Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Home bebent aigua

Els 6 senyals ignorats de la deshidratació: avisen que has de beure més aigua

Beure aigua és fonamental i la deshidratació es manifesta de diverses maneres

Com se sol dir... l'aigua és vida, una frase que s'adequa fidelment a la realitat. És evident que necessitem estar hidratats per funcionar en condicions òptimes, sobretot a l'estiu. Les altes temperatures i la calor ens poden jugar males passades, per això és important cuidar el nostre cos i saber escoltar-lo.

Beure aigua és molt important, però això no és tot

Són molts els nutricionistes i els professionals de la salut que recomanen consumir aigua. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l´aigua és un element essencial per al cos en qualsevol etapa de la vida. El seu consum ens ajuda a regular la temperatura, a mantenir la pell hidratada i a lubricar les articulacions i els òrgans.

L'aigua, en ser un dels nostres components principals, també ens ajuda a absorbir els nutrients essencials, a eliminar les toxines i a facilitar el reg sanguini. Per tant, és evident que la seva ingesta hauria de ser diària, i molts professionals recomanen que consumim entre 1 i 2 litres al dia.

Noia bebent aigua
Una correcta hidratació és fonamental durant tot l'any | Getty Images

Aquesta recomanació es fa encara més necessària en èpoques com l'estiu, on les altes temperatures poden fer que ens deshidratem fàcilment. Més concretament, hi ha quatre grups de persones que haurien de consumir més que mai les quantitats recomanades. Parlem dels esportistes, la gent gran, les embarassades i les que visquin en països molt calorosos.

De qualsevol manera, i per prevenir possibles situacions de risc, a continuació t'explicarem els 6 senyals que podria enviar-te el cos quan està deshidratat i pels quals hauries d'estar alerta:

1. Estrenyiment

Quan el nostre organisme té manca d'aigua, intenta conservar la que té a la sang mitjançant l'absorció d'aigua a la femta. És per això que anar menys de tres vegades al lavabo per setmana ens podria fer sospitar que necessitem consumir més líquids.

2. Infecció d'orina

Perquè el nostre cos es pugui desfer de tots aquells bacteris que són presents al tracte urinari cal que consumim aigua. Així doncs, mitjançant l'orina podrem netejar el nostre sistema i els nostres ronyons.

3. Cansament i rampes

Les altes temperatures i la calor poden fer que ens sentim més febles i cansats. Això no obstant, si presentem símptomes de fatiga de forma recurrent, fins i tot estant en repòs, és possible que sigui per manca d'hidratació. La manca d'aigua pot provocar que baixi la pressió arterial, i, per tant, que s'alenteixi el flux sanguini.

Dona amb la mà al front
Els símptomes de fatiga i el mal de cap són molt habituals quan s'està deshidratat | GETTY IMAGES

4. Pell seca

Si comencem a observar que la nostra pell perd elasticitat i guanya sequedat, possiblement és per deshidratació. Podem recórrer a milers de cremes i locions, però no hi ha res com hidratar-se. Consumir les quantitats d'aigua necessàries ajudarà a fer que això no ens passi i que la nostra pell es vegi més saludable.

5. Malalties a l'aparell respiratori

El nostre sistema respiratori es pot veure perjudicat per una mala deshidratació. En no consumir aigua, s'afebleix la capa protectora de la mucosa, que és l'encarregada de protegir el nostre organisme davant dels agents contaminants que estan a l'aire. Si els metges recomanen consumir aigua davant de qualsevol malaltia... per alguna cosa serà.

6. Errors cognitius

Quan els nivells de deshidratació són recurrents i severs, aquests poden arribar a ser veritablement perillosos. La manca d'aigua pot provocar dèficits cognitius que poden interferir en algunes funcions com en la memòria, en l'estat d'ànim o en les habilitats visuals.