Vista del nou model de botigues Mercadona

Mercadona fa l'anunci més esperat i necessari a Catalunya en un moment complicat

La cadena valenciana ha reiterat el seu compromís social amb l'entrega de 6.041 pots de cigrons cuits a Creu Roja de Catalunya

No és cap novetat que Mercadona, la cadena de supermercats líder a Espanya, destaca més que qualsevol altra marca pel seu vessant solidari. De fet, el compromís solidari de Mercadona a Catalunya s'ha vist incrementat aquest passat any 2021. En un moment social i econòmic complicat, derivat de la pandèmia de la Covid-19, Mercadona ha augmentat les seves donacions respecte de l'any 2020.

En concret, la cadena valenciana ha donat més de 5,3 milions de quilos d'aliments i articles d'higiene personal a Catalunya. L'increment és molt important en comparació amb l'any anterior: un 77% més de donacions. Però això no és tot, perquè el 2020 Mercadona ja va doblar les donacions a Catalunya, amb un total de 3.036.000 quilos d'aliments i articles d'higiene personal.

Façana d'un establiment Mercadona
Mercadona té un total de 251 supermercats a Catalunya | Mercadona

Compromís social de Mercadona a Catalunya

A Catalunya, Mercadona ha col·laborat amb un total de 157 entitats socials i organitzacions benèfiques d'arreu del territori. Destaca especialment la col·laboració amb els bancs d'aliments de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida. La cadena de supermercats ha realitzat també donacions a Creu Roja de Catalunya, al Banc de Productes no alimentaris 'La Nau', entre altres entitats. 

Per demarcacions, la feina de Mercadona ha estat especialment destacable a les comarques de Barcelona, on ha col·laborat amb 103 entitats. En segon lloc se situen les comarques de Tarragona, on ha col·laborat amb 24 entitats, Girona, amb 21 entitats i Lleida, on Mercadona ha treballat amb 9 entitats.

Mercadona ha anat ampliant progressivament el nombre de supermercats que donen els productes aptes per al consum, però que no es poden vendre. De fet, des de fa aproximadament un any totes les botigues que la cadena té a Catalunya, en total 251, realitzen aquestes donacions.

Mercadona
Mercadona col·labora amb un gran nombre d'entitats socials | MERCADONA

La gran majoria de les donacions han estat en forma d'aliments

De les 5.396 tones d'aliments i productes d'higiene donades per Mercadona a Catalunya, la gran majoria s'han repartit a Barcelona. En concret, les entitats socials de les comarques barcelonines han rebut 3.598 tones de donacions.

A Tarragona, les entitats han rebut 957 tones, mentre que a Girona han estat 564 tones. Finalment, a Lleida la xifra ha estat més discreta però igualment impressionant: 277 tones de donacions.

Donació de Mercadona al Banc d'Aliments de Tarragona.
Una donació de Mercadona al Banc d'Aliments de Tarragona | L.S.

Els aliments, tant secs com frescos, han estat els productes més entregats per la cadena de supermercats. Així, Mercadona ha donat llegums, pasta, carn i peix fresc envasat, fruita, verdura, llet, iogurts i postres làcties.

A més, també hi ha hagut donacions de pa de motlle, cereals, sucs i batuts refrigerats. Pel que fa als articles d'higiene personal, les donacions han estat en forma de xampú, gels, desodorants i també parament infantil.

Mercadona destaca la important feina de les entitats socials

El director de Relacions Externes de Mercadona a Catalunya, Bernat Morales, ha volgut tenir unes paraules d'agraïment cap a les entitats socials amb què col·laboren. En concret, ha destacat "la tasca que estan duent a terme les organitzacions socials i benèfiques d'arreu de Catalunya". 

Primer pla d'un carret de Mercadona ple d'aliments
Mercadona també lluita contra el malbaratament d'aliments | MERCADONA

"Mercadona respon així a la crida feta per les entitats i reforça les donacions amb l'objectiu d'ajudar a pal·liar, en la mesura del possible, les demandes dels col·lectius més necessitats en un any complicat com ha estat el 2021", ha destacat Morales. "Això representa per a la companyia la satisfacció de dur a terme els nostres objectius de solidaritat i responsabilitat social", ha insistit.

De fet, Mercadona no s'ha limitat només a destacar les donacions fetes durant l'any 2021, sinó que avui mateix ha donat una altra gran notícia. La cadena de supermercats ha fet efectiva l'entrega de 6.041 quilos de cigrons cuits (10.640 pots de 579 grams cadascun) a la Creu Roja de Catalunya.

Catalunya s'emporta una gran part de les donacions de Mercadona

Les donacions de Mercadona són una mostra més dels compromisos adquirits per la cadena de supermercats. En concret, un d'aquests compromisos és tornar a la societat una part de tot el que rep d'ella. L'objectiu està inclòs al Pla de Responsabilitat Social de la companyia, que treballa diverses línies d'actuació sostenibles, per tal reforçar el component social i ètic. 

En el marc d'aquest pla, Mercadona col·labora amb 350 menjadors socials, 60 bancs d'aliments i altres entitats socials i organitzacions benèfiques d'arreu d'Espanya i Portugal, als quals dona aliments diàriament. En total, la cadena valenciana ha donat 20.600 tones d'aliments, de les quals més de 5.300 han anat a parar a Catalunya

Treballadors de Mercadona amb una mascareta.
Mercadona també col·labora amb el Gran Recapte o Operacions Quilo | Mercadona

Les donacions s'han incrementat notablement des que es va prendre la decisió de reforçar els processos de donació de productes de primera necessitat. La companyia, a més, té implantades diverses estratègies per evitar el malbaratament d'aliments. Mercadona també col·labora amb el Gran Recapte, o les Operacions Quilo, a les quals proporciona suport amb els seus recursos humans i logístics

Finalment, val la pena destacar que la companyia també treballa mà a mà amb 32 fundacions i centres ocupacionals en la decoració de les seves botigues amb murals de trencadís. Aquests murals estan elaborats per més de 1.000 persones amb discapacitat intel·lectual, que troben d'aquesta manera una forma idònia d'expressar-se.