Imatge d'un carro de supermercat amb fruites i verdures.

Els 5 aliments imprescindibles quan surts a fer la compra: molt saludables

Els experts assenyalen els productes que no haurien de faltar quan fem la compra

Mantenir una dieta sana i equilibrada és un dels pilars fonamentals per sentir-nos bé. La salut comença a l'interior i és imprescindible conèixer els aliments que ens poden ajudar a enfortir-la.

A causa dels seus nutrients i la seva aportació en minerals, fibra i altres substàncies, n'hi ha alguns que resultaran molt interessants. Tenir-los sempre a mà a casa ens ajudarà a no caure en cap altre tipus de productes perjudicials.

Per això, el primer que has de fer és saber quins ingredients no poden faltar per apuntar-los, des de ja, a la teva llista de la compra. Ja no hi haurà excuses per no alimentar-te de manera saludable.

Els cinc aliments que no poden faltar a la llista

Tot i que són molts els aliments que cal tenir en compte perquè l'alimentació es pugui considerar completa, aquests cinc són dins de les llistes dels més importants. Tenir-los a mà serà sempre un encert.

1. Fruits secs

Font de greixos saludables, els fruits secs són uns dels aliments que mai no poden faltar a la teva dieta. Cal tenir en compte, però, que són molt calòrics. Per aquest motiu, el consum ha de ser moderat.

Imatge de diversos fruits secs: nous, ametlles, festucs i avellanes
Els fruits secs són un aliment molt important pels seus greixos de qualitat   | CatalunyaDiari

La ingesta recomanada se situa entre 3 i 7 racions cada setmana d'uns 20 o 30 grams cadascuna. Complint amb allò establert, obtindràs beneficis com greixos de gran qualitat, minerals o fibra. Tots ells, molt interessants per a la salut.

Una altra cosa a tenir en compte és escollir fruits secs crus o, si no, torrats. T'has d'acomiadar dels fregits i d'aquells amb additius, com el sucre o la sal.

2. Oli d'oliva verge extra

Un altre dels productes que es troben dins dels greixos saludables és l'oli d'oliva verge extra. Hi destaquen les seves propietats saludables, gràcies al seu contingut en greix monoinsaturat, així com en polifenols o carotenoides.

Imatge d'oli d'oliva.
L'oli d'oliva conté grans beneficis per a la salut | Getty Images

És més interessant triar aquesta sobre altres opcions, com ara la mantega, la margarina o l'oli de gira-sol. Això és degut al seu contingut en àcids grassos poliinsaturats, més nombrosos que els monoinsaturats.

No obstant això, en cas de no adquirir oli d'oliva verge extra, el podeu canviar per oli d'oliva verge o oli de gira-sol alt oleic.

3. Fruites i verdures

Per descomptat, les fruites i verdures són un altre dels aliments que no pot faltar a aquesta llista de la compra saludable. Són molt interessants per a la salut a causa del seu alt contingut de fibra.

A més, també aporten grans quantitats de vitamines i minerals. El millor és que les podràs fer servir tant per menjar en solitari com per preparar una infinitat de receptes, tant dolces com salades.

En qualsevol cas, mai no t'avorriràs gràcies a la seva versatilitat a la cuina.

4. Cereals integrals

D'altra banda, és primordial remarcar la importància d'escollir aliments com els cereals integrals, també coneguts com a gra complet, per sobre dels refinats.

Recipient de vidre amb cereals integrals
Els cereals integrals contenen vitamines que ajuden a frenar la caiguda dels cabells | Getty Images

El consum d'aquest tipus de cereals, com ara l'arròs integral, està relacionat directament amb la disminució del risc de patir algunes malalties. Entre elles, destaquen les cardiovasculars, la diabetis tipus 2 o el càncer, entre d'altres.

No obstant això, consumir de forma freqüent cereals refinats, que es produeixen retirant-los el segó i el germen, suposa una disminució de la sensibilitat a la insulina. I això pot provocar problemes a llarg termini.

5. Proteïna animal o alternatives

Finalment, també és important afegir a la cistella de la compra productes i aliments d'origen animal. La carn aportarà proteïnes de qualitat, vitamines i minerals, destacant per sobre dels altres el ferro.

No obstant això, si prefereixes optar per la proteïna vegetal, a la teva llista no poden faltar aliments com el tofu, el tempeh o el seitan. Aconseguiràs obtenir tots els beneficis tenint cura del benestar animal.