Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge dels peus d'un nen nedant a una piscina

Els experts reconeixen el que tots sabíem sobre orinar al mar o a la piscina

Encara que no ho sembli, orinar al mar i a la piscina no és dolent

Segur que més d'una vegada has vist que orinar a les piscines o, fins i tot, al mar està prohibit. De fet, l'Ajuntament de Vigo començarà a posar multes amb un import de 750 euros per a aquelles persones que no compleixen aquesta norma al municipi. Orinar en aquests llocs es considera una infracció de la normativa, malgrat que la ciència ha desmentit que pugui ser nociu per al mar.

Així ho afirma un estudi dut a terme per la Societat Estatunidenca de Química. Segons els investigadors, no té cap sentit que el fet d'orinar a platges o piscines estigui prohibit, encara que hi ha algunes excepcions.

La veritat sobre orinar al mar o a la piscina

Són molts els experts que han decidit pronunciar-se sobre aquest tema. Una és Raquel Tulleuda, ginecòloga i sexòloga. La doctora afirma que no suposa cap problema per la salut orinar al mar i que, de fet, pot ser beneficiós.

Sembla que, després de l'estudi, s'ha confirmat que orinar al mar o a la platja no és nociu per a la salut, ni la teva ni la del mar. A més a més, per a l'aigua podria tenir, fins i tot, alguns beneficis molt interessants.

Foto d'un nen banyant-se a la platja.
Quan orines al mar no t'enfrontes a cap risc. | Getty Images
 

1. L'orina conté sal

En primer lloc, cal destacar que l'estudi s'ha publicat a la plataforma YouTube mitjançant un vídeo que fa servir l'humor per arribar a l'audiència. Gràcies a ell, podem comprovar que l'orina està composta en un 95% per aigua. A més, també inclou ions de clor i sal. És a dir, té una composició gairebé idèntica a la de l'aigua del mar.

2. Pot ser un bon fertilitzant

Però l'orina no només es compon d'aigua amb sal. A la seva composició, també trobem potassi, una substància innòcua. Així mateix, destaca el seu contingut en urea, que té l'excés de nitrogen del nostre cos.

Aquest nitrogen present a la urea, quan entra en contacte amb el mar, es transforma en amoni. Una dada que sorprèn és que aquesta és un dels millors fertilitzants per cuidar la flora marina.

Dona fent snorkel
L'orina és un bon fertilitzant per a la flora marina. | Getty Images
 

3. Els animals també ho fan

A tots els beneficis que hem vist, cal afegir que els animals que viuen al mar també orinen a l'aigua. Un dels que més criden l'atenció és la balena, que expulsa uns 970 litres diaris.

Què passa quan orinem a la piscina?

Aquestes dades poden canviar quan parlem d'orinar a la piscina. L'Agència SINC va publicar un article que recollia les conclusions d'un estudi que va fer Ernest R. Blatchley, de la Universitat de Purdue.

En aquest estudi, es confirma que el clor es combina a la perfecció amb l'àcid úric, formant dues substàncies tòxiques. Aquestes són el clorur de cianogen i la tricloramina, que pot produir diverses irritacions.

Imatge de l'escala d'una piscina.
Orinar a la piscina pot tenir riscos pel clor. | Getty Images
 

Tot i això, cal tenir en compte que, com afirmen els experts, l'aigua de la piscina no acumula la quantitat d'orina i clor suficient perquè aquestes substàncies suposin un problema greu de salut.

Tanmateix, algunes persones sí que podrien patir lleus irritacions o sentir-se malament. Els experts adverteixen que «hi ha casos en què la gent ha arribat a posar-se malalta amb símptomes semblants als que es produeixen per enverinament per clorur de cianogen o tricloramina».

A la piscina, respecta les normes d'higiene

Per tot això, el millor és que, en el cas de la piscina, es respectin les normes pel que fa a higiene i la salut. D'aquesta manera, tens cura de la resta d'usuaris perquè no acabin patint irritacions o altres problemes similars.

En definitiva, orinar al mar no comporta cap problema. Tot i això, la cosa canvia quan ens referim a les piscines, a causa de la quantitat de clor que conté l'aigua.