Imatge d'un entrepà de pernil.

Adeu al tradicional entrepà de pernil: nutricionistes et donen 4 alternatives sanes

Tot i que l'entrepà és gairebé un símbol del nostre país, hi ha opcions més saludables

Qui no ha berenat mai el tradicional entrepà de pernil? Quan érem petits i sortíem del col·legi segurament era el que més els venia de gust a molts. I és que es tracta d'un berenar molt saborós.

El pernil és un d'aquells aliments que més caracteritzen el nostre país, i sovint es fa irresistible. Ara bé, que el seu sabor ens fascini no vol dir que l'hàgim de consumir de forma habitual. Molts experts recomanen que el substituïm per altres alternatives més saludables.

Per què no és bona opció berenar sempre un entrepà?

L'originalitat no és gaire comuna, perquè a l'hora de preparar berenars sempre destaquen els mateixos entrepans: d'embotits o cremes dolces per untar. Malauradament, els entrepans no són una alternativa a què hàgim de recórrer de forma habitual.

Imatge de diversos entrepans de pernil.
Tot i que ens encantin, no és bo abusar dels entrepans de pernil. | Getty Images
 

El problema d'aquest popular «berenar» és que conté una gran quantitat de pa, un producte que es consumeix en excés. Una pràctica poc beneficiosa per a la nostra salut, ja que els hidrats de carboni que conté es converteixen ràpidament en sucres, ja que està elaborat amb farines refinades.

Aquest fet, que a priori sembla passar desapercebut, ens pot perjudicar. Quan aquests sucres passen a la sang, estem exposant el nostre cos a patir afeccions, tant a curt com a llarg termini.

Com pots observar, el que abans semblava una tradició habitual, ens pot acabar passant factura. És per això que et recomanem consumir entrepans de forma esporàdica, i si ho fas, és millor que optis per un pa integral, ja que conté més fibra i el seu índex glucèmic és menor.

Millors alternatives a l'entrepà de pernil

Com hem comentat anteriorment, el pernil salat és un d'aquells aliments més saborosos i apreciats per la gent. Però hi ha una dada que cal tenir present, i és que es tracta de carn processada.

Però no et preocupis, perquè tot seguit et mostrarem quatre alternatives molt saludables i fàcils de preparar. Així podràs continuar gaudint dels berenars sense renunciar a tenir cura de la teva salut. Pren nota!

1. Iogurt grec natural

Imatge d'una dona menjant un iogurt.
El iogurt natural és un aliment saludable, deliciós i nutritiu. | Getty Images
 

De la mateixa manera que passa amb els entrepans, els iogurts sempre han estat una de les alternatives més comunes per berenar. La gran varietat de iogurts que hi ha al mercat ha permès que puguem escollir entre molts tipus, però no tots són igual de sans. Un clar exemple són els que vénen acompanyats per cereals o xocolatines.

No obstant això, lamentem dir-te que aquests no són precisament els més saludables. La quantitat de sucre que aporten és totalment insana. Per això, el que és ideal és optar per aquelles opcions més sanes.

En aquest sentit, el millor iogurt que podries consumir és el natural i el tradicional. També pots optar pels iogurts grecs, que encara que presentin certs continguts de greix saturat, aquest no és tan perjudicial per a la salut com els d'altres aliments.

2. Crema de cacauet

Imatge d'una crema de cacauet.
Les millors cremes són les que estan elaborades només amb cacauets. | Getty Images
 

La crema de cacauet és un altre dels productes que sembla que cada cop té més fama. Tot i que es tracta d'un aliment calòric, els nutrients que aporta són infinits, a més de proteïnes i fibra.

Encara que hi ha diferents versions al mercat, és recomanable escollir aquella que estigui elaborada només a partir de cacauets. És a dir, la més natural possible. L'ideal és consumir cacauets sencers, ja que els estudis demostren que els fruits secs tenen grans beneficis per a la nostra salut.

3. Préssec

Présser per la meitat
El préssec és una fruita ideal per berenar. | Getty Images
 

Tant el préssec com qualsevol fruita és una alternativa excel·lent. A més, no importa el moment del dia: sempre és bona idea incorporar-les als nostres àpats.

Ara amb l'arribada de l'estiu, el préssec comença a assolir una rellevància especial. El seu consum és molt útil per mantenir-nos hidratats durant aquesta estació gràcies a l'aigua que ens aporta. A més, el seu valor nutricional indica que conté fibra, carotenoides i potassi, un fet que el fa molt complet.

4. Xocolata amb un 85% de cacau

Imatge d'un nen mirant amb la boca oberta unes boletes de xocolata.
La xocolata més saludable és la que es compon a partir del 80% de cacau. | Getty Images
 

I com no, la xocolata... No podia faltar! Entre totes les alternatives d'entrepans existents, menjar-ne un de xocolata també era molt típic després de sortir de l'escola. Això sí, els nutricionistes ens diuen que podem continuar menjant-lo, però hem de triar l'adequat.

En aquest sentit, la xocolata a partir del 80% de cacau és la més indicada. No són tan perjudicials per a la salut, ja que contenen molt menys sucre que les altres alternatives. Òbviament, que aquest tipus de xocolata sigui més sana no implica que ens puguem permetre excedir-nos en el seu consum.