Nova polèmica al voltant de la llengua. Una famosa multinacional angloholandesa ha esdevingut 'Trending Topic' a Twitter per haver eliminat el castellà del seu etiquetatge en els productes que distribueix a Catalunya. La firma en qüestió, Unilever, més coneguda com a Frigo pels seus gelats, retola en català, anglès i alemany els seus productes en les cartes d'hostaleria a terres catalanes.
La decisió de la marca, amb seu a Viladecans, ha aixecat polèmica, en especial crítiques d'una part de la societat catalana, com ara Societat Civil Catalana, indignada per l'absència de la descripció del producte en castellà.
Frigo es trending topic en España por expulsar el español de su cartelería en Cataluña, excluyentemente en catalán, inglés y alemán.
— Dolça Catalunya (@DolcaCatalunya) August 11, 2020
¿Hay alguien en @frigo_helados que quiera aclararlo?#FrigoRespetaElEspañolpic.twitter.com/DWJNP1eqx4
-En catalán, SI
— Convivencia Cívica (@CCivicaCatalana) August 11, 2020
-En alemán, SI
-En inglés, SI
-En la lengua mayoritaria de los ciudadanos, NO
Todo muy normal. @frigo_heladoshttps://t.co/4SMZZ903wk
Alguns usuaris criden al boicot
La pàgina 'Dolça Catalunya' ha publicat la informació, acusant la multinacional de «menyspreu» al castellà, «llengua per antonomàsia» i «habitual» a Catalunya, parlada per un «51% dels catalans». I molts usuaris de la xarxa han donat suport a l'argument, molts fins i tot cridant a fer boicot a Frigo.
Es de Unilever = boicot total
— Jan Janssen (@JanJans66909288) August 12, 2020
Vivo en Cataluña hace más 65 años prometo que no entrará un @frigo_helados en mi casa y mi familia está de acuerdo con esta decisión, por discriminar a la mayoría de catalanes, que hemos tenido que aguantar tanta división en la comunidad, bye bye @frigo_helados
— Celso Curiel (@excelsior_199) August 12, 2020
Enfront de les acusacions del 'site' atribuint a la multinacional la ideologia del procés i acusant-la d'excloure la llengua castellana en favor de l'independentisme, alguns usuaris han restat importància a l'assumpte i fins i tot algun ha plantat cara al lloc web, recordant-li que en altres ocasions ha criticat que Hacendado no retolés en català. El debat està servit.
Quantes vegades s'ha queixat @CCivicaCatalana i el seu mitja oficial s'han queixat que els productes Hacendado estan rotulats en castellà i portuguès però no en català, llengua cooficial? Per posar un exemple. Igual és que el català no els importa gaire. pic.twitter.com/MzgfXIsHUR
— Germà Capdevila (@gcapdevila) August 12, 2020
Pero que mas da en el idioma en que esté si siempre señalamos con el dedo para decir el que queremos, como si lo ponen en élfico!!
— Александр (@Machina2020) August 12, 2020