L'Agència Catalana del Consum ha tramitat 2.372 consultes relacionades amb de la crisi de la Covid-19

Telèfon mòbil
Prop del 40% de les consultes gestionades per l’ACC són per afectacions derivades de la crisi de la COVID-19 | Pixabay

D'ençà que es va decretar l'estat d'alarma, durant els mesos de març i abril, l'Agència Catalana del Consum (ACC), organisme adscrit al Departament d'Empresa i Coneixement, ha registrat i gestionat un total de 2.372 consultes relacionades amb afectacions que deriven de la crisi que estem vivint actualment pel coronavirus. Aquesta xifra representa el 40% de les consultes gestionades durant aquest període, que han estat 5.990 en total.

Estan sent uns mesos d'incertesa i desconeixement per la canviant situació, així doncs la majoria de les consultes que ha rebut l'ACC per afectacions derivades de la Covid-19, han estat relacionades amb els temes de consum que més preocupen la ciutadania, com ara l'àmbit dels transports, amb el 40,59%, principalment per afectacions en el transport aeri per la cancel·lació de vols. El 38,36% són consultes per altres serveis de consum que inclou afectacions relacionades amb viatges, activitats culturals i d'oci, esportives o educatives, entre d'altres; i un 10,75% estan relacionades amb l'àmbit de la restauració i els allotjaments turístics.

Pel que fa a les reclamacions, els organismes públics de consum no podran iniciar la tramitació de les reclamacions dels consumidors i les consumidores fins que no es recuperi la normalitat. Així ho recull el Reial Decret 463/2020 del 14 de març de declaració de l'estat d'alarma 'la suspensió dels terminis administratius per a la tramitació dels procediments de les entitats del sector públic'.

Donant resposta a la ciutadania davant d'aquesta situació excepcional

Davant de la situació excepcional, la Generalitat, a través de l’Agència Catalana del Consum, va posar en marxa, ja al mes de març, la campanya informativa i d’atenció ciutadana Cuidem el consum, per donar resposta a la ciutadania davant les diferents eventualitats que poden afectar els seus drets com a consumidors i consumidores, i alhora fomentar un consum responsable i solidari en aquest moment tan delicat.

La campanya, consta actualment d’un total de 16 càpsules informatives, sobre les diferents problemàtiques derivades de la situació d’emergència, que es difonen des de les xarxes socials @consumcat, a diversos mitjans digitals i també en forma de falques de ràdio, per tal d’arribar a la majoria de la ciutadania.

Consultori de Consum diari en directe

Per tal de poder atendre tots els dubtes i peticions dels consumidors i consumidores, ja que molts d'ells tenen característiques semblant, l'ACC ha posat en marxa un consultori de consum diari, mitjançant la plataforma YouTube Live en el seu canal, en el qual la ciutadania, de 12.00 a 13.00 hores, pot fer arribar en directe totes les seves consultes en l’àmbit del consum: cancel·lació de viatges o d’espectacles, dubtes relacionats amb les quotes de serveis que s’han deixat de prestar (gimnasos, acadèmies, etc.) o detecció de males pràctiques en la venda de determinats articles, entre d’altres qüestions.

A banda del consultori en línia, les persones consumidores també poden fer arribar tots els seus dubtes o possibles reclamacions pels canals habituals des del seu web de consum, i a través de les xarxes socials @consumcat a Twitter, Instagram i Facebook. També es pot trobar informació actualitzada sobre les afectacions de l’emergència sanitària per a les persones consumidores i les empresesconsum.gencat.cat/coronavirus


Comentaris

envia el comentari