Cara amb acné

Els 8 aliments que envelleixen la teva pell i et provoquen acne i arrugues sense saber-ho

Alguns dels aliments més populars perjudiquen la teva pell sense que te n'adonis

Mantenir una pell impecable ha esdevingut una tasca imprescindible, tenint en compte la importància de la imatge personal. La gran popularitat de les xarxes socials, especialment d'Instagram, ha portat moltes persones a donar més importància que mai a cura de la pell. Les arrugues o les taques s'han convertit en l'autèntic enemic a batre, i n'és una prova els beneficis milionaris de la indústria cosmètica.

No obstant això, part de la solució per lluir una pell sana i brillant està a la nostra alimentació. Alguns productes molt populars perjudiquen greument la nostra pell i acceleren el seu envelliment, gairebé sense adonar-nos-en. És per això que t'explicarem quins aliments hauries d'evitar per lluir la teva millor versió cada dia sense gastar-te molts diners.

Quins aliments envelleixen la pell i acceleren l'envelliment?

Els aliments que envelleixen la pell i provoquen arrugues i acne són:

1. Carns processades

Entre els aliments més populars d'avui dia trobem una gran varietat de carns processades. Embotits, salsitxes o altres preparats amb carn formen part dels nostres menjars amb massa freqüència. I és un error!

Salsitxes
Els embotits no ajuden a tenir una pell òptima | Getty Images

Els experts adverteixen que aquesta tendència no ajuda gens a mantenir una pell radiant. Els aliments processats d'aquest tipus ataquen directament el col·lagen i accentuen l'aparició d'arrugues i marques indesitjades. És més, aquests productes solen tenir grans quantitats de colesterol i àcids grassos saturats, que repercuteixen negativament a la nostra salut.

2. Lactis

Els lactis són aliments molt populars fins i tot entre les persones que segueixen dietes especials. Si no tens un problema d'intolerància a la lactosa, és més que probable que a la teva nevera tinguis, com a mínim, llet, formatge o iogurts. Tanmateix, hauries de saber que no et convé consumir aquests productes en excés.

Cada cop més estudis apunten que els lactis perjudiquen la salut de la nostra pell. I és que en aquelles dietes en què se n'ha reduït o eliminat el consum, els resultats parlen per si mateixos. Reduir el consum de lactis ajuda la pell a protegir-se molt millor dels efectes nocius del sol.

3. Margarina

Un altre aliment que des de la seva invenció ens han venut com un dels més sans és la margarina. Avui dia sabem que de sa no té massa, i que en valor nutricional pot arribar a ser fins i tot pitjor que la mantega. El seu principal problema és la quantitat de greix que conté, amb efectes fins i tot pitjors que el dels greixos saturats.

Pa amb margarina
La margarina no és una opció saludable | Getty Images

La margarina conté àcids grassos que tornen a la nostra pell molt més vulnerable a les amenaces externes. És el cas, per exemple, dels raigs ultraviolats, que aconsegueix atacar amb més facilitat el col·lagen. És una situació que ens convé evitar, ja que facilita l'aparició de marques indesitjades i arrugues.

4. Pa i altres cereals refinats

Per lluir un aspecte jove i radiant, la pell necessita una sèrie de nutrients essencials, que trobem amb facilitat en fruites i verdures. No passa el mateix amb el pa blanc de tota la vida i altres derivats, molt rics en hidrats de carboni. Aquests acaben convertint-se en greix, que es va acumulant a l'organisme.

Pa blanc
El pa blanc perjudica la salut de la nostra pell | Getty Images

En el cas de la pell, aquest greix provoca una resposta inflamatòria molt negativa, perquè acaba obstruint els porus i provocant acne. El millor, segons els experts, és optar per opcions integrals, molt més riques en fibra i nutrients.

5. Patates fregides

En general, és ben sabut que els fregits no són gens recomanables per gaudir d'una bona salut. Doncs ara et donarem un motiu més perquè hi renunciïs, i és que aquests aliments també perjudiquen la pell. En primer lloc, el seu alt valor calòric ens engreixa i facilita l'aparició d'acne.

Un bol amb patates fregides de bossa
Els greixos industrials de les patates fregides afavoreixen l'aparició d'acne | Pixabay

Però és que, a més, els fregits industrials poden causar danys cel·lulars. Finalment, solen contenir una quantitat exagerada de sal, que afavoreix la deshidratació de la pell. Això fa que perdi elasticitat i, finalment, provoca l'aparició d'arrugues.

6. Refrescs

En general, els refrescos solen contenir una gran quantitat de sucres, que acaben convertint-se en greix. A més d'acumular-se a les nostres artèries, aquest greix pot arribar a col·lapsar els nostres porus, provocant l'aparició d'acne.

Refrescs de colors
Els refrescs contenen molt de sucre | Getty Images

Però si això no et sembla prou motiu, hauries de saber que la pell en surt perjudicada per partida doble. El sucre i la cafeïna dels refrescos no ajuden gens a descansar el cos, i sense un bon descans el nostre aspecte empitjorarà moltíssim. És millor optar per begudes naturals o, encara millor, per un got d'aigua.

7. Cafè

El cafè conté una gran quantitat d'antioxidants, que combaten l'envelliment prematur de la pell. Tot i això, el seu consum és una arma de doble tall, perquè el seu alt contingut en cafeïna , tan necessària al matí, empitjora el descans.

Got de cafè
El cafè altera el descans | Getty Images

De la mateixa manera que en el cas dels refrescos, si el cos no descansa, és impossible que recuperi l'energia i la vitalitat que necessitem. Això també afecta directament la nostra pell, provocant l'aparició d'arrugues, ulleres i fins i tot taques. El millor és prendre el cafè al matí o, com a molt, abans de les cinc o sis de la tarda.

8. Coques

Un dels 'snacks'  més populars per picar entre hores o quan la gana pressiona són les coques. Ja siguin de blat de moro, arròs o qualsevol altre cereal, el cert és que no és una de les millors opcions si volem lluir una pell impecable. Aquest tipus de productes, de la mateixa manera que el pa, solen tenir un índex glucèmic alt.

Coques d'arròs amb un fons blanc
Una fruita sempre serà millor que les coques d'arròs | Getty Images

L'excés de greix a l'organisme repercuteix directament a la salut de la nostra pell, provocant, per exemple, acne. No cal dir que, si es tracta de productes banyats en xocolata, el resultat és pitjor. Si no pots contenir la gana, hauries de plantejar-te optar per una peça de fruita.