'Duralex' és una de les empreses més conegudes de vaixelles. Havent-se creat el 1945, quan va acabar la Segona Guerra Mundial, compta amb més de 75 anys d'història.
Va ser durant les dècades dels 60 i els 70 quan aquest negoci va viure la seva millor època, triomfant tant en el seu país d'origen, França, com a Espanya, gràcies a la seva vaixella «pràcticament irrompible», que avui dia encara segueix present a moltes cases.
No obstant això, gairebé des del principi va tenir moments molt dolents que van provocar que el 1997, l'empresa que havia estat creada pel grup industrial Saint Gobain, caigués en mans d'un grup italià i, alhora, aquest el vengués a un inversor turc el 2005.
El 2007, només dos anys després, la segona fàbrica de la firma que comptava amb més de 100 treballadors, també va haver de tancar les seves portes.
L'any següent, l'empresa va entrar en procés de liquidació judicial per culpa dels deutes que tenia. Va ser en aquell moment quan l'actual direcció de 'Duralex' va prendre el comandament amb la idea de reflotar-la. I pràcticament durant una dècada tot va funcionar a la perfecció.
2017, el punt d'inflexió
Però l'any 2017, després d'inaugurar un nou forn, el qual es va convertir en el reemplaçament de l'anterior, i que va suposar una gran inversió econòmica que arribava als 8 milions d'euros, van tornar els problemes financers.
L'arribada d'aquest nou electrodomèstic a l'empresa va suposar un gran endeutament i problemes en la nova instal·lació que es va transformar en una producció molt més baixa del que estava prevista, que finalment derivaria en una gran caiguda de les vendes previstes per a aquell any.
No obstant això, 'Duralex' ha aconseguit mantenir-se en peu durant gairebé 3 anys, però l'arribada de la crisi sanitària provocada pel coronavirus ha suposat que un negoci que havia aconseguit sobreviure difícilment, aconseguís trencar-se del tot.
«Hem perdut al voltant del 60% de la xifra de negoci arran de la baixada d'exportacions, que representen el 80% de la nostra activitat», va explicar Antonie Ioannidès, el president de la firma, al mitjà francès 'Le Monde'.
Una fallida que, de moment, no els hi ha impedit continuar realitzant la seva feina, on hi ha més de 200 persones treballant, a l'espera que aparegui un nou inversor que estigui disposat a reflotar-la.