Nova alerta sanitària a Espanya, aquesta vegada per culpa d'un conegut fàrmac contra el colesterol. Segons ha informat l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), s'ha ordenat la retirada del mercat de la Simvastatina. Es tracta d'un fàrmac desenvolupat pels laboratoris Cinfa, molt conegut i que es fa servir per reduir els nivells de colesterol.
Segons la Fundació Espanyola del Cor (FEC), més del 50% de la població adulta del nostre país presenta nivells elevats de colesterol. El més preocupant de tot plegat és que gran part dels afectats desconeixen tenir aquest problema.
Retiren de les farmàcies un conegut medicament contra el colesterol
Segons ha detallat l'AEMPS, la Simvastatina Cinfa 40 mg es comercialitza en format de 28 comprimits, recoberts per una pel·lícula EFG. La decisió de retirar-lo dels punts de venda no afecta totes les existències, sinó un lot en concret. Es tracta del lot BT1432, amb data de caducitat del 30 de juny del 2023.
Les autoritats sanitàries tenen una classificació pròpia dels defectes trobats als fàrmacs. Aquesta va en funció del risc que el problema suposa per a la salut. En el cas del medicament contra el colesterol, l'AEMPS ha classificat el problema al 2, fet que representa un risc intermedi.
Un defecte obliga a tornar el fàrmac al laboratori
El defecte trobat, segons les autoritats, és que el lot està «condicionat amb una versió d'estoigs i prospectes no autoritzada». En aquest sentit, s'ha decidit, de manera preventiva, retirar del mercat totes les unitats distribuïdes dels lots afectats.
Aquestes es tornaran, seguint els protocols habituals, al laboratori. En el cas de les comunitats autònomes (CCAA), aquestes últimes són les encarregades de verificar el compliment de l'ordre de retirada del fàrmac.
El colesterol, responsable de moltes morts per causa cardiovascular
Són molts els espanyols que tenen els nivells de colesterol elevats. Tot i això, molts altres encara estan sense diagnosticar. La manca de consciència i autoconeixement pot desembocar a escenaris molt negatius. Presentar nivells de colesterol no controlats pot suposar en gran part la presència d'infarts, angines de pit i ictus.
Gran part de la població desconeix la importància de controlar aquests nivells. No obstant això, hem de tenir present que fer controls anuals pot ajudar a detectar molts dels casos.
Actualment hi ha diagnòstics precoços que són capaços d'identificar qualsevol alteració metabòlica. D'aquesta manera, es podria intervenir i proposar qualsevol tractament ràpidament.
Com controlar els nivells de colesterol de manera natural?
Tal com acabem de comentar, hi ha dos tipus de colesterol: un bo i un altre dolent. Si ens centrem en el dolent, veurem que la seva presència ens pot resultar molt perjudicial. Per aquesta mateixa raó, volem aprofitar aquest article per oferir-te alguns consells que t'ajudaran a controlar i reduir els nivells.
1. Cuida la teva alimentació
Una cosa tan senzilla com canviar els aliments que ingereixes pot oferir grans canvis. Per exemple, pots reduir aliments com la mantega, l'oli de palmell, les carns processades o la llet sencera. Aquests aliments presenten una gran quantitat de greixos saturats, els quals no ens beneficien en absolut. D'altra banda, us aconsellem que aposteu per aliments rics en omega-3 i en proteïna, com el salmó, la poma o la civada.
2. Baixa de pes
Aquests quilos de més poden repercutir directament a la teva salut, i per tant a mantenir uns nivells de colesterol alt. Pots optar per incorporar petits hàbits al teu dia a dia que t'ajudin a reduir el greix, com substituir les begudes ensucrades o anar caminant a la feina.
3. Deixa els hàbits nocius
Si ets dels que sol beure o fumar, hauries de començar a replantejar-te continuar fent-ho. Diversos estudis han vinculat el consum de alcohol amb nivells alts de colesterol . A més, tant l'alcohol com que el tabac augmenten la pressió arterial i repercuteixen en la salut cardíaca.
4. Fes exercici
L'exercici és un dels millors remeis per combatre el colesterol. No cal que et transformis en tot un atleta, simplement n'hi ha prou que surtis a caminar o facis alguna activitat aeròbica 2 o 3 cops per setmana. Notaràs el canvi!