Detall d'una persona amb un tall de síndria

Ni se t'ocurreixi portar síndria o meló tallat a la platja: pots acabar a l'hospital

Ingerir fruites com el meló o la síndria sense refrigerar pot comportar problemes molt greus de salut

Segur que ho has fet més d'una vegada. Ens referim a portar fruita ja tallada a la platja per a poder fer un mos fresc que ens ajudi a suportar la calor.

Tot i que, en principi, pugui semblar una gran idea, sobretot quan els termòmetres estan disparats, el cert és que aquesta pràctica, a priori innocent, comporta greus riscos per a la salut. Si no vols exposar-te a les conseqüències, has de saber el motiu pel qual és millor que et treguis aquesta idea del cap. 

El perill a què t'enfrontes menjant síndria o meló no refrigerats

El principal problema de portar fruita a la platja, sigui meló, síndria o qualsevol altra varietat, és que no estarà refrigerada. Tot i que són aliments molt saludables, també comporten riscos si no es conserven a la nevera.

Síndria tallada
Menjar fruita no refrigerada pot ser perillós | Getty Images

La principal conseqüència ve donada per l'aparició de bacteris patògens, com ara listèria, salmonel·la o 'Escherichia coli', que és fàcil que acabin contaminant la fruita i reproduint-se ràpidament a l'interior d'aquesta.

Alguns consells per evitar la intoxicació

Per a no exposar-te a les possibles conseqüències de consumir fruita en mal estat, cal que segueixis aquestes recomanacions.

1. Renta't les mans abans de preparar la fruita

En primer lloc, has de parar atenció a com prepares la fruita. És a dir, quan la talles i la poses al recipient que t'emportaràs a la platja.

El que has de fer, abans de tot, és rentar-te les mans a consciència. També és aconsellable fer servir utensilis nets i rentar la fruita. D'aquesta manera, evitaràs que es contagiï de bacteris.

2. La nevera és imprescindible

D'altra banda, has de saber que el frigorífic serà el teu millor amic. Si compres fruita ja tallada, com pot ser meló o síndria, no triguis a desar-la a la nevera. A més, el millor és separar-la de la resta d'aliments.

Tot de fruita
Si conservem la fruita a la nevera, disminuïm el risc que agafi bacteris | Getty Images

El millor perquè es conservi correctament i durant més temps és desar-la a la part menys freda de la nevera. Així, sempre la tindràs a punt per consumir.

3. Compte amb la població de risc

Finalment, algunes persones tenen més riscos d'intoxicar-se menjant fruita que hagi estat a temperatura ambient durant més de dues hores. Per exemple, les embarassades, els nens i la gent gran, entre d'altres.

Així es contaminen el meló, la síndria i altres fruites

Queda clar, doncs, que la fruita es pot acabar contaminant dels bacteris que hem esmentat. Això també passa quan la manipulem, tant a casa com a la fruiteria o als restaurants. La fruita pot agafar bacteris si la toquem amb les mans brutes o si la tenim en superfícies que no estiguin nets a consciència.

Si la fruita es queda a temperatura ambient durant massa temps, pot sorgir un greu problema. Els bacteris es reproduiran ràpidament, per això és tan perillós portar-la ja tallada a la platja.

Com a dada, segons l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, alguns bacteris, com la salmonel·la, tenen la capacitat de multiplicar-se molt ràpidament en un meló tallat que no estigui refrigerat. El pitjor és que l'aspecte d'aquesta fruita no canvia.

Mig meló tallat
És fàcil que el meló tallat es contagiï de bacteris, com ara la salmonel·la | Getty Images

 

Què podem fer en cas d'intoxicació

Davant d'una intoxicació relacionada amb el consum de fruita contaminada, hi ha un protocol a seguir. De manera general, els símptomes són de caràcter gastrointestinal. En el moment que els notis, el primer que has de fer és anar al metge.

Si sospites d'un menjar en concret, no te'n mengis les restes. A més, cal evitar que les persones que s'han intoxicat manipulin aliments.