Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Home es tapa el nas mentre huele la nevera oberta i foto destacada a la dreta d'una dona somrient amb el dit índex cap amunt

Els 5 signes que alerten que el teu menjar està en mal estat: has de tirar-lo

A més de la data de caducitat, ens hem de fixar en altres coses

Segons dades del Ministeri d'Agricultura, l'any passat es va arribar a rebutjar més d'un milió de tones d'aliments al nostre país. Aquesta acció, que suposa un malbaratament enorme, també afecta altres parts del món.

No obstant això, de vegades pot passar que el menjar que tenim a la nevera es posi en mal estat. En aquesta situació, aleshores, hauríem de tenir en compte una sèrie de signes que ens ajudarien a eliminar-la si ja no estiguessin en condicions. Vegem-los a continuació.

Aquests són els senyals que el menjar està en mal estat

Quan parlem de malbaratament alimentari fem referència, principalment, a la pèrdua d'aliments que pot ser a conseqüència de múltiples causes. Bé sigui per un vessament, un dany estètic o físic del producte, cada any es desaprofiten milions d'aliments al món.

Ara bé, és important matisar la diferència entre les dues situacions. No és el mateix llençar un aliment a les escombraries per un error d'embalatge, a fer-ho perquè el producte en si ja es troba en mal estat.

Muntatge amb el calaix d'un congelador obert i ple de menjar i una dona tapant-se el nas amb cara de fàstic
Para atenció als consells i evita tenir menjar en mal estat emmagatzemat a casa | Getty Images Signature, Ahanov Michael

Però sigui quina sigui la situació, el que és clar és que es tracta d'una problemàtica que cada cop va més en augment. Per aquesta raó, i amb l'objectiu de frenar les conseqüències esmentades, el govern estaria disposat a posar certs límits a través de la llei contra el malbaratament alimentari.

No obstant això, nosaltres també podem posar-hi de part nostra, i la millor manera de fer-ho és duent a terme una correcta conservació dels productes que tenim a la nevera. En aquest sentit, és important que sapiguem diferenciar quan un producte es troba en bones condicions i quan no.

De forma habitual, en allò que més solem fixar-nos és en la data de caducitat. Si bé és cert que aquest paràmetre ens serveix per valorar si un aliment és apte per al consum, cal tenir present que tampoc és l'únic.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Per això, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició ha compartit algunes pautes perquè els consumidors puguem reconèixer l'estat dels aliments. D'aquesta manera, la conservació serà òptima. Vegem quines són aquestes recomanacions.

Muntatge amb una nevera oberta de fons i una dona subjectant i mirant un pot de iogurt
A qualsevol envàs podràs trobar la data de caducitat | Pixelshot, Dean Drobot

1. Compte amb l'olor

L'olor és un dels signes principals que podem apreciar. Gràcies al fet que les persones tenim el sentit de l'olfacte desenvolupat, és molt més fàcil deduir l'estat en què es troben els aliments.

Alguns aliments ja desprenen una olor característica de per si. No obstant això, convé estar en alerta quan notem una olor àcida o desagradable. En la majoria de casos, la nostra pròpia intuïció ja ens empenyerà a llençar-los a les escombraries.

2. Canvi de color o aparença

No hi ha res més evident que l'aparició de floridura per adonar-nos que un aliment no es troba en condicions òptimes. En el cas de les carns, peixos i verdures, per exemple, també cal observar els colors. Un canvi significatiu seria motiu per no consumir l'aliment.

3. Diferent textura

Alguns aliments com les fruites, els llegums o fins i tot els cereals tendeixen a arrugar-se i a descomposar-se amb el pas del temps. Si observes aquest signe, o fins i tot veus que comencen a humitejar-se, el millor és llençar-los a les escombraries.

4. Vigila els envasos

És important que els envasos de certs productes i aliments estiguin en bon estat per posteriorment consumir-los. Si observes que hi ha llaunes o pots foradats, esquinçats o bombats, no te'n refiïs. És millor no consumir-los.

5. El temps a la nevera

Per últim, però no menys important, hem de ser conscients del temps que mantenim els nostres aliments a la nevera. A més de tots els senyals esmentats anteriorment, hem de recordar que els productes no haurien d'estar-hi més de 10 dies, i si són aliments ja oberts, com a màxim dos.