Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mal de fetge

Els 8 símptomes per saber que el teu fetge està danyat que mai hauries d'ignorar

Si tens aquests símptomes, el teu fetge podria necessitar una visita al metge

Evidentment, tots els òrgans del nostre cos compleixen una funció vital. Tots tenen com a missió principal mantenir-nos amb vida, i, per això, és molt important que parem atenció als senyals que ens envien. Moltes vegades, aquests senyals ens poden indicar que alguna cosa no va bé.

Curiositats del fetge i funcions que exerceix al nostre organisme

Es troba entre els òrgans més importants del nostre cos i, a més, és un dels més grans. La seva localització al quadrant superior dret de l'abdomen, el seu color vermell fosc i els seus 1-2 quilos fan que sigui el responsable de moltes funcions vitals.

Si alguna cosa podem destacar del fetge és la seva capacitat de regeneració. Dins de la seva composició trobem un 5-10% de greix, la qual cosa se sol conèixer com a 'fetge gras'. Aquest concepte està molt vinculat amb algunes malalties que es caracteritzen per una acumulació excessiva de greix, i es presenten quan el nombre d'aquest percentatge és superior.

Carro de supermercat
Escollir bé el que mengem és fonamental per cuidar el fetge | GETTY IMAGES

Però si hi ha alguna cosa fascinant sobre el fetge, és que aquest és multifuncional: pot arribar a complir fins a més de 500 funcions! Sens dubte, les més destacables són el combat d'infeccions, la producció d'hormones i el control dels nivells de sucre a la sang.

El fetge també és el responsable de produir bilis, una substància que es caracteritza per un color marró i que és present a la femta. És important tenir aquesta dada en compte, ja que una variació de color ens pot fer sospitar que ens trobem davant d'una malaltia hepàtica.

En qualsevol cas, el fetge no sempre pot funcionar en condicions òptimes. És per això que a l'article d'avui et revelarem 8 símptomes que no hauries de passar per alt, ja que un funcionament inadequat podria desembocar en greus problemes per a la teva salut.

Senyals que no has de deixar passar pel bé del teu fetge

Quan parlem de malalties hepàtiques podem dividir-les en dos tipus: aigua i crònica. En el primer cas podem trobar pacients que acabin desenvolupant icterícia o bilirubina, mentre que la segona sol ser més lenta i els danys són més progressius amb el pas del temps.

Sigui quin tipus sigui, aquests són els 8 senyals que mai hauries de passar per alt:

Persona amb mal de panxa
Tenir la panxa inflada és un símptoma evident que alguna cosa va malament | Getty Images

1. Inflor abdominal

L'acumulació de líquid a l'abdomen pot ser un dels primers símptomes que ens han de fer sospitar. Quan això passa, el que notem és una distensió abdominal, que té lloc per la fuita de líquids de la superfície del fetge. En aquests casos es pot agafar ascitis, una malaltia hepàtica que causa inflor.

2. Aranyes vasculars

 

Quan els nostres nivells d'estrògens augmenten, és possible que el funcionament correcte del fetge es vegi afectat. Si això passa, és molt probable que apareguin uns capil·lars sota la pell a la zona de les cames, cosa que es coneix majoritàriament com aranyes vasculars.

3. Picor a la pell

La picor a la pell pot tenir múltiples causes, però convé descartar que sigui un problema amb aquest òrgan. En alguns casos, aquests picors són produïts per icterícia obstructiva, una malaltia causada pel mal funcionament de la bilis.

4. Inflor

Una cosa molt característica també en la malaltia hepàtica crònica és la inflor, i no només abdominal sinó també a les extremitats. En aquest sentit, entre els símptomes més destacables hi ha les cames inflades, a conseqüència de l'acumulació de líquid.

5. Envermelliment de mans

Aquest símptoma és conegut com a 'eritema palmar secundari', i és dels primers símptomes a aparèixer en aquests casos. Moltes persones que pateixen cirrosi i fins i tot altres malalties, com la malaltia de Wilson, solen experimentar-ho.

6. Blaus freqüents

La formació d'hematomes constants és dels signes que cal vigilar més. Aquestes lesions, formades per un cúmul de sagnat intern, ens poden indicar que alguna cosa no va bé. Aquests blaus de vegades es produeixen per manca de proteïnes, i moltes vegades això està relacionat amb problemes de fetge.

Varius
Les aranyes vasculars indiquen que alguna cosa no va bé al nostre cos | GETTY IMAGES

7. Alteració del son

Diversos estudis han constatat que una acumulació de toxines a la sang pot irrompre el cicle del son. Aquest símptoma també sol ser present en persones que pateixen cirrosi hepàtica, i que, per tant, poden acabar patint trastorns del son.

8. Vòmits acompanyats de sang

Si hi ha alguna cosa que sigui molt escandalosa i alarmant per a la vista, sens dubte és la sang. Tot i que els vòmits en la majoria d'ocasions són un indicatiu que el nostre cos no està bé, si a sobre venen acompanyats de sang encara és pitjor. Tant els vòmits com les defecacions amb sang mai no s'han de passar per alt.