Remolatxa tallada

El superaliment baix en calories que prenen els futbolistes per eliminar líquids

Aquesta hortalissa, a part de contenir molt poques calories, és molt diürètica

Sabem que les begudes energètiques contenen principalment aigua, sucre, petites quantitats de minerals, com ara sodi i potassi, i, a vegades, altres ingredients. Estan preparades amb les quantitats precises i necessàries de sodi i sucre perquè el cos els pugui absorbir fàcilment.

Aquestes begudes ens poden ajudar a millorar el rendiment en un esport, ja que reemplacen els nutrients perduts als músculs. Però, com ho fan?

Els beneficis de les begudes energètiques

D'una banda, proporcionen sucres (carbohidrats) i els líquids necessaris per a mantenir-nos hidratats i alimentar els nostres músculs. D'altra banda, cal tenir en compte que podem perdre grans quantitats d'aigua i sodi a través de la sudoració.

Detall dels peus d'una persona corrent
Quan fem esport, tendim a suar en excés | Getty Images

A causa d'això, les begudes energètiques són útils per a garantir que es reemplaça el sodi perdut a la suor durant l'exercici. I és que tenir la quantitat correcta de sodi al cos ens ajuda a mantenir-nos hidratats.

Ara bé, per a beneficiar-nos de totes les propietats esmentades, no cal gastar-se gaires diners. De fet, hi ha un preparat casolà per al qual necessites principalment un ingredient i que té els mateixos efectes que les begudes energètiques del supermercat. Tot seguit, t'expliquem de quina beguda es tracta i de com la pots preparar a casa.

La verdura que causa furor entre els futbolistes

L'ingredient que cada vegada és més present a la dieta dels futbolistes és la remolatxa. Més concretament, el suc de remolatxa, que gràcies al gust tan particular que té és molt fàcil de reconèixer. Sí, és cert que no agrada a tothom, però cada vegada hi ha més cuiners que la incorporen als plats.

La remolatxa aporta molt nutrients essencials, cosa que fa que sigui molt beneficiosa per a la salut. Però, quines són les característiques principals d'aquesta hortalissa?

Remolatxa tallada a rodanxes
La remolatxa és una de les hortalisses més fàcils de reconèixer pel gust i el color que té | Getty Images

És una font excel·lent d'antioxidants i va molt bé per a la vista. A més, contribueix a la salut del sistema cardiovascular i és molt rica en micronutrients essencials.

Des d'un punt de vista nutritiu, hem de dir que durant molt de temps es va acusar la remolatxa de contenir massa sucre per ser considerada un aliment saludable. Afortunadament, però, avui dia sabem que això és un mite.

A més d'hidrats de carboni, la remolatxa també conté molts nutrients essencials. Per exemple, aporta vitamina A, K, B2, B9, B1,B5, B6, C i E, coure, ferro, magnesi, manganès, calci i potassi. I, val la pena esmentar-ho, la millor manera de beneficiar-se de les propietats que té és a través del suc.

Per què és bo prendre suc de remolatxa abans de fer esport?

Diferents investigacions científiques han mostrat que el suc de remolatxa, que és molt ric en nitrats, és molt beneficiós per a tenir un bon rendiment esportiu. Per què? Perquè, segons aquests estudis, redueix la despesa d'oxigen quan fem esforços físics continus.

No en va, el suc de remolatxa conté nitrats que, un cop dins del cos, es transformen en nitrits, i després en òxid nítric, que ajuda els músculs a consumir menys oxigen durant la pràctica esportiva i fa que siguin més eficients.

Suc de remolatxa
El suc de remolatxa és ideal per abans de fer esport | Getty Images

A més, el suc de remolatxa ajuda a millorar el rendiment dels atletes, ja que els permet guanyar velocitat. Segons els estudis més recents, el suc de remolatxa és capaç d'augmentar les capacitats físiques dels esportistes entre un 20 i un 23%, cosa que és inigualable.

Per tant, aquesta beguda és la millor aliada per als esportistes. Això sí, per aconseguir un resultat positiu, seria aconsellable prendre un got gran de suc de remolatxa uns quants dies abans i el mateix dia que practiquem esport. Preferiblement unes 2 hores abans.

El suc de remolatxa també té efectes beneficiosos en el rendiment cardiovascular, sobretot quan ens som en un lloc a molta altura. Per això és ideal prendre'n de manera regular, per exemple en amanides o en altres elaboracions naturals i saludables.