Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'un supermercat i una dona sorpresa

Els 3 supermercats que més s'hi han deixat la pell: promocions i descomptes cada dia

En són tres les cadenes de supermercats que han ofert més promocions, ofertes i descomptes als seus clients

Els primers compassos de l'any han estat testimonis d'un augment substancial a les tàctiques de promoció emprades per supermercats. I hem descobert quins han estat els que més s'han deixat la pell en aquest sentit.

Amb la intenció de captivar els consumidors més preocupats per l'augment dels preus en aquest sector, diferents cadenes de supermercats han ofert innombrables promocions i descomptes. Això ha estat confirmat per les dades recollides per l'empresa d'assessorament líder al mercat, Kantar.

Aquesta companyia d'anàlisi ha presentat un informe recentment pel Ministeri d'Agricultura durant una reunió de l'Observatori de la Cadena Alimentària. Es tracta d'un informe complet i interessant que revela quins són els supermercats que més han emfatitzat en l'ús de promocions.

Muntatge supermercat kiwi, carn i peix
S'han tingut en compte diferents aliments frescos per a l'anàlisi. | Getty Images

Quins han estat els tres supermercats que més promocions i descomptes han ofert cada dia?

D'acord amb l'estudi de Kantar, durant el mes de gener, els supermercats han fet més accions promocionals que en qualsevol altre moment. Gràcies a això, han arribat a un 10,2 % del total de productes alimentaris les quatre setmanes prèvies al 29 de gener.

Aquest percentatge és significativament més alt que el registrat el mateix mes de l'any anterior, que es va situar al 7,9 %. I també supera el màxim registrat en el període analitzat, a mitjans d'agost del 2022, quan el percentatge es trobava al 8,9 %.

Muntatge d'un supermercat i una ofertes
Els supermercats hi han oferit nombrosos descomptes. | GETTY IMAGES SIGNATURE

Per fer l'anàlisi, l'empresa ha supervisat els productes i aliments frescos de diverses cadenes de distribució i hi ha inclòs els següents: Alcampo, Aldi, Caprabo, Carrefour, Consum, Dia, El Corte Inglés, Eroski, Hipercor, Lidl, Supercor i SuperDino.

Gràcies a això, ara sabem que Alcampo, Lidl i El Corte Inglés són les tres cadenes de supermercats que han ofert les rebaixes i promocions més grans als seus consumidors diàriament.

Com eren les promocions ofertes per aquests supermercats?

Amb l'objectiu de mantenir la seva rendibilitat davant l'evident caiguda de volum a les cistelles, les cadenes de distribució han dut a terme un esforç promocional més gran. Això s'ha materialitzat en forma d'ofertes al mateix envàs, fulletons o reduccions directes en el preu dels articles. Coincidint amb la baixada de l'impost sobre el valor afegit (IVA), l'augment de les promocions ha estat notable.

Al començament de l'any 2023, un sondeig intern fet per Aecoc al Comitè d'Estratègia Comercial i Màrqueting va apuntar clarament en la direcció de «dinamitzar les vendes». Gairebé nou de cada deu distribuïdors van marcar entre les seves prioritats aquest objectiu al tancament del gener per intentar esmorteir l'empetitiment de les cistelles.

Muntatge d'un supermercat i bitllets d'euro
Encara que fer la compra fos més car, la quantitat de productes era menor. | GETTY IMAGES SIGNATURE, BILLION PHOTOS

Amb l'esperança d'aconseguir objectius que els permetin generar afluència als punts de venda, incentivar el consum o fidelitzar els seus clients, els supermercats han implementat aquestes estratègies. No obstant això, malgrat haver experimentat un augment al seu tiquet mitjà en els últims mesos, els clients han adquirit una menor quantitat de productes alimentaris.

Tot i aquestes mesures, segons l'informe elaborat per Kantar, persisteix la tendència decreixent en el nombre d'actes de compra. Els clients confeccionen cistelles de compra més reduïdes per exercir un control sobre la despesa i amb més presència de les marques pròpies dels distribuïdors.

Què farà el govern espanyol a partir d'ara?

Segons hem sabut, l'executiu espanyol planeja examinar l'augment dels preus dels aliments en totes les fases de la cadena de valor. Això inclou des del seu origen en l'agricultura fins a la venda al consumidor.

Muntatge d'un supermercat amb mel, oli i fruita
Aquests productes estan inclosos en l'estudi. | PIXABAY, CANVA PRO, GETTY IMAGES SIGNATURE

En aquest sentit, el Ministeri d'Agricultura ha de convocar diversos grups de treball a través de l'Observatori per actualitzar els informes sobre deu productes alimentaris. S'hi inclourien aliments com ara l'oli d'oliva verge extra, la llet líquida envasada o la mel. També alguns productes hortofructícoles, per exemple: el préssec, la nectarina, les patates, el tomàquet i els cítrics.

Aquests grups se centraran a determinar els costos precisos en cada etapa de la cadena, incloent-hi els costos de producció, processament, transport i distribució. Tot això passa enmig de la polèmica sobre l'eficàcia de la reducció de l'IVA aprovada pel poder executiu.

Encara que els preus de molts aliments i productes s'han incrementat en els darrers mesos, les promocions i els descomptes ajudarien els clients a evitar moltes pujades.