els fongs no poden penetrar adequadament. Sí, la floridura sol aparèixer també en aquest tipus de productes carnis, però s'expandeix més a poc a poc. A més, en alguns casos, com per exemple amb el fuet, són aquests mateixos microorganismes els que confereixen al producte el seu sabor.

Pa amb tomàquet i pernil ibèric
En el pernil els fongs no poden reproduir-se. | Getty Images

La floridura es troba en aquests aliments superficialment i el seu interior i les seves propietats estan intactes. Així, pots treure la capa superior amb total tranquil·litat i després podràs menjar la resta.

L'ideal per evitar la floridura al pernil i altres embotits és penjar aquests aliments en llocs ben ventilats, amb temperatures suaus i sense llum. Evitant sempre la humitat. També és recomanable desar l'aliment a la nevera un cop obert.

2. Els formatges durs i madurs

Tendim a pensar que si en un formatge hi ha floridura vol dir que està passat. Encara que la veritat és que hi ha formatges en què les floridures són naturals i comestibles.

Entre els formatges amb floridura més populars trobem el blau, el Brie o el Camembert. Aquests formatges són cremosos i potents  i estan formats per una gran part de floridura.

Formatge blau tallat sobre la taula
El formatge blau és un dels més populars amb floridura. | Getty Images

Altres formatges que es poden menjar amb floridura són els durs, els madurs. La floridura en aquest tipus de formatges durs li és difícil reproduir-se així que només cal treure les parts que han estat florides. Entre ells podem destacar el formatge gouda, el manxec i l'emmental.

No obstant això, és important saber que els formatges tous com la mozarella, la ricotta o el mató són més humits i per tant més susceptibles al creixement de floridura. En aquest cas el fong es reprodueix més ràpid, arriba a les capes internes i l'hem de llençar immediatament per no patir una intoxicació.

3. Les fruites i vegetals turgents

Les fruites i vegetals de carn ferma, com la pastanaga, la col o el pebrot, es poden menjar si es treuen les parts de floridura.

Taula plena de pastanagues
La pastanaga conté moltes propietats i es pot menjar si es treu la floridura. | Getty Images

Si veiem que encara tallant almenys dos centímetres al voltant de les parts de floridura, segueix persistint, la cosa canvia. Això significa que els microorganismes han penetrat molt més en el producte, per la qual cosa es recomana llençar-lo.

A les fruites toves, com les peres o les pomes, és més fàcil que els fongs es reprodueixin. Per això, no dubtis a llançar el producte a les escombraries.

Què passa si mengem aliments amb floridura?

Menjar aliments amb floridura no ha de ser perillós per a la nostra salut tret que siguis al·lèrgic a certs aliments, estiguis embarassada o tinguis el sistema immunitaridebilitat. En aquests casos, és possible que es produeixi, per exemple, una reacció al·lèrgica de més o menys gravetat.

Fotografia d'un supermercat
El principal perill de la floridura són les toxines. | Getty Images

El veritable risc a intoxicar-te arriba quan en alguns aliments hi ha micotoxines. Les micotoxines són unes substàncies químiques que es produeixen de forma natural. Aquestes són molt perjudicials per al nostre cos, i en dosis grans i a llarg termini poden desenvolupar problemes  greus de salut.

No hem de confondre les toxines amb la floridura, ja que solen aparèixer més tard. Un cop presents, és possible que romanguin en el producte fins i tot després de treure les parts que, visualment, estan en mal estat.